Afacerea cu pavele care salvează comunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajul care produce pavele şi borduri
Utilajul care produce pavele şi borduri

OPORTUNITATE Organizaţia non-profit Habitat for Humanity a pus bazele unei afaceri sociale în Comăneşti (judeţul Bacău), unde se produc pavele şi borduri. În acest fel, localnicii au parte nu doar de locuri de muncă, ci şi de respectivele produse vândute la preţuri mai mici

Locuitorii din Comăneşti (judeţul Bacău) au noi şanse de a-şi găsi locuri de muncă, după ce organizaţia non-profit Habitat for Humanity a pus în oraşul lor bazele unei fabrici cu utilaje performante în care se produc dale şi borduri.

Proiectul, numit „Fabrică de elemente din beton vibropresat“, a fost înscris în competiţia „Fabricat în Ţara lui Andrei“, organizată de OMV Petrom. În noiembrie 2013, cei din Habitat for Humanity au aflat că afacerea lor socială se numără printre cele zece proiecte câştigătoare în cadrul competiţiei. Proiectul a fost finanţat cu 32.000 de euro.

60 de metri pătraţi de dale pe zi

Micuţa afacere din Comăneşti produce dale, borduri şi rigole pluviale de diferite forme. Andrei Chirilă, directorul executiv al asociaţiei Habitat for Humanity Comăneşti şi iniţiator al proiectului câştigător, vorbeşte despre importanţa voluntariatului, despre eforturile ONG-ului de a lucra cu oameni de pretutindeni, din toate păturile sociale, de a clădi case, comunităţi şi speranţe, dar mai ales pentru a arăta că se poate.

Ideea i-a aparţinut, de fapt, lui Gheorghe Baciu (n.r. – preşedintele Habitat for Humanity Comăneşti), care a dorit foarte tare să realizeze ceva cu oameni pentru oameni. Zona Comăneştiului este lipsită de căi de acces, de trotuare, de alei, de pietonale. Ideea aceasta este următoarea: «Eu îţi dau, tu ţi le pui», a afirmat Andrei Chirilă.

Directorul executiv al Habitat for Humanity Comăneşti arată că instalaţia produce zilnic 60 de metri pătraţi de dale, care vor fi folosite pentru acoperirea trotuarelor sau a străzilor din localităţi. „Aparatura“, la care lucrează zilnic patru muncitori, poartă oficial denumirea de „Vibropresă Strong“ şi produce pavele cu grosimi de două dimensiuni: de 6 centimetri (pentru pietonale) şi de 8 centimetri (pentru străzi cu trafic intens).

Cauza socială

Reprezentanţii Habitat for Humanity spun că printre obiectivele lor se numără dezvoltarea unei afaceri sociale care să atingă pragul de rentabilitate în doi ani de la înfiinţare şi, mai ales, crearea între patru şi zece locuri de muncă pentru şomeri. Practic, oamenii din zonă învaţă să se descurce şi singuri.

De asemenea, ONG-ul îşi propune creşterea cu 300% a numărului de persoane implicate în proiectele organizaţiei, crearea posibilităţii tinerilor de a se educa, implicându-se în cadrul diverselor proiecte derulate de Habitat for Humanity Comăneşti, dar şi ajutarea unui număr de peste 180 de familii pentru a-şi îmbunătăţi standardul de viaţă.

Tot conform reprezentanţilor organizaţiei, profitul rezultat de pe urma antreprenoriatului social va fi folosit pentru ajutarea familiilor din comunitate. Zona în care se vând pavelele produse la Comăneşti este cea a bazinelor râurilor Tazlău şi Trotuş (Moineşti, Comăneşti, Zemeş şi localităţile învecinate). 

Dincolo de generarea unor locuri de muncă, micuţa întreprindere socială oferă produse cu preţuri mult mai mici decât cele cumpărate de la furnizorii de material de construcţii. În acest fel, localnicii cu venituri mici îşi pot rezolva mult mai repede şi mult mai simplu problemele pe care le au în ceea ce priveşte locuinţele lor. Cei care lucrează la realizarea pavelelor subliniază calitatea produselor, datorată procedeului folosit: vibropresarea.

De ce Comăneşti?

Filiala Habitat for Humanity din Comăneşti, una dintre cele şapte filiale din România, se axează pe eliminarea locuinţelor sărăcăcioase.

Oraşul Comăneşti, cu o populaţie de aproximativ 24.000 de locuitori, a fost declarat în anul 2003 regiune defavorizată, având o rată a şomajului de aproximativ 20%. De parcă nu era destul, în vara anului 2005, în zonă, pe Valea Trotuşului şi Tazlăului au avut loc inundaţii devastatoare care au afectat peste 500 de locuinţe şi peste 1.000 de familii. De atunci, mulţi dintre aceşti oameni locuiesc în condiţii precare. 

Misiunea Habitat for Humanity

Asociaţia Habitat for Humanity are misiunea să elimine problema lipsei de adăpost şi a traiului în condiţii precare din întreaga lume. Filiala din România este una dintre cele mai importante organizaţii în domeniul locuirii sociale. Asociaţia are ca viziune o lume în care toţi oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996, construieşte, reabilitează, oferă consultanţă, suport tehnic şi derulează programe de eficienţă energetică şi de prevenţie şi răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Prin filialele sale din România, Habitat for Humanity a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcţii de case şi reabilitări, şi alte 20.000 prin programele de prevenţie şi răspuns la dezastre. La nivel internaţional, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 800.000 de locuinţe pentru 4 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg Globul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite