FOTO Băcăuanul care creează tablouri vii în acvarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul Ionuţ Godea (33 de ani) este cel mai cunoscut aquascaper din România. Pasiunea sa s-ar traduce prin faptul că realizează  peisaje inedite în acvariu, pe care le fotografiază. “Aquascaping-ul este procesul prin care acvariul simplu devine o adevărată operă de artă, un tablou viu”, afirmă Ionuţ Godea.

Pentru pasiunea sa, în urmă cu două luni, forumul asociaţiei “UK Aquatic Plant Society”, din Marea Britanie i-a acordat distincţia "Best internaţional aquascape done by a ukaps member", iar revista “Aquarist Magazine” din Marea Britanie a publicat două articole despre setup-urile (n.r. – aranjamente subacvatice) băcăuanului.

În urmă cu trei săptămâni, pe site-ul american Headlines & Global News, în articolul "The Wonderful World Of Aquascaping: Designers Create Elaborate Scenes Of Underwater 'Living Art' În Fish Tanks", a apărut o poză cu unul dintre setup-urile sale. Susţine că pasiunea sa nu este una costisitoare, însă necesită cunoştinţe de biologie, chimie, arte şi fotografie.

Multă lume mă întreabă cât costă această pasiune. Eu le zic că depinde de tipul de acvariu, de mărimea lui şi de ce ai în el. Eu, personal, am investit în aceşti patru ani aproximativ 2.500 de lei. Deocamdată nu am câştigat niciun ban din această pasiune, a afirmat Ionuţ Godea.
image
De la un bol de sticlă la aquascaping Totul a început încă din copilărie, de pe vremea când Ionuţ Godea avea 6 ani. El susţine că la acea vreme, părinţii i-au cumpărat un peştişor pe care îl ţinea într-un bol cu apă. Serile mi le petreceam în faţă acvariului, uimit fiind de frumuseţea plantelor şi de mişcările peştilor. În acel bol erau plante, peşti, melci şi pietriş. Odată am cules nişte pietre de râu şi am făcut un fel de peşteră din ele, în acel bol. Din păcate, în scurt timp părinţii mei au golit bolul de apă şi până la urmă a ajuns în debara, povesteşte Ionuţ Godea. Pasiunea nu i-a dat pace şi, în urmă cu patru ani, băcăuanul şi-a cumpărat primul său acvariu de 60 de litri. Susţine că s-a apucat de aquascaping în urma cu doi ani şi de atunci a început să fotografieze detalii din acvariul casei sale. Atracţia faţă de lumea subacvatică a fost susţinută şi de imaginile cu acvariile plantate, realizate de maestrul japonez Takashi Amano, găsite pe Internet. Acesta foloseşte concepte de grădinărit japoneze, cum ar fi Wabi-sabi şi aranjamentele de pietre Zen. Am rămas impresionat de naturaleţea şi de aranjamentul artistic  existente în bazinele sale. M-am apucat să studiez intens tot ceea ce ţine de aquascaping. Îmi doream să pot realiza şi eu un acvariu care imită natură. Chiar şi nopţile mi le petreceam pentru a pătrunde în tainele acestui domeniu, a mai afirmat băcăuanul. Efecte terapeutice Ionuţ Godea este convins că aquascaping-ul poate fi folosit la tratarea unor boli, cum ar fi ADHD (n.r. – deficit de atenţie), autism sau pentru pacienţii bolnavi de Alzheimer. Există o teorie care încearcă să explice efectele terapeutice ale unui acvariu, iar aceasta spune că în timpul privitului unui peşte sau a unei scene acvatice se eliberează endorfine. Endorfinele sunt asemenea unor opiacee naturale. Endorfinele sunt numite popular hormonii "fericirii" şi au fost asociate cu reducerea anxietăţii, a tensiunii arteriale, precum şi reducerea hiperactivităţii”, a mai spus băcăuanul. Ionuţ Godea este căsătorit de trei ani. Este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Iaşi promoţia 2004. Alte articole: FOTO Pictorul „de stradă“ care colorează viaţă pe ziduri moarte Oceanic-Club, weekend aniversar. Exploratorii amenajează un acvariu la Maritimo FOTO Dansul balenelor albe Multimedia   Noul Acvariu din Timişoara   Expoziţie la acvariu  D FOTO Pictorul „de stradă“ care colorează viaţă pe ziduri moarte CONSTANŢA Oceanic-Club, weekend aniversar. Exploratorii amenajează un acvariu la Maritimo FOTO Dansul balenelor albe Multimedia   Noul Acvariu din Timişoara   Expoziţie la acvariu    D FOTO Pictorul „de stradă“ care colorează viaţă pe ziduri moarte CONSTANŢA Oceanic-Club, weekend aniversar. Exploratorii amenajează un acvariu la Maritimo FOTO Dansul balenelor albe Multimedia   Noul Acvariu din Timişoara   Expoziţie la acvariu 
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite