UPDATE SUBIECTE BAC 2013 / Peste 3.600 de elevi din ARAD susţin vineri proba la alegere
03.603 de absolvenţi de liceu din judeţul Arad susţin vineri, 5 iulie, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 - proba la alegere, în funcţie de profil. Adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.
UPDATE Subiect Geografie
Subiectul I: pe baza unei hărţi a Europei, candidaţii au avut de identificat râuri, oraşe capitală şi forme de relief la un alt subpunct pe baza aceleiaşi hărţi, au avut de făcut comparaţii între climatul formelor de relief
Subiectul II: pe baza hărţii României, elevii au avut de identificat forme de relief, oraşe şi râuri din ţară.
Subiect III: candidaţii au avut de interpretat un grafic cu temperaturi şi precipitaţii
Un alt subpunct al subiectului al treilea le cerea candidaţilor să vorbească despre oraşele, formele de relief, structurile Ungariei
La ultimul subpunct al subiectului al III-lea, candidaţii au avut de numit doi factori pentru care ar trebui să adere la UE ţările care nu sunt membre.
Subiect Biologie
Absolvenţii de liceu au de rezolvat la examenul de Biologie vegetală şi animală din cadrul Bacalaureatului 2013 varianta de subiecte numarul 2. Subiectele la Biologie - BAC 2013 - sunt formate din trei cerinte mari, notate cu câte 30 de puncte.
Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 3.603 elevi din judeţul Arad înscrişi pe listele de Bac 2013.
Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu testarea cunoştinţelor elevilor la materia opţională de profil, la alegere dintre fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul acesta la Biologie (aproape 68.000), Geografie (aproape 56.500), Fizică (peste 14.000) şi Chimie (în jur de 10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica.
Candidaţii care susţin, vineri, proba la fizică, chimie, biologie sau informatica au absolvit profilul Real din filiera teoretică, profilul Tehnic şi cel de Resurse Naturale şi Protectia Mediului din filiera tehnologică. De asemenea, şi cei care au terminat profilul Militar din filiera vocaţionalaă dau examen la una din aceste probe.
Probele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, sunt susţinute de candidaţii care au absolvit profilul Umanist din filiera teoretică, profilul Servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar.
Sfaturile profesorilor pentru ultima probă
Profesoara de Biologie Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Capitală susţine că elevii aleg aceasta materie pentru că se poate învăţa uşor şi nu ridică la fel de multe probleme ca Fizica sau Chimia. Ea a mai spus că primul subiect este unul simplu, de încălzire, la care elevii trebuie să rezolve câteva întrebări-grilă, iar abia la subiectele II şi III se cer explicaţii mai elaborate, exerciţiile fiind mai dificile. „De obicei, în anii anteriori, la prima problemă s-a dat din circulaţie şi la a doua s-a dat din genetică“, a explicat profesoara într-o lecţie video publicată pe adevarul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac“.
O altă probă preferată de elevi este cea la Geografie. Nicoleta Beliciu, profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti, susţine că examenul la această materie nu este unul dificil şi tocmai de aceea mulţi elevi o aleg ca proba opţională de la Bac.
Profesorul George Trifan, care pregăteşte olimpici la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) din Capitală a explicat, de asemenea în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că „numai elevii care au studiat Informatica intensiv în liceu o aleg ca probă opţională la Bac, altfel cei de la profilul Real aleg alte materii mai simple“.
Calendar Bacalaureat 2013
• 5 iulie - proba la alegere a profilului
• 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 - 16:00
• 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
• 12 iulie - afişarea rezultatelor finale
Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 3.603 elevi din judeţul Arad înscrişi pe listele de Bac 2013.