Cum a primit edilul-şef din Prăjeşti „cadou“ o maşină de teren de la firma care încasează milioane de lei de la Primărie
0Edilul Eugen Antica s-a ales cu o Toyota RAV4 iar viceprimarul Ştefan Antochi, cu un Wolkswagen Transporter de la firma Laurel SRL din Prăjeşti, care a primit direct mai multe contracte pentru reabilitarea drumurilor din comună, unele fictive. Când maşina era în leasing, edilul Antica a primit împuternicire pentru a ieşi cu ea din ţară.
Maşina Toyota RAV 4, condusă de mai mulţi ani de edilul Eugen Antica, a fost achitată chiar de firma care a primit contracte pe bandă rulantă de la Primăria Prăjeşti. Societatea SC Laurel SRL din Prăjeşti a primit,în perioada 2005-2012, prin încredinţare directă, zeci de contracte pentru pietruirea şi balastarea drumurilor comunale şi săteşti. Din 2007, firma Laurel SRL a cumpărat în leasing o maşină de teren Toyota dar şi un Wolkswagen Transporter, care a ajuns prin aceeaşi „reţetă“, în proprietatea viceprimarului Ştefan Antochi.
Comuna Prăjeşti, mulsă de primar, viceprimar şi SC Laurel SRL. Firma penală care pune pietrişul le-a dăruit edililor câte o maşină
Comuna Prăjeşti a fost reînfiinţată în anul 2005, prin ruperea unei bucăţi din comuna Traian. În acelaşi an este înregistrată şi firma SC Laurel SRL din Prăjeşti. Până în 2012, firma a primit mai multe contracte, pentru realizarea unor şanţuri, a balastării drumurilor sau pentru pietruirea unor alei săteşti.
Toate contractele, inclusiv cele care depăşeau plafonul de 50 de mii de euro, prevăzut de OUG34/2006 au fost date prin atribuire directă. Mai mult, în conţinutul contractului nu se precizează ce anume trebuie să facă societatea şi unde anume. Cu alte cuvinte, contractele sunt fără obiect clar, dar recepţiile au fost făcute la timp. Una dintre explicaţii vine de la consilierul local Petre Damian Jicu (fost viceprimar în perioada 2012-2014), care a obţinut probe şi a făcut mai multe plângeri penale faţă de faptele observate. „Contractele sunt atribuite ilegal, fără respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice. Pe drumurile comunei nu se vede nimic, iar în contracte nu se menţionează ce trebuie să facă firma LaureL SRL de acei bani. De la această firmă, primarul Eugen Antica s-a ales cu maşina de teren Toyota RAV4 iar fostul viceprimar Ştefan Antochi, cu un Transporter Wolksvagen. Chiar dacă maşina a fost firmei Laurel până anul trecut (în leasing) Antica a avut împuternicire să o utilizeze şi chiar să o coată din ţară“, afirmă Damian Jicu din Prăjeşti.
Societatea Laurel SRL Prăjeşti şi-a achiziţionat o staţie de sortare a pietrişului, în 2007, absolut necesară contractelor grase care se anunţau cu Primăria Prăjeşti. Împrumutul la bancă a fost girat chiar de primarul şi viceprimarul comunei. „Lumea din Prăjeşti ştie că în spatele acestei firme erau chiar primar Antica şi viceprimarul Antochi. Creditul luat pentru o staţie de sortare a fost girat chiar de ei, prin 2007“, afirmă Damian Jicu.
Eugen Antica îşi face concediile cu maşina firmei abonată la banii publici
Pe 26 august 2010 a fost purtată o corespondenţă între Primăria Prăjeşti şi firma de leasing, prin care se cerea o autorizaţie (împuternicire), în numele Laurel SRL, pentru ca Eugen Antica să poată pleca cu maşina, în concediu, în străinătate. „Vă deranjăm din partea SC Laurel SRL Prăjeşti, judeţul Bacău. Venim cu rugămintea de a ne elibera o autorizaţie de deplasare în afara României pentru vehicolul marca Toyota RAV4, pe numele Antica Eugen, (posesor CI). Anexăm ordin de plată. Vă rugăm să ne trimiteţi documentele necesare pe adresa de email primariaprajesti@yahoo.com, vă mulţumim“, se arată în corespondenţa dintre Primăria Prăjeşti şi firma la care plătea leasingul SC Laurel SRL.
Contractele firmei Laurel
Din 2005, până în 2012 între Primăria Prăjeşti şi SC Laurel SRL sunt încheiate mai multe contracte prin atribuire directă. Cel mai mare dintre ele este semnat cu câteva zile înainte ca edilul Eugen Antica să primească maşina Toyota RAV4, cu împuternicire pentru a putea pleca peste hotare.
Pe 18 august 2010, între Primărie şi SC Laurel SRL este încheiat contractul „Reabilitarea drumurilor balast 17,2 km, balastare drumuri de pământ 2,5 kilometri şi refacere terasamente, în sat Prăjeşti, comuna prăjeşti“ în valoare totală de 907 mii de lei. Durata contractului a fost stabilită la şase luni de zile. „Nu ştiu ce lucrări s-au făcut. În acest caz este necesar ca instituţiile statului să dispună o expertiză corectă“, afirmă consilierul Damian Jicu.
Firma Laurel a primit mai multe contracte directe precum: „recondiţionarea drumului afectat de inundaţii, în 2008, reabilitarea drumului comunal SC 1757 şi DC 619, betonarea rigolă aferentă DC 1757, reparaţii Grădiniţă Prăjeşti, lucrări de balastare drumuri comunale sat Prăjeşti (2012) ş.a.
Administratorul SC Laurel şi viceprimarul Ştefan Antochi sunt judecaţi pentru ucidere din culpă
Firma Laurel SRL a funcţionat până în 2013 şi este administrată de Anişoara Platon, o apropiată a edilului Eugen Antica. Obiectul de activitate este „extracţia pietrişului şi nisipului, extracţia argilei şi caolinului“. Pe 5 mai 2010, un accident de muncă, soldat cu moartea conducătorului basculantei, a scos la iveală modul în care îşi făcea treaba firma Laurel în contractele cu Primăria Prăjeşti. Francisc Velt a murit după ce s-a prăbuşit patru metri cu basculanta pe care o conducea. Procurorii dar şi inspectorii de muncă veniţi la faţa locului au constat că Francisc Velt muncea la negru pentru SC Laurel SRL, pentru un contract public şi că basculanta aparţinea viceprimarului Ştefan Antochi. Mai mult, se pare că acceaşi firmă folosea şi un alt utilaj, proprietate a lui Eugen Antica. Peste o lună, fostul viceprimar Ştefan Antochi, Anişoara Platon, SC Laurel SRL, prin lichidatorul judiciar vor avea un nou termen în dosarul în care sunt inculpaţi după moartea lui Francisc Velt. „Era basculanta mea, e adevărat. I-am încredinţat-o să meargă la pădure, nu să care balastul, dar el era beat, peste 1 la mie, era aproape în comă şi a făcut accident. Eu nu mă consider vinovat de moartea lui“, a spus viceprimarul Antochi.
Viceprimarul Ştefan Antochi recunoaşte totul „Primarul este ordonator de credite, dacă îmi spunea să mă urc în plop, asta făceam!“
Ştefan Antochi recunoaşte că a primit un Wolkswagen Transporter de la SC Laurel SRL, pe care l-a cumpărat după ce s-a terminat leasingul, dar nu-şi aduce aminte suma. În cele din urmă aruncă toată răspunderea pe umerii primarului Antica. Mai mult, Antochi cunoaşte faptul că şi edilul s-a ales cu maşina achiziţionată de acceaşi firmă. „Da, am cumpărat-o de la Laurel, acum vreo 4-5 ani, nu mai ştiu cât a costat. Iar Antica are o Toyota. Nu văd nicio problemă dacă primăria avea contracte cu această firmă. Au prestat servicii vreo câţiva ani. Acum, mă investigaţi? Întrebaţi-l pe primar, el era ordonator de credite, el conducea totul. Dacă îmi spunea să mă urc în plop, asta făceam“, a spus Antochi.
Primarul comunei Prăjeşti, Eugen Antica, a refuzat să ofere un punct de vedere. După ce a răspuns la telefon şi a aflat întrebarea referitoare la maşina Toyota RAV4, edilul a închis brusc telefonul, după care nu a mai răspuns altor apeluri.
Curtea de Conturi a semnalat abateri numeroare în urma controlului. DNA a declinat competenţa faţă de Poliţie
Primăria Prăjeşti este menţionată cu aberi la fiecare control al Curţii de Conturi. În ultimii ani, instituţia de control a încercat să recupereze sume importante de bani, din contracte nejustificate dar şi de pe urma drepturilor salariale nelegale pe care administraţia Antica şi le-a acordat. Referindu-se la situaţia din Prăjeşti, Camera de Conturi din Bacău afirmă că în acest caz au fost sesizate şi organele de cercetare penală, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. „Precizăm că s-au constatat erori/abateri grave de la legalitate şi regularitate, precum şi fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în folosirea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului“, se arată într-un răspuns al Camerei de Conturi Bacău, din luna septembrie 2013. Un an mai târziu, aceeaşi instituţie afirmă că s-au recuperat peste 294 de mii de lei, iar pentru faptele penale, procurorii. „Procesul de valorificare a presupus şi sesizarea organelor de urmărire penală. Astfel prin Hotarârea Plenului Curţii de Conturi nr. 83/27.03.2014 s-au sesizat organele de urmărire penală competente, respectiv Parchetul de pe lânga Judecătoria Bacău, cu adresa nr. VI.41396/04.04.2014 emisă de Departamentul de coordonare a verificării bugetelor unităţilor administrativ teritoriale din cadrul Curtii de Conturi a României“.
Tot inspectorii Curţii de Conturi au consatat, prin expertiză, că aleşii din Prăjeşti şi-au alocat salarii, ilegal, în valoare de peste 464 de mii de lei. Din aceşti bani, peste 49 de mii de lei au intrat în buzunarul edilului Eugen Antica-de lei şi peste 26 de mii de lei, în cel al viceprimarului Antochi. „Eu am sesizat în cazul furtului banilor publici de la Prăjeşti şi Direcţia Naţională Anticorupţie din Bacău. Dosarul a fost declinat spre competenţa celor de la Poliţie. Este timpul ca instituţiile statului să-şi facă treaba până la capăt“, a mai spus consilierul Damian Jicu.
Primarul Eugen Antica a dat şpagă la Bacalaureat şi a încercat să pună numele străzilor după membrii familiei sale
Edilul din Prăjeşti a devenit cunoscut opiniei publice naţionale în urma unor fapte şi decizii mai puţin obişnuite. Edilul s-a ales cu o condamnare cu suspendare, de opt luni de închisoare, după ce a dat şpagă ca să ia Bacalaureatul. Chiar dacă nu are examenul de Maturitate, Antica are gusturi fine. În urma unei vizite în Franţa şi-a propus să facă o primărie, în localitatea Prăjeşti, una dintre cele mai sărace din Moldova, copie după Muzeul Luvru. Investiţia nu este funcţională nici acum, chiar dacă s-au cheltuit mai multe milioane de lei. Ulterior, acelaşi primar a ajuns şi în Dubai şi SUA, dar de acolo încă nu a pus în aplicare alte idei.
Tot Eugen Antica a decis să dea numele străzilor din localitate după rudele sale decedate sau în viaţă iar în privinţa banilor publici, primarul a înţeles să deconteze sume importante inclusiv pe dulciuri sau alcool. 10 mii de lei au costat pufuleţii şi ciocolata luate pentru sărbătorile de iarnă din 2012. Acelaşi edil a reuşit performanţa să se cheme printr-o dispoziţie de primar din concediu sau să se dea singur în judecată.