„Templul Calfei”, ansamblul statuar aflat în parcul unui oraș din Vestul României. Ce reprezintă „tabla de șah”
0Antoniu Martin, istoric și analist politic vorbește, pentru Adevărul, despre arta statuară stradală care ocupă un loc aparte în orice oraș. Un exemplu este și Aradul.
Acesta menționează că Arad, oraș cu o tradiție arhitecturală deosebită, a cunoscut în ultimii ani realizări remarcabile în sectorul monumentelor publice.
O notă distinctă, din această perspectivă, în cazul orașului de pe Mureș, este dată de grupurile statuare cu semnificații simbolico-ezoterice, sau altfel spus, masonice. Ca și în cazul altor demersuri de acest gen, masonii arădeni din prezent au ținut să transpună în piatră secvențe reprezentative ale parcursului inițiatic.
„Un ansamblu special din acest punct de vedere îl reprezintă așa-numitul «Templu al Calfei» din Parcul Eminescu. Se cunoaște că în masoneria medievală, operativă, nivelul secund al pregătirii profesionale era reprezentat de calfă sau companion. Acesta petrecea un stagiu de cinci ani de când intra ucenic într-o breaslă până ajungea să deprindă parțial meseria. Unele calfe trebuiau chiar să participe la schimb de experiență în alte bresle, de unde reveneau cu noi cunoștințe”, spune istoricul Antoniu Martin.
Vechi cutume, inserate de masonii moderni într-un ritual simbolic
Arădeanul mai spune că masonii moderni, speculativi, au preluat și adaptat aceste cutume, inserându-le într-un ritual simbolic. Semnificațiile se referă de data aceasta nu la formarea profesională, ci la edificarea interioară a calfei.
Inaugurat la 21 august 2021, „Templul Calfei” – realizat prin implicare directă a lojei masonice „Sever Frențiu 6020”, a Asociației Rubio Pro Copilărie Pro Viață, reprezentată de președintețe Ciprian Cristea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, reprezentată de primarul Călin Bibarț - imortalizează aspecte relevante din eșafodajul simbolic al masoneriei.
„Astfel, privitorul poate observa la baza grupului statuar amintit «Pentagrama» sau «Steaua în Cinci Colțuri», simbol al perfecțiunii prin excelență spre care fiecare inițiat trebuie să tindă. Mai sus, poate fi identificat «Leul» simbol al puterii și regalității, dar și al demnității și renașterii. Cine urcă treptele care încadrează pavajul «tablă de șah», parcurge simbolic călătoriile calfelor, cupele care străjuiesc drumul fiind înzestrate cu simbolurile uneltelor de lucru: echer, compas, daltă, ciocan, mistrie, nivelă, firul cu plumb”, adaugă Antoniu.
Pavajul „tablă de șah” din partea superioară a ansamblului atrage atenția asupra contrariilor existente în univers și în natura umană: lumină-întuneric, bine-rău, frumos-urât, fiind un excelent îndemn la meditație asupra condiției individului.
„Dincolo de semnificațiile inițiatice profunde, de reiterare a parcursului simbolic al devenirii unui companion mason, putem considera că «Templul Calfei» reprezintă în esență un veritabil reper într-un oraș care s-a edificat pe meritocrație și muncă”, încheie Antoniu Martin.