Fina fostului rector Valentin Nedeff, de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, acuzată că a plagiat 90% din teza de doctorat din cărţile naşului
0Mirela Panainte (39 de ani), prodecan al Facultatii de Inginerie de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, fina profesorului Valentin Nedeff, preşedintele Senatului, fost rector în perioada 2008-2016, este acuzată că şi-a plagiat 90% din lucrarea de doctorat din cărţile naşului de cununie. Mai mult, în 2014 a devenit conferenţiar, deşi dosarul său ridica suspiciuni.
Conferenţiarul universitar Mirela Panainte, prodecan la Inginerie în Bacău, a fost reclamată la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Sesizarea depusă pe 14 octombrie, ultima de pe site-ul instituţiei, a fost admisă.
„Adevărul“ a intrat în posesia mai multor articole identice ca şi conţinut, cu titluri diferite, semnate de Valentin Nedeff şi fina acestuia, Mirela Panainte, devenită doctor în Inginerie, dar şi în posesia lucrărilor din care aceasta s-a „inspirat“, cuvânt cu cuvânt, când a devenit doctor. Deşi sesizarea a fost admisă de CNADTCU în urmă cu 10 zile, Mirela Panainte afirmă că nu are cunoştinţă de ea. „Nu ştiu, nu am cunoştinţă de aşa ceva. Vă mulţumesc că m-aţi informat“, a precizat Mirela Panainte, pentru ziarul „Adevărul“.
Profesorul universitar Valentin Nedeff, preşedintele Senatului Universităţii din Bacău, în ciuda apelurilor şi mesajelor, nu a transmis un răspuns faţă de acuzaţiile referitoare la suspiciunea de plagiat, faţă de care ar fi complice.
În anul 2008, Mirela Panainte şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi. O bună parte din lucrare conţine pasaje şi pagini luate după metoda copy-paste din cartea „Mărunţirea produselor alimentare", coordonată în 1998 de profesorul Valentin Nedeff, la care sunt coautori Panainte Mirela, Moşneguţu Emilian, Savin Carmen (ISBN (10) 973-8200-88-1, Bucureşti, Ed. Meronia).
Mai mult, aproximativ 50 de pagini din teză se regăsesc şi în altă carte publicată în anul 1997 de către profesorul Valentin Nedeff, numită „Maşini şi instalaţii pentru industria alimentară" (vol. l, autor: Valentin Nedeff, Universitatea din Bacău, Facultatea de lnginerie, 1997).
Teza doctorat Mirela Panainte si cartea profesorului Valentin Nedeff, puse în paralel by Mircea Merticariu on Scribd
În aceeaşi sesizare, care se găseşte pe site-ul CNADTCU, mai sunt aduse în discuţie şi două articole, raportate de Mirela Panainte drept contribuţii la realizarea tezei şi care sunt identice. Autori: Panainte Mirela, Nedeff Valentin, Savin Carmen, „Study and research concerning the possibility of materials grinding with variable texture" şi articolul semnat de autorii Panainte Mirela, Nedeff Valentin, Savin Carmen, „Analysis of breaking up proceeding for variable texture of materials".
Comparând cele două articole se observă că sunt practic identice. Diferă titlul, ceea ce arată intenţia de inducere în eroare, câteva fraze şi două referinţe bibliografice în plus, în lucrarea din 2002. Amuzantă este şi eroarea de la bibliografie, unde referinţa la o lucrare a profesorului Valentin Nedeff este reprodusă întocmai, fiind menţionat anul 1977, în loc de 1997.
Panainte-2002-MOCM by Mircea Merticariu on Scribd
Panainte-2003-DAAAM by Mircea Merticariu on Scribd
Plagiatul şi autoplagiatul pare să fie regulă în echipa rectorului Valentin Nedeff, care semnează în mai multe rânduri articole identice împreună cu finii pe care i-a cununat, Mirela Panainte şi Emilian Moşneguţu.
În 2002, autorii Nedeff Valentin, Moşnegutu Emilian, Panainte Mirela, publică „The form influence of solid particles over separation degree in air currents, MOCM 8, 2002 pag 105, identic cu articolul semnat de Nedeff Valentin, Moşnegutu Emilian, Panainte Mirela, „Study and research concerning to influence of particles size and form of mixture, towards separation degree in vertical flow air“, Annals of DAAAM, 2003 pag 321, (ISSN 1726-9679, ISBN 3-901509-34-8.
Articol 2002-MOCM by Mircea Merticariu on Scribd
Valentin Nedeff 2003-DAAAM by Mircea Merticariu on Scribd
Un al doilea articol este publicat de echipa Nedeff Valentin, Moşnegutu Emilian, Savin Carmen, „The condition surface influence and humidity of particles over separation degree in vertical air currents“, MOCM 8, 2002, pag 96, identic cu articolul publicat de echipa Nedeff Valentin, Moşnegutu Emilian, Savin Carmen, influence of particles condition surface and humidity of mixture, towards separation degree in vertical flow air, Annals of DAAAM, 2003, pag 323, ISSN 1726-9679, ISBN 3-901509-34-8.
Articol dublat 2002-MOCM by Mircea Merticariu on Scribd
Valentin Nedeff 2003-DAAAM (2) by Mircea Merticariu on Scribd
Potrivit sesizării de pe site-ul CNADTCU, „Mirela Panainte a reprodus în teza de doctorat mai mult de 90% dintr-o carte publicată cu trei ani înainte de susţinerea tezei de doctorat, carte cu patru autori, printre care se regăseşte şi d-na Panainte, „Mărunţirea produselor alimentare” coordonator/autori: Nedeff Valentin/ Panainte Mirela, Moşneguţu Emilian şi Savin Carmen., ISBN (10) 973-8200-88-1, Bucureşti, Meronia.
Preluarea masivă a conţinutului cărţii, fără citare sau prin citare foarte sumară, preluarea cu schimbarea titlurilor subcapitolelor, fabricarea de conţinut prin concatenarea de paragrafe întregi luate din capitole/subcapitole diferite, dublarea de conţinut cu alterarea uşoară a formei, sunt argumente care duc spre suspiciunea de plagiat masiv”.
„Valentin Nedeff, Rector al Universităţii din Bacău la data susţinerii tezei este autor/coautor al tuturor lucrărilor suspecte a fi sursa plagiatelor din teza de doctorat a doamnei Prodecan, Panainte Mirela. Copierea repetată de capitole/subcapitole întregi în care autorul principal este Valentin Nedeff(FOTO), rector şi coordonator al grupului de cercetare, arată că plagiatul a fost realizat cu bună ştiinţă, fiind girat la cel mai înalt nivel”, se precizează în motivarea argumentată a sesizării depusă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Publicarea repetata a aceloraşi rezultate ca elemente de noutate este o practică veche a Rectorului Nedeff Valentin Alte articole cu titluri diferite şi conţinut identic, semnate de Nedeff Valentin şi colaboratorii sunt prezentate ca şi ”contribuţii originale”, chiar dacă Legea nr. 8 din 1996 a dreptului de autor interzice reproducerea unui articol dacă ”nu se menţionează sursa şi numele autorului, în cazul în care acesta apare pe lucrarea utilizată”.
Cum au ajuns conferenţiari finii rectorului Nedeff. Proiecte de cercetare asumate la Universitate, fără documente, după necesităţile de moment
Mirela Panainte şi Emilian Moşneguţu, finii rectorului Valentin Nedeff, au devenit conferenţiari în ianuarie 2014 la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău cu ajutorul unor proiecte, pe care, potrivit declaraţiei pe proprie răspundere, le-ar fi condus. În dosarele pentru titlul de universitar apar ca directori ai unor proiecte, iar într-o bază de date a Universităţii, din 2012, în dreptul aceloraşi proiecte apare rectorul Valentin Nedeff. Dealtfel, cei trei apar ca nedespărţiţi şi în majoritatea studiilor publicate în ţară şi străinătate.
Într-un alt document oficial al Universităţii, aceleaşi proiecte au un alt coordonator: Valentin Nedeff. Rectorul băcăuan este unul dintre cei mai bine plătiţi profesori universitari din ţară, numai în ultimul an a realizat venituri de 314 mii de lei, din care peste 60 de mii de lei, din proiecte de cercetare.
Inadvertenţele se ţin lanţ la conferenţiarul Mirela Panainte
Conferenţiarul universitar Mirela Panainte omite trei din cele patru proiecte, menţionate în dosarul de conferenţiar, în CV-ul din 2011. Este vorba de „Cercetări privind monitorizarea emisiilor de noxe (CO, CO2, Nox, so2) provenite de la instalaţiile de ardere, de pe platforma CET Bacău, precum şi permiterea utilizării aparatului de măsură Delta 2000, în vederea achiziţionării de date în flux continuu la IMA 3, „Cercetări privind conţinutul de pulberi, PM10 din gazele de ardere emise de IMA1 şi asigurarea suportului tehnic necesar calibrării opacimentelor aferente celor două canale de evacuare , SC CET SA, în valoare de 4730 de lei“ şi „ Analiza monitorizării continue a emisiilor poluante de Nox, SO2 şi CO2 pentru IMA3 şi asigurarea suportului tehnic necesar calcului bilanţului energetic la centralele termice aparţinând SC CET SA Bacău, în valoare de 4950 de lei“.
Totodată, pentru contractul „Cercetări privind conţinutul de pulberi, PM10 din gazele de ardere emise de IMA1 şi asigurarea suportului necesar calibrării opacimetrelor aferente celor două canale de evacuare, SC CET SA Bacău, contract de 1.250 de lei“, Mirela Panainte declară în propriul CV că a fost doar membru. Acelaşi proiect este menţionat la „contracte de cercetare“ în CV-ul rectorului Valentin Nedeff, în selecţia de proiecte făcută din perioada 2007-2011.
În „Baza de date pentru completarea proiectelor de cercetare, dezvoltare, transfer tehnologic care se vor încheia cu diferiţi parteneri“, din 16 iulie 2012, în dreptul celor patru proiecte asumate în 2014 de Mirela Panainte, apare ca şi coordonator proiect profesorul universitar Valentin Nedeff, rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău la acea dată. Mai mult, în CV-ul acestuia sunt menţionate diverse contracte avute cu CET şi Mecanica Ceahlău.
În prezent, în documentele publice ale Universităţii Bacău, în dreptul proiectului asumat în 2014 de Mirela Panainte ca şi director, ”Contract nr.4/2011, Cercetări privind evaluarea impactului asupra mediului a construirii unui hotel 4 stele şi racord la utilităţi, sat Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, Judeţul Neamţ, în valoare de 3.000 lei”, apare ca director profesorul universitar Valentin Nedeff, rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău la acea dată.