Aerostar Bacău va fabrica drone militare. Statul român va plăti 380 de milioane de euro

0
Publicat:

Compania din Bacău va colabora cu firma israeliană Elbit pentru realizarea structurii dronelor, dar și a sistemelor electrice și mecanice ale aparatelor care vor intra în dotarea Ministerului Apărării.

La Aerostar Bacău se va realiza o bună parte din dronele militare FOTO Shutterstock
La Aerostar Bacău se va realiza o bună parte din dronele militare FOTO Shutterstock

Romtehnica a semnat marți, 20 decembrie, un acord-cadru prin care în următorii cinci ani compania israeliană Elbit va furniza șapte sisteme de vehicule aeriene fără pilot, dotate cu armament, pentru care statul român va plăti aproape 380 de milioane de euro.

Condiția este ca dronele, dar și sistemele de comandă, să fie fabricate în România, de companii din industria autohtonă de apărare, scrie stirileprotv.ro

Iar procesul de mentenanță pe toată durata de viață a dronelor va fi asigurat în țară. Structura dronelor și sistemele electrice și mecanice ar putea să fie făcute de Aerostar Bacău, iar asamblarea și echiparea cu sisteme de armament la Măgurele.

Repară aeronavele MiG-21 Lancer

Compania băcăuană Aerostar a obţinut în ianuarie 2022  și un contract de prestări servicii de reparaţii de complexitate medie şi ridicată pentru unele agregate şi echipamente, cât şi furnizare de piese de schimb şi componente pentru aeronavele de luptă MiG-21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a atribuit companiei Aerostar un contract în valoare de 18.999.731 de lei, fără TVA (aproape 4 milioane de euro), pentru repararea, furnizarea de piese de schimb şi componente pentru aeronavele de luptă MiG-21 Lancer aflate încă în dotarea Forţelor Aeriene Române

Atribuirea s-a făcut în urma unei proceduri de negociere fără publicarea unui anunţ de participare, se arată în anunţul publicat în Jurnalul european pentru achiziţii publice pe 14 ianuarie.

România este una dintre ultimele ţări care continuă să utilizeze venerabilul MiG-21, un avion care se apropie de vârsta de 70 de ani de la primul zbor al prototipului.

Pentru a menţine operaţionale vechile MiG-21, MApN a achiziţionat în ultimul an o serie de piese pentru aceste aparate, cum ar fi paraşute de frânare PF21 Pur sau produse pirotehnice şi echipamente specifice sistemului de salvare pentru avioanele militare tip MiG 21 Lancer.

Pe parcursul celor şase decenii de când se află în dotarea Forţelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

În 2024, aparatele MiG-21 ale aviaţiei române vor fi înlocuite cu 32 de aeronave F16 Fighting Falcon, pe care statul român intenţionează să le achiziţioneze la mâna a doua din Norvegia. O parte din aeronavele MiG-21 scoase din uz vor fi casate, iar câteva vor fi păstrate pentru antrenament. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite