Concurs Internaţional de Limba Latină în oraşul lui Horatius. România a fost reprezentată de două băcăuance

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 3-6 mai 2013 a avut loc în Italia, la Venosa, oraşul în care s-a născut poetul Horatius, cea de-a XXVII-a ediţie a Concursului Internaţional de Limbă şi Literatură Latină dedicat acestuia - Certamen Horatianum.

România, care participă din anul 2009 la acest concurs, a fost reprezentată de două eleve, ambele din judeţul Bacău: Cătălina Elena Ungureanu de la Liceul Teoretic "Spiru Haret" Moineşti (prof. Cristina Popescu) şi Anca Rujan de la Colegiul Naţional "Gheorghe Vrânceanu" din Bacău (prof. Florentina Neculau).

La această competiţie internaţională, una dintre cele mai prestigioase din învăţământul preuniversitar european, Cătălina Ungureanu a obţinut premiul al II-lea.
 

Limba latină a fost încă de la început, pentru mine, ceva fascinant...o provocare chiar. Pot spune că studiul limbii latine m-a format ca om şi mi-a creat repere pentru întreaga viaţă. Această a doua participare la o olimpiadă internaţională a fost o experienţă aparte, care a îmbinat dificilul cu plăcutul. Pe de-o parte, proba a fost destul de grea, întrucât mi-am redactat lucrarea în limba engleză, iar emoţiile n-au fost puţine. Ceilalţi elevi au putut să-şi redacteze lucrările în limba proprie, iar asta, recunosc, m-a speriat iniţial, crezând că acest lucru mă va dezavantaja. Acest premiu reprezintă răsplata supremă a muncii mele din aceşti 4 ani de liceu în care am participat constant la olimpiadele de limba latină, a declarat Cătălina Elena Ungureanu.

Reuşita elevei românce este cu adevărat una deosebită, având în vedere dificultăţile probei de concurs, care a durat 6 ore neîntrerupt şi care a constat în traducerea unei ode (Oda a 3-a din cartea a II-a) şi în realizarea unui comentariu istorico-literar al acesteia. În plus, lucrarea trebuia redactată într-una din limbile de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană.

Pentru mine, premiul Cătălinei a venit ca o cunună pe o frunte încărunţită de cei peste 20 de ani de osteneală neîntreruptă în slujba literelor clasice, a limbii latine în special. Voi rămâne însă cu regretul că nu mi-am însoţit eleva la Venosa, aşa cum mi-aş fi dorit, pentru a trăi pe viu, alături de ea, emoţia unei astfel de premieri. Căci asemenea clipe sunt unice în viaţa unui profesor şi a unui elev care trudesc împreună pentru a atinge starea de graţie, iar un asemenea premiu, venit într-un oraş mic, "obscur", care îşi face loc cu greu printre oraşele "grele" ale ţării, este cu atât mai valoros, a declarat prof. drd. Cristina Popescu.

Alte articole:

FOTO Expoziţie de pictură a absolvenţilor Colegiului Naţional de Artă "George Apostu"

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău invită la "Colaborare pentru păsările migratoare"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite