Simbolurile speciale de pe o clădire istorică din Vestul României. Ce legătură au cu masoneria

0
Publicat:

Istoricul arădean Antoniu Martin ne vorbește despre o reprezentare inedită pe o clădire din Arad: ritualul masonic al gradului de companion, de pe strada Octavian Goga, nr.3.

Clădirea se află în Municipiul Arad FOTO Antoniu Martin
Clădirea se află în Municipiul Arad FOTO Antoniu Martin

Istoricul spune că deși nu este la fel de cunoscut precum Lajos Szantay sau Milan Tabacovici, arhitectul arădean Karoly Fenyves s-a impus în conștiința posterității prin operele sale remarcabile.

Format în spiritul curentului artistic secession, Fenyves a explicitat în unele proiecte ale sale și tendințe inspirate din domeniul ezoteric.

Mason, membru al cunoscutei loji arădene Concordia, fondată în 1888, - a doua ca importanță din Transilvania -, Fenyves a ținut ca și prin arta sa să lase posterității unele mesaje de factură inițiatică. Dacă pe unele edificii arădene proiectate de el nu identificăm simboluri de acest gen, îm schimb pe casa care a locuit, de pe strada Octavian Goga, nr.3, putem observa un simbolism cu totul particular”, spune istoricul Antoniu Martin.

Clădirea, definitivată în 1912 este structurată în sistem parter, etaj și mansardă.

Am identificat, pornind de jos în sus, pe fațada principală reprezentarea celor două coloane – Jakin și Boaz – care străjuiesc intrarea. Se cunoaște că aceste coloane flancau intrarea în anticul Templu al lui Solomon și se află la intrările tuturor templelor masonice. Ridicând privirea observăm reliefată o scenă care reprezintă aspecte din ritualul specific gradului de companion (calfă) în masonerie: calfe care realizează călătoria inițiatică în căutarea luminii, contemplându-și opera, simbolizată de piatra șlefuită. În partea superioară a fațadei identificăm cele trei lumini ale masoneriei, încifrate în cele trei puncte, precum și echerul și compasul dispuse la gradul al doilea, cel de companion. Cu alte cuvinte avem sugerat altarul templului masonic în timpul ritualului. Este sugerată și vârsta simbolică a calfelor, cinci ani, prin cele cinci trepte care încadrează scena călătoriilor inițiatice. Deși astăzi nu se poate vedea – din cauza degradării fațadei – putem prezuma că în prelungirea altarului, sugerând estul ca punct cardinal, se afla Orientul, zona de unde, în interpretarea masonică, vine lumina”, mai adaugă Antoniu Martin.

O vilă în Timișoara 

Dezideratul lui Fenyves de a lăsa o amprentă ezoterică pe unele edificii îl putem identifica și în cazul frumoasei vile Timișoara (strada Dimitrie Paciurea) proiectată de acesta. Pe fațada vilei impunătoare găsim reliefate simboluri ezoterice prin excelență precum cele trei roze și doi păuni. Simbolul Crucii cu Trandafir sugerează moștenirea rozacruciană din masoneria modernă, în timp ce păunul – simbol de sorginte orientală, persană – este menit să transmită energia solară și starea paradisiacă, nemurirea, eternitatea și nu în ultimul rând renașterea.

„În perioada în care Fenyves a realizat acest proiect arhitectural, masoneria arădeană a ajuns în faza de maturitate. Dovadă numeroasele acțiuni în beneficiul comunității realizate de loja Concordia, precum și alte edificii cu simbolistică ezoterică din Arad: Templul masonic istoric, Palatul Rozsnyai Matyas sau Palatul Josef Steiner”, încheie istoricul arădean.

Știri locale



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite