Femeia lovită de preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a fost abandonată de către acesta în curtea spitalului şi dusă la Urgenţe de manager
0Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, are dosar penal pentru un accident rutier comis lângă instituţia pe care o conduce, după ce a lovit cu maşina, joia trecută, o femeie de 30 de ani, căreia i-a rupt tibia. Din acel moment, pentru Benea a început un lung şir de bâlbâieli. Totul, din dorinţa de a se afla cât mai puţine detalii despre cum s-a petrecut cu adevărat accidentul.
După ce şi-a pus la pământ victima, care traversa pe la colţul străzii, lui Benea nu i-a trecut prin cap să anunţe serviciul 112, aşa cum se face în astfel de situaţii. Ba mai mult, a urcat tânăra în maşină, după care plecat, în viteză, spre spital. Nu a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe şi s-a optit în faţa Pavilionului Administrativ.
„Dragoş Benea, după ce a oprit în faţa Pavilionului Administrativ, l-a sunat pe manager şi l-a pus să mă ducă la Urgenţe. Eu nu mai puteam de durere. A venit managerul Spitalului, s-a urcat la volan, în locul lui Dragoş Benea şi m-a dus pentru primele îngrijiri“, a povestit Cornelia Cochior, femeia accidentată de preşedintele CJ Bacău.
Ea susţine că după ce i s-a făcut radiografie, medicul Neculai Filipescu i-a pus piciorul în ghips, fără să-i spună diagnosticul. După aceea i s-au recoltat probele de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. Însă, tânăra susţine că nu l-a văzut pe Benea în camera de recoltare a probelor. „Nu mi-a dat niciun concediu medical, deşi eram în drum spre serviciu şi nicio reţetă. Apoi, am fost dusă în biroul doamnei Elena Bilbor, şefa de la UPU, unde era şi preşedintele Benea. A intrat între timp Blanca Zorilă, medicul care era de gardă în acea zi, responsabil pentru astfel de accidente şi dumneaei a fost dată afară de Elena Bilbor, pe motiv că eu sunt o bună cunoştinţă a dumneaei şi că a preluat cazul în întregime. Eu nu mă cunoşteam cu doamna Bilbor, sinceră să fiu“, a mai adăugat Cornelia Cochior.
„După câteva momente, am fost lăsată singură doar cu preşedintele Dragoş Benea, care încerca să-mi inducă în minte o minciună: că eu am traversat în fugă strada şi că, de fapt, ţopăiam pe bordură. Eu nu sunt căprioară să ţopăi pe bordură“, a comentat aproape în glumă victima.
La câteva minute a apărut pe coridorul spitalului şoferul de la Consiliul Judeţean, care i-a zis fetei să meargă cu el, ca să se facă reconstituirea accidentului. Cornelia Cochior s-a urcat în maşina instituţiei, împreună cu şoferul, şi s-a dus în faţa Consiliului Judeţean, unde a avut loc nefericita întâmplare. Mirarea ei a fost aceea că, la reconstiuire, Dragoş Benea nu a venit. Ba mai mult, o maşină era poziţionată fix în locul în care ea a fost izbită de carosabil. „Eu am explicat poliţiştilor exact cum s-a întâmplat. M-am uitat după preşedintele CJ, însă el nu era, să spună şi el varianta lui“, a mai rememorat tânăra.
După două zile de la accident, sâmbătă, 11 decembrie, durerile tinerei deveniseră insuportabile, încât au făcut-o să ajungă la Urgenţe. Medicii care au primit-o, au constatat cu stupoare că fişele iniţiale medicale au dispărut şi că singura informaţie referitoare la un diagnostic, din baza de date a Spitalului, era acela de traumatism. „Păi, la traumatism, nu-i pui ghips circular, acesta se pune doar la fracturi. Un alt medic ortoped a văzut-o pe pacientă şi în urma noilor radiografii făcute a observat faptul că fata are fractură de tibie. De ce diagnosticul iniţial a fost de traumatism şi nu de fractură?“, se întreabă Liliana Petrescu, medicul de la UPU, care a consultat-o ultima oară pe pacientă.
„Eu am căutat fişa iniţială şi nu am găsit-o. Nu ştiu unde a dispărut“, a mai adăugat medicul băcăuan.
Bâlbele Poliţiei
Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, susţine că preşedintele Benea a anunţat serviciul rutier despre accident, însă nu poate preciza care a fost modalitatea la care a recurs. Mai mult, ea susţine că şi preşedintelui Benea i s-au recoltat probele biologice, că rezultatul alcoolemiei este 0 şi că actele urmează procedura legală. Narcisa Butnaru susţine oficial că, atât Benea, cât şi Cochior, au fost prezenţi la reconstituire. „Ambii participanţi la accident au fost martorii reconstituirii“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.
Între timp, Cornelia Cochior a fost chemată la sediul Poliţiei pentru a i se lua primele declaraţii. Aceasta, astăzi, la cinci zile după accident. „Poliţistul Apostu, cel care m-a audiat, încerca să mă determine să spun că Dragoş Benea a fost prezent la reconstituire. Eu am susţinut că aşa ceva nu era adevărat, că doar eu am fost acolo, şoferul de la CJ şi poliţiştii“, a mai spus Cornelia Cochior.
La câteva minute după ieşirea victimei din sediul Poliţiei, Narcisa Butnaru a revenit cu o altă declaraţie, în faţa ziariştilor de la Adevărul. „Într-adevăr, vreau să fac o rectificare. Domnul Benea a venit cu o maşină la spital, împreună cu victima, apoi şi-a luat maşina şi a plecat la serviciu, iar pacienta a fost adusă la reconstituirea faptei, de către şoferul dumnealui, cu o altă maşină. Conform poliţiştilor, domnul Benea a participat la reconstituire“, a declarat Narcisa Butnaru.
În replică, Cornelia Cochior, susţine că „este exclus acest lucru“ şi recunoaşte că nu poate spune exact numărul maşinii care a adus-o şi a dus-o, însă este convinsă că a fost transportată cu o singură maşină, de culoare argintie.
„Am făcut-o din omenie“
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Adrian George Popa, recunoaşte că a dus-o pe victima Cornelia Cochior cu maşina preşedintelui Dragoş Benea, de la Pavilionul Administrativ la Urgenţe, cu toate că acest lucru nu era în atribuţiile sale. „Am făcut acest gest doar din omenie. Dumneaei era în faţa Pavilionului Administrativ şi eu am îndrumat-o să se ducă, către Unitatea de Primire Urgenţe“, a spus managerul Popa.
Îşi schimbă brusc declaraţia, în momentul în care jurnaliştii de la Adevărul au insistat pe cuvântul „am îndrumat“: „De fapt nu am îndrumat-o, chiar am adus-o până acolo. Şi nu este primul pacient cu care fac acest lucru“, a mai adăugat acesta.
Victima afirmă că a văzut rezultatul celor două alcoolemii şi că ambele au parafa şefei de la UPU, care nu a luat alcoolemia şi nu avea atribuţii în acest. Cornelia Cochior se va prezenta mâine la Serviciul de Medicină Legală, pentru expertiza medicilor legişti.
Ce spune Dragoş Benea despre accident
După doar o zi de la producerea accidentului, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a afirmat că, practic, victima a intrat în maşină: „A fost mai mult un incident, decât un accident. Eu mergeam de la Prefectură la Spitalul Judeţean. M-am asigurat faţă de maşinile care veneau din stânga şi când virez dreapta am atins o femeie care traversa aproape în fugă. Pot spune că mai mult ea a intrat în mine. Oricum, nu aveam mult, 5-6 la oră. Am oprit şi am dus-o chiar eu la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru a i se acorda îngrijirile de care avea nevoie. Am chemat poliţia şi am cerut în prezenţa mai multor martori să ni se recolteze probe de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei“, a povestit Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.
Spitalul Judeţean Bacău se află în subordinea Consiliului Judeţean Bacău, instituţie condusă din 2004 de Dragoş Benea.