Dragoş Benea, fost şef de CJ, găsit nevinovat de procurori pentru abuz în serviciu, vătămare corporală şi părăsirea locului accidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, a fost cercetat penal după ce în urmă cu un an a accidentat-o pe Cornelia Cochior, de 30 de ani, din Bacău, care a traversat prin loc nepermis. Victima a fost dusă de preşedintele CJ la Spitalul de Urgenţă din Bacău, preluată de directorul instituţiei şi verificată de şefa de la Urgenţe. Medicul de la Ortopedie i-a pus piciorul în ghips, dar cu un diagnostic greşit.

Dragoş Benea, senator după alegerile de pe 11 decembrie, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău în perioada 2004-2016, „a acţionat din instinct“ după ce a lovit o femeie de 30 de ani, care a încercat să traverseze strada prin loc nepermis. Asta afirmă procurorii în ordonanţa de clasare. Incidentul i-a produs un şoc fostului preşedinte, care a urcat imediat victima în maşină şi a transportat-o la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Bacău, la Pavilionul Administrativ, de unde a fost preluată de directorul unităţii spitaliceşti, Adrian George Popa, şi dusă la Urgenţe. Victima Cornelia Cochior nu a fost investigată medical de medicul de gardă de la acea oră, ci chiar de şefa de la Unitatea de Primiri Urgenţe, pe motiv „că este o cunoştinţă mai veche“, după cum afirmă femeia accidentată.

De asemenea, victimei i-a fost pus un diagnostic greşit, de traumatism, medicul ortoped punându-i piciorul în ghips, fără să-i comunice adevărata situaţie. Ulterior, Cornelia Cochior a revenit la spital, deoarece i s-a umflat piciorul, şi a aflat că are fracturată tibia şi că există un pronostic negativ, de infirmitate. Medicii i-au dat, în cele din urmă, 80 de zile de îngrijiri medicale. Dacă i-a fi dat cu 10 mai mult, cercetările accidentului ar fi intrat în sfera penală a vătămării corporale.

Procurorii, după ce au analizat situaţia şi pe baza declaraţiei lui Dragoş Benea, au constatat că părăsirea accidentului nu s-a făcut cu vinovăţia penală stipulată de lege, iar ulterior preşedintele CJ Bacău nu a încercat să îngreuneze cercetările. „Conform declaraţiei date, acesta a acţionat instinctual, în vederea acordării unui ajutor de specialitate cât mai urgent persoanei vătămate“, afirmă procurorul Cătălin Margine, care s-a ocupat de caz.

În ordonanţa de clasare nu se precizează însă dacă şi subordonaţii lui Dragoş Benea de la Spitalul Judeţean de Urgenţe, aflat în coordonarea Consiliului Judeţean Bacău, au acţionat tot din instinct.

„Cu certitudine, dacă pentru ei a contat că accidentul a fost făcut de mine, prin modul în care au acţionat mi-au făcut rău. Şi acum regret acest incident, chiar dacă din punct de vedere legal nu port nicio vină, nici din punct de vedere rutier, nici pentru acuzaţiile penale care mi s-au adus“, a spus Dragoş Benea pentru ziarul Adevărul.


Cornelia Cochior a pus sub semnul întrebării şi modul în care au acţionat poliţiştii, veniţi la spital după accident. Nu a văzut să i se preleveze probe biologice preşedintelui judeţului, iar la reconstituire afirmă că aceasta ar fi fost făcută în absenţa lui Dragoş Benea, doar cu şoferul acestuia de la Consiliul Judeţean.

Ce spune ordonanţa de clasare a Parchetului de la Curtea de Apel Bacău:

„Ulterior acestei convorbiri, din dispoziţia şefului de Serviciu Poliţie Rutieră din cadrul IPJ Bacău, o echipă operativă s-a deplasat la Spitalul Judeţean din Bacău. Înregistrările video ridicate au reliefat că între momentul ajungerii numitului Adrian Dragoş Benea în incinta spitalului şi cel al sosirii echipajului de poliţie a fost o diferenţă de câteva minute, ulterior, autorul accidentului intrând în custodia organelor de poliţie, care au demarat procedura în cazul accidentului de circulaţie cu victime. Reglementarea infracţiunii de părăsire a locului accidentului a avut în vedere atitudinea conducătorilor de autoturisme, care în urma unor evenimente rutiere, părăsesc câmpul infracţional pentru a îngreuna cercetările, practica judiciară în domeniu demonstrând că, de multe ori, autorii acestui gen de faptă urmau a răspunde cu privire la alte fapte la regimul circulaţiei rutiere (conducerea autoturismului sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducerea unui vehicol fără permis), urmărindu-se astfel ascunderea unei situaţii defavorabile acestora.

Contrar situaţiei descrise anterior se constată că autorul accidentului de circulaţie nu a urmărit îngreunarea cercetării penale.

Conform declaraţiei date, acesta a acţionat instinctual, în vederea acordării unui ajutor de specialitate cât mai urgent persoanei vătămate. În consecinţă, nu exostă temeiuri care să indice că ocazionat de părăsirea locului accidentului Benea Dragoş Adrian a acţionat în forma de vinovăţie prevăzută de legea penală, respectiv intenţia. Ulterior intrării acestuia în custodia organelor de urmărire penală acesta acesta s-a supus procedurilor necesare stabilirii situaţiei de fapt. În ceea ce priveşte denunţul adresat DNA, Serviciul Teritorial Bacău, şi înregistrat ulterior în evidenţa cauzelor penale sub numărul de 194/P/2016, în care a fost descrisă o situaţie de fapt ce s-ar circumscrie elementelor constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, în baza probelor administrate anterior formulării sesizării, s-a constat că aspectele menţionate nu există. Astfel, conform depoziţiei martorului Apostu Vasile Florin, testarea cu aparatului etilotest a autorului accidentului a fost efectuată în prezenţa acestuia şi a numitului Nădejde Aurelian Constantin. Ulterior, deşi valoarea rezultată fusese zero, la solicitarea numitului Benea Dragoş Adrian s-a procedat la recoltarea de probe biologice, deşi procedurile nu impuneau acest lucru.  La data de 14 decembrie a fost înaintat buletinul de analize prin care s-a stabilit că la momentul prelevării, valoarea alcoolemiei în sânge era 0. Pe cale de consecinţă, apreciez că sesizarea înaintată DNA, Serviciul Teritorial Bacău, şi înregistrată ulterior la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău nu există“. 

 

Ordonanţă de clasare Dragoş Benea


Procurorul Cătălin Margine, de la Parchetul Curţii de Apel Bacău, a dispus clasarea cauzei în ceea ce priveşte infracţiunile de vătămare corporală din culpă, părăsire a accidentului şi abuz în serviciu. Faţă de acestă rezoluţie, Cornelia Cochior, victima accidentului, a făcut plângere, care a fost respinsă de Secţia Penală de la Judecătoria Bacău, pe 24 noiembrie.

image

În urmă cu câteva zile, pe 10 decembrie, Cornelia Cochior şi-a exprimat dezamagirea, pe Facebook, faţă de calvarul prin care a trecut şi încă mai trece. „Acum un an era o zi neagra din viata mea....o zi in care s-au schimbat multe pentru mine, dar care m-a schimbat si pe mine ca om. Fostul Presedinte al Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea, m-a accidentat in timp ce eu ma duceam la munca. Si de aici a inceput calvarul pentru mine: diagnostice gresite, fise medicale disparute, aproximativ 3 luni imobilizata la pat, tratamente, injectii in burta si multa durere pricinuita familei.

Inca am o durere in suflet care nu poate si stearsa, inca nu s-a rezolvat nimic cu acest caz, parca e totul uitat....dar e ceva ce nu pot uita si nici ierta: coruptia, marsavia, ticalosia. Sper ca intr-o zi zi sa se faca dreptate si mai sper ca durerea piciorului afectat de accident sa se mai amelioreze. Ma doare sufletul cand stiu prin cate am trecut, dar am fost puternica si am luptat ca fiu o persoana normala. Multumesc familiei pentru sprijin, prietenilor care mi-au dat putere sa merg mai departe, multumesc Clinicii Petrodava si personalului de acolo care m-a pus pe picioare, multumesc tuturor care cu o vorba buna sau cu cu fapte m-au ajutat ca suferinta prin care am trecut sa fie mai usoara. Lacrimile nu se sterg usor, durerea nu dispare repede, iar aceasta ''amintire'' neplacuta nu se va sterge din mintea mea niciodata“, a precizat, într-o postare pe Facebook, Cornelia Cochior.

Citiţi şi:

Femeia lovită de preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a fost abandonată de către acesta în curtea spitalului şi dusă la Urgenţe de manager

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău solicită confirmarea ADN-ului din probele de sânge şi declaraţii din partea băcăuanilor aflaţi la locul accidentului

Cum lucrează armata de medici şi de poliţişti prin care se şterg urmele accidentului comis de şeful CJ Bacău: dosirea faptelor, apoi umilirea victimei

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite