Cum a „lucrat“ Agenţia Naţională de Integritate în cazul fostului director al APIA Bacău, Gabriela Mazilu, declarată incompatibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Mazilu crede că dosarele şi problemele cu instituţiile statului au apărut după ce a denunţat câţiva afacerişti grei din Bacău, care ar fi făcut fraude la obţinerea subvenţiilor din fondurile UE
Gabriela Mazilu crede că dosarele şi problemele cu instituţiile statului au apărut după ce a denunţat câţiva afacerişti grei din Bacău, care ar fi făcut fraude la obţinerea subvenţiilor din fondurile UE

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat pe 21 iulie un comunicat în care constată starea de incompatibilitate în care s-a aflat fostul director APIA Bacău, Gabriela Mazilu, care a fost concomitent expert contabil în sectorul privat dar şi expert judiciar. Gabriela Mazilu probează însă că a solicitat la ANI un punct de vedere asupra posibilei încălcări a regimului incompatibilităţilor, când a devenit director.

Gabriela Mazilu, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  Bacău, a fost declarată vineri, 21 iulie, incompatibilă. „Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că Gabriela Mazilu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada deţinerii funcţiei de director executiv în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură - Centrul judeţean Bacău, întrucât a exercitat simultan şi funcţia de expert contabil în sectorul privat (funcţie care are legătură cu atribuţiile funcţiei publice - conform fişei postului), precum şi funcţia de expert (contabil) tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Bacău - Biroul Tehnic de Expertize Tehnice şi Contabile Bacău, obţinând venituri din exercitarea acestor funcţii“ se arată în comunicatul instituţiei.


Potrivit documentelor puse la dispoziţie ziarului Adevărul, Gabriela Mazilu a solicitat din primele zile când a fost numită director executiv al APIA Bacău un punct de vedere la ANI, să afle dacă se află în situaţie de incompatibilitate, date fiind activităţile în domeniul privat şi la stat, ca expert contabil.

Solicitare Pct. de Vederere La Ani 13.03.2013 by Mircea Merticariu on Scribd

 Pe 6 martie 2013 a fost numită director iar o săptămână mai târziu a cerut la ANI un punct de vedere pentru a nu încălca legislaţia în domeniul incompatibilităţilor. Instituţia, deşi este obligată să răspundă „cu celeritate“, i-a comunicat directorului de la APIA Bacău un punct de vedere după aproximativ 4 luni, pe 12 iulie 2013 (adresa nr.4853 emisă de ANI).

Raspuns ANI Din 12.07.2013 by Mircea Merticariu on Scribd

„ Este de precizat că în conţinutul adresei se menţionează doar faptul că petiţia formulată de mine are nr.20, din 2013, fară a se preciza data exactă, deşi eu am confirmare de primire din 18 martie 2013. Pe 2 octombrie  APIA Central, prin directorul  general Dorel Gheorghe Benu, sesizează ANI care mă  informează prin adresa nr.42995/03.10.2013, că va evalua  respectarea de către mine a regimului juridic al incompatibilităţilor. 

Precizez că directorului general de la acel moment îi pusesem la dispoziţie punctul de vedere formulat de ANI la solicitarea mea expresă din 13 martie. După 3 octombrie 2013 am discutat cu inspectorul de integritate Puiuţa Becuţ, căruia i-am transmis atât solicitarea mea, cât şi punctul de vedere formulat de ANI“, a precizat pentru ziarul Adevărul, Gabriela Mazilu.

„Totul mi se întâmplă de când am sesizat fraudarea fondurilor europene în agricultură“


Fostul director al APIA Bacău, Gabriela Mazilu, a fost trimis în judecată de DNA Bacău pentru luare de mită şi cumpărare de influenţă ( fapte pe care le-ar fi făcut în perioada când era director economic al CET Bacău) pe baza unor denunţuri făcute de omul de afaceri Onorică Palade, condamnat într-un dosar, definitiv, la 3 ani şi 9 luni de închisoare.


Denunţurile, afirmă Gabriela Mazilu, au survenit în scurt timp după ce a sesizat, la rândul ei, din poziţia de director APIA, Direcţia Naţională Anticorupţie din Bacău. Mai precis, Gabriela Mazilu a denunţat procurorilor Anticorupţie câteva cazuri de agricultori importanţi din Bacău, care ar fi obţinut subvenţii pentru suprafeţe mari de teren, pe baza unor declaraţii false. Dosarele deschise au rămas fără nicio finalitate.

„Sigur voi contesta în instanţă acest raport de evaluare (n.r. de la ANI) pe care încă nu l-am primit. Consider că era imperios necesar să se precizeze în comunicatul ANI că eu am solicitat un punct de vedere legat strict de aceasta speţă, că mi s-a răpsuns cu  „maximă celeritate“ după aproximativ 4 luni.  Cred că nu putem avea nici cea mai mică încredere în opiniile unor instituţii publice, deşi ar trebui să fie extrem de avizate. Eu, în calitate de avertizor public, obligat prin fişa postului ( director executiv  APIA) sa sesizez faptele de natură penală, cum ar fi  fraudarea clară de fonduri europene, am devenit ţintă a sistemului, împreună cu familia mea“, a mai precizat Gabriela Mazilu.     
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite