Șase arădeni se pregătesc de o expediţie dificilă pe „Stăpânul Spiritelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei șase alpinişti arădeni vor pleca peste o lună într-o expediţie asiatică periculoasă pe vârful Khan Tengri. Dacă va reuşi să ajungă în vârf, Sergiu Jiduc va fi cel mai tânăr alpinist român ajuns la peste 7.000 de metri altitudine.

Programată să înceapă în data de 24 iulie, expediţia spre vârful Khan Tengri din care fac parte șase alpinişti arădeni vizează cucerirea celui mai nordic vârf, de peste 7.000 de metri, dar şi a vârfului Chapaev de 6.371 metri. „Khan Tengri are 7.010 metri şi este cel mai nordic vârf de peste 7.000 de metri. Este o piramidă de marmură care la apus are nuanţe de roşu sângeriu”, explică Sergiu Jiduc, în vârstă de 19 ani, cel mai tânăr participant la expediţie. De altfel, acesta va încerca şi să stabilească un  record naţional de vârstă pentru escaladarea unui vârf de peste 7.000 de metri altitudine.


Pregătiri de pericol


Alături de el, la expediţie mai participă încă cinci alpinişti arădeni, Minerva Vincze, de 29 de ani, Aurel Sălăşan, de 25 de ani, Virgil Bran și Ioan Filip de 49 de ani și Ovidiu Găvănescu de 50 de ani. „Expediţia este organizată de către clubul Explorer Arad  şi vor mai participa şi doi alpiniști din alt club”, explică şi Aurel Sălăşan. Aventura lor implică transportul cu avionul până la Almaty, Kazahstan, după care deplasarea se va face cu maşina până la Karkara, în Kyrghistan. „De acolo vom lua un elicopter până la tabăra de Bază Superioară, pe gheţarul North Engilchek, la 4.000 de metri altitudine”, a mai declarat Sergiu Jiduc.


După perioada de aclimatizare, între 23 iulie şi 4 august, alpiniştii arădeni vor încerca, funcţie de condiţiile meteo, să îşi facă taberele intermediare, urmând ca în data de 6 august să cucerească vârful Chapaev, iar în 10 august să ajungă pe Khan Tengri.
„Vom aborda masivul pe ruta nordică, care chiar dacă este cea mai dificilă este cea mai puţin periculoasă”, a mai explicat Sergiu Jiduc, care a adăugat că este cea mai mare provocare a sa de până acum.

Expediţie costisitoare şi periculoasă


Costurile totale ale expediţiei se ridică la aproape 20.000 de euro, circa 3.200 de euro pentru fiecare persoană. Doar biletele de avion au costat 600 de euro de persoană. „O să avem nevoie şi de hrană specială pentru altitudine şi săruri minerale pentru a le pune în zăpada topită pe care o vom bea. La astea se mai adaugă echipamentul, hainele şi taxele pentru obţinerea permiselor”, a explicat Sergiu Jiduc.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite