Cum lucrează armata de medici şi de poliţişti prin care se şterg urmele accidentului comis de şeful CJ Bacău: dosirea faptelor, apoi umilirea victimei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După accidentul rutier produs în decembrie 2015 de Dragoş Benea, şeful Consiliului Judeţean Bacău, în urma căruia o femeie a fost grav rănită, victima are parte acum de noi umilinţe. După 80 de zile de îngrijiri medicale, cu recomandarea clară de a-i fi prelungite, cu un prognostic negativ de a-şi recupera un picior afectat de accident, Cornelia Cochior este în continuare sabotată de autorităţi.

Cornelia Cochior (30 de ani), femeia lovită la colţul străzii de maşina condusă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, vrea să-i tragă la răspundere pe cei care sunt vinovaţi de încălcarea legii, încercând şi acum, după patru luni de la accident, să muşamalizeze accidentul. Pe 10 decembrie 2015, în timp ce traversa pe la colţul străzii, în dreptul sediului CJ Bacău, femeia a fost trântită la pământ de maşina condusă de Dragoş Benea. Acesta a preferat să o ducă singur la spital, fără să mai sune la 112. Însă şeful judeţului nu s-a dus direct la Urgenţe, ci la pavilionul administrativ, unde l-a chemat pe directorul Spitalului Judeţean de Urgenţe, Adrian George Popa, care îi este subordonat, şi l-a pus pe acesta să o transporte pe pacientă mai departe.

La Urgenţe, însă, au apărut alte surprize. Victimei i s-a făcut în grabă o radiografie, iar medicul Neculai Filipescu i-a pus piciorul în ghips, fără să-i spună diagnosticul. Ulterior, a fost condusă în camera de recoltare a probelor, unde nu se afla şi Dragoş Benea, şi i s-a luat sânge pentru stabilirea alcoolemiei. „Nu mi-a dat nici concediu medical, deşi eram în drum spre serviciu, şi nicio reţetă. Am fost dusă apoi în biroul doamnei Elena Bilbor, şefa de la Primiri Urgenţe, unde era şi preşedintele Benea. A intrat, între timp, Blanca Zorilă, medicul care era de gardă în acea zi, responsabil pentru astfel de accidente. Şi dumneaei a fost dată afară de Elena Bilbor, pe motiv că eu aş fi o bună cunoştinţă a şefei de la UPU şi că a preluat cazul în întregime. Eu nu mă cunoşteam cu doamna Bilbor, sinceră să fiu“, ne declara, la acea dată, Cornelia Cochior.

„Prognostic negativ pe termen lung”

Femeia a stat acasă două zile, fără să ştie ce are cu adevărat. I s-a făcut rău şi s-a întors la spital. Aici dispăruseră fişele medicale, iar singura informaţie din baza de date, transmisă şi Poliţiei, era că a avut un traumatism. I s-a făcut o nouă radiografie şi s-a constatat că are o fractură gravă de tibie. Accidentul produs de Benea a fost reconstituit de poliţişti cu ajutorul şoferului acestuia de la Consiliul Judeţean, deşi acesta nu se afla în maşină la momentul producerii accidentului. Mai mult, femeia afirmă că a fost presată de un poliţist să declare că reconstituirea s-ar fi făcut în prezenţa lui Benea.

„Poliţistul Apostu, cel care m-a audiat, încerca să mă determine să spun că Dragoş Benea a fost prezent la reconstituire. Eu am susţinut că aşa ceva nu era adevărat, că doar eu am fost acolo, şoferul de la CJ şi poliţiştii“, a mai spus, atunci, Cornelia Cochior.

IPJ Bacău a direcţionat-o spre Serviciul de Medicină Legală Neamţ, care a refuzat să-i prelungească perioada de îngrijiri medicale. După accident, Cornelia Cochior s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală din Iaşi, unde i s-a spus că trebuie să aibă o trimitere de la Poliţie, pentru a i se face o expertiză. Când s-a întors la Bacău, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului a trimis-o, printr-o ordonanţă, la Serviciul de Medicină din Neamţ. Pe 16 decembrie, a primit 80 de zile de îngrijiri medicale.

A doua zi a mers la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi pentru investigaţii amănunţite, pe care le-a repetat şi după trei luni. În referatul semnat de conferenţiarul universitar Paul Dan Sârbu, din 25 martie, se arată că, şi după mai bine de 90 de zile, starea ei nu s-a ameliorat, că şchioapătă, simte dureri de pe urma mai mutor leziuni. În actul medical se afirmă că „pacienta necesită continuarea reeducării funcţionale a genunchiului şi reeducării mersului, fractura de tibie cu înfundare de trei milimetri are prognostic negativ de gonartroză pe termen lung (5 - 10 ani)“, iar pentru ruptura de menisc intern şi pentru rupturile din zona genunchiului necesită o artroscopie.

Cele zece zile care-l scapă pe Benea

„Medicul mi-a spus că, în mod normal, cu acest referat, cei de la Serviciul de Medicină Legală Neamţ ar trebui să-mi prelungească perioada de îngrijiri cel puţin până la 120 de zile“, a spus femeia. Legiştii din Neamţ şi-au însuşit, pe 28 martie, recomandările medicului universitar de la Iaşi, însă nu au dispus alte zile de îngrijiri medicale. Ulterior, adresa a ajuns cu întârizere de o săptămână la Poliţia Bacău. Cornelia Cochior crede că, după încercarea de muşamalizare din decembrie, decizia poliţiştilor băcăuani de a o trimite la Neamţ nu a fost întâmplătoare:

„I-am făcut plângere penală lui Dragoş Benea, pentru vătămare corporală din culpă, pe 7 martie, dar procurorul de la Curtea de Apel mi-a spus că, dacă nu am 90 de zile de îngrijiri medicale, nu este infracţiune. Mie mi-au dat 80 de zile. Acum mai depun o plângere prin care cer o contraexpertiză a raportului de expertiză medico-legală de la Neamţ şi mă voi îndrepta cu o plângere şi la adresa medicului din Bacău, care m-a trimis acasă cu un diagnostic greşit, spunând că este doar un simplu traumatism. Pentru ce mi-au făcut mie şi m-au nenorocit, vreau să-i fac să răspundă“.

Cornelia Cochior, după accident, a stat 45 de zile imobilizată la pat, cu orteză mobilă de genunchi, iar pentru a se deplasa s-a folosit de cârje. A luat medicamente şi făcut numeroase şedinţe de fizioterapie şi kinetoterapie, pentru a învăţa din nou să păşească corect. Pe 2 martie, după efectuarea unui RMN, medicii ieşeni au constat existenţa mai multor leziuni şi că pacienta nu este integral refăcută. Deşi au trecut patru luni de la accident, Colegiul Medicilor din Bacău nu s-a autosesizat faţă de fapta medicului, care nu i-a văzut fractura de tibie şi a trimis-o acasă, fără niciun diagnostic.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite