Grădiniţa 18 din Bacău ar putea fi închisă. Părinţii acuză Primăria că a inventat „un risc seismic“ şi că are interese imobiliare de 1.000.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băcăuanii care au copii la Grădiniţa 18 i-au cerut explicaţii viceprimarului Daniel Ştefan FOTO Mircea Merticariu
Băcăuanii care au copii la Grădiniţa 18 i-au cerut explicaţii viceprimarului Daniel Ştefan FOTO Mircea Merticariu

Un scandal de proporţii s-a iscat între părinţii care au copii la Grădiniţa nr 18, situată în centrul municipiului Bacău, lângă Parcul Trandafirilor, şi edilii din Primăria Bacău, care au creat panică, pe motiv că au găsit o expertiză din 2009 în care se arăta că imobilul în care sunt aduşi micuţii are risc seismic. Administraţia băcăuană ar putea demola Grădiniţa 18, dacă un expert plătit de municipalitate va spune asta.

Părinţii care-şi aduc copiii la Grădinţa 18, din centrul municipiului Bacău, şi-au manifestat ieri nemulţimurea în faţa viceprimarului Daniel Ştefan, responsabilul Primăriei Bacău pe domeniul învăţământ. Întâlnirea cu părinţii celor 180 de copii care învaţă la Grădiniţa 18 a avut loc la Centrul bugetar de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza“, de la ora 16.30, unde este arondată grădiniţa, s-a tranformat imediat într-un scandal generalizat. 

Au participat la şedinţă şi câţiva educatori, îngrijoraţi de posibilitatea pierderii locurilor de muncă dar şi directorul Şcolii „Alexandru Ioan Cuza, Doiniţa Sârbu. 

„La Bacău, în timpul anului şcolar, Primăria închide Grădinita nr 18!Cică a funcţionat ilegal din 2009 şi până in prezent. Evident ca se folosesc de documente incomplete şi bagă panică în părinţi, având două scopuri: O afacere imobiliară importantă, pretul terenului unde se află grădiniţa din centrul Bacăului e de un milion de euro. Mai mult, vor să mute copii la Grădinita personală a viceprimarului şi a soţiei, doamna Ştefan este inspector scolar care răspunde exact de gradiniţe şi creşe. Instituţiile statului român au fost deja informate“,

afirmă Cristian N., care are copilul la Grădiniţa 18.

Viceprimarul Daniel Ştefan a reuşit cu greu, în zgomotul din sală, să se facă auzit. Grădiniţa 18 mai are autorizaţie până în luna martie, dar nu este singura instituţie de învăţământ care funcţionează fără autorizaţiile necesare. Edilul le-a promis părinţilor că nu le vor fi mutaţi copiii până în iunie, când se încheie anul şcolar.

Terenul Grădiniţei 18 se afla în apropierea clădirii Bueno Vista şi este considerat extrem de valoros

Terenul Grădiniţei 18 se afla în apropierea clădirii Bueno Vista şi este considerat extrem de valoros FOTO Mircea Merticariu

Una din propunerile venite din partea părinţilor a fost aceea ca întreg colectivul, cu tot cu educatoare, să fie mutat compact la o altă grădiniţă, situaţie greu de pus în practică, din lipsa spaţiilor. Mai mult, aceştia au ridicat şi problema banilor investiţi în sălile Grădiniţei 18. „Noi nu vrem să ne mutăm din această grădiniţă, copiii au mâncare foarte bună, locaţia este centrală. Ne minţiţi. Vreţi să ne relocaţi de aici, deoarece aveţi interese cu terenul aflat în centru, lângă clădirea unui politician“, a spus un alt părinte, care a făcut referire la faptul că în imediata vecinătate se află clădirea de birouri „Bueno Vista“, ce aparţine logodnicei preşedintelui PSD Bacău, Dragoş Benea, actual senator, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău în perioada 2004-2012, şeful pe linie de partid al primarului Cosmin Necula.


Un expert va decide ce se întâmplă la Grădiniţa 18. Scandalul a pornit de pe Facebook


Grădiniţa 18 este una dintre cele mai căutate locuri de băcăuani, care au copii preşcolari. Înscrierile se fac timpuriu, chiar cu un an mai devreme sau pe sub mână, cum a sugerat un părinte. Majoritatea celor din amfiteatrul Şcolii Alexandru Ioan Cuza sunt băcăuani cu studii, arhitecţi, profesori, preoţi, poliţişti sau oameni de afaceri. „Refuzăm orice manipulare. Conform adresei de la Primărie urmează să îi relocaţi pe copii. Nu suntem de acord să vă jucaţi cu vieţile lor“, a spus o femeie, revoltată.


Viceprimarul Dragoş Ştefan, încolţit în sala amfiteatru plină ochi, le-a explicat părinţilor că în maxim o lună se face o expertiză şi în funcţie de asta se va decide dacă imobilul va fi demolat sau consolidat. Oricum, preşcolarii vor mai sta în actuala grădiniţă până la finalul anului şcolar. „Se va face o expertiză şi în funcţie de asta vom decide ce este de făcut. Expertul va spune dacă va fi reconsolidată sau demolată“, a spus viceprimarul Daniel Ştefan, care însă nu a putut spune cum a fost selectat expertul care le va decide viaţa copiilor.

Scandalul închiderii Grădiniţei 18 a pornit pe Facebook, în luna noiembrie, după o postare a viceprimarului, care anunţa închiderea iminentă a unităţii, pe motiv de risc seismic. În 2009 s-a făcut o expertiză, care atestă că imobilul ar fi cu risc seismic, fără să precizeze de ce nivel. Dealtfel, aproape toate clădirile din centrul Bacăului au risc seismic, dar sunt locuite şi funcţionează fără probleme. 

După expertiza din 2009, clădirea grădiniţei a fost consolidată pe bani publici. Cu toate acestea, intenţia autorităţilor pare a fi cea de demolare a imobilului, situat pe un teren valoros, în zona 0 a Bacăului, evaluat de unii la peste un milion de euro. „Daţi-vă demisia, dacă spuneţi că din 2009 există acea expertiză şi că există risc seismic. Înseamnă că aţi pus în pericol viaţa copiilor, ceea ce este foarte grav“, a spus Iulian Pichiu, un alt băcăuan prezent la eveniment.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite