De Ziua Culturii Naționale și a lui Mihai Eminescu, edilii din Bacău au pus capul lui Decebal la Starea Civilă. „Model de bărbăție și curaj“
0La Bacău, edilii au gândit un mod inedit de a serba Ziua Culturii Naționale, marcând nașterea poetului național Mihai Eminescu prin amplasarea capului lui Decebal la Starea Civilă.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Municipiului Bacău, edilii cred că tinerii căsătoriți ai orașului vor fi impresionați de modelul de bărbăție și curaj a lui Decebal.
Nu este prima decizie controversată a primarului USR Lucian Daniel Stanciu Viziteu. În primul an de mandat el a redenumit „Zilele Bacăului“, serbate la începutul lui octombrie, când se aniversează prima atestare documentară a orașului, în „Oktoberfest Moldovenesc 2021“, fără ca nimeni să înțeleagă ce s-a aflat în spatele acestei decizii, la care a renunțat apoi în următorii ani.
Mai nou, în timp ce în marile orașe ale țării, Ziua Culturii Naționale este serbată cum se cuvine, prin evenimente de anvergură, cu participarea unor mari personalități din artă și literatură, în Bacău, Primăria a anunțat amplasarea capului lui Decebal chiar în interiorul Stării Civile.
Mai mult, fără să verifice datele, în postare se arată că acest cap al lui Decebal ar fi fost amplasat în 2012, ceea ce este eronat. Realizarea și amplasarea capului lui Decebal (lângă Hotelul Decebal), dar și a soclului, a costat 40.000 de lei, în 2008, când primar era Romeo Stavarache.
„Cultură si Artă de Ziua Culturii Naționale! O investiție a primăriei din urmă cu peste un deceniu a fost scoasă la lumină. În anii 2012, Primăria municipiului Bacău amplasa, în centrul orașului, bustul lui Decebal.
La nici un an de zile, opera de artă era desființată din spațiul public pentru că în viziunea unora nu era binevenită.
La peste un deceniu de așteptare, Decebal a scos capul la lumină, chiar în sala de căsătorii a stării civile. Alături, s-a montat și un panou ce conține lista tuturor primarilor declarați în actele oficiale ale urbei, din anul 1864.
Model de bărbăție și curaj, Decebal îi "privește" acum pe tinerii căsătoriți ai orașului nostru”, se arată în postarea Primăriei Municipiului Bacău.
Capul lui Decebal, scos din spațiul public, unde fusese amplasat fără avizul Ministerului Culturii
Capul lui Decebal care a ajuns acum la Starea Civilă a fost amplasat în toamna anului 2008, lângă Hotelul Decebal din Bacău. Sculptura din bronz, cu dimensiunile 75 x 32 x 63 cm, a costat 30 de mii de lei și 10 mii de lei soclul din granit.
Primăria Bacău a amplasat opera fără să întocmească documentația necesară în vederea obținerii avizului Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public.
Ministerul Culturii a transmis atunci aviz negativ Primăriei Bacău, deoarece amplasarea copiei într-un spațiu public diminuează din valoarea operei originale (care se află la Muzeul de Artă din Bacău și mai mult, nu există nicio legătură istorică a Bacăului cu marele conducător al dacilor.