Prenumele pe care le purtăm au origini diferite. Astăzi despre cele de la „D” la „L”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare prenume pe care îl purtăm are o origine. Puţini ştiu, însă şi ce reprezintă prenumele pe care părinţii sau naşii l-au dat la botez. Unele dintre ele se trag din latină, altele din ebraică sau germană. Toate reprezintă ceva.

Dana, Daniela, Doina,  Dan  sau Daniel vin de la expresia germanică „locuitor al Danemarcei”. David - originea cuvântului vine din ebraică şi înseamnă „de iubit”. Delia – „cea de pe insula Delos” (Grecia). Diana vine de la Diviana, nume latin pentru zeiţă. Dionisie - fiul zeului Dionysos. Dolores provine de la expresia spaniolă, ce înseamnă supărare sau durere. Dominic vine de la cuvântul latin care înseamnă lord. Dorin este un prenume de origine greacă: apartenenţă la grupul etnic al dorilor, sau derivat din theodor (darul Domnului). Dragoş îşi are originea în cuvântul slav, care înseamnă „dulce glorie”. Dumitru corespunde zeului grec „Demetrius”, zeul agriculturii.

Elena, Eleonora sau pur şi simplu Nora - nume grec ce înseamnă „rază de soare”. Elisabeta – „cea care îl cinsteşte pe jehova”. Elvira - de la „ali wer”, o frază din germana antică ce înseamnă „într-adevăr străin”. Elvira (spaniolă) - cea măreaţă sau cea care păstrează. Emanuela, Emanuel vine de la „Imanuel”, nume ebraic care înseamnă „Dumnezeu este cu noi”. Emilia, Emil vine de la „aemilus”, nume latin care înseamnă „dornic, nerăbdător, zelos. Eufrosina  - „cea senina”.  Eugenia sau Eugen vine de la „eugenios”, nume grec ce înseamnă „aristocrat” sau „aristocrat”.  Eusebiu vine de la o expresie grecească ce înseamnă „religios”.

Fabian vine de la „fabianus”, nume latin ce înseamnă „crescător de fasole”. Felicia, Felix vin de la „Felix”, nume ce înseamnă fericit, norocos  sau fertil.
Filip vine de la „philippos”, nume grec ce înseamnă „iubitor de cai”. Flavia sau Flaviu - de la o expresia latină ce înseamnă „galben auriu”. Florina, Florentina sau Florin vine de la „Florentina”, nume latin ce înseamnă „înfloritoare”.

Gabriela sau Gabriel vine de la „gowriel”, nume ebraic ce înseamnă „dumnezeu e puterea mea”. Georgina, George sau  Gheorghe vine de la „Georgios”, nume grec ce înseamnă fermier sau ţăran. Gloria - de la o expresie latină ce înseamnă glorie. Graziela din latină  „cea gratioasa“. Grigore vine de la „Gregorios”, nume grec ce înseamnă „vigilant”.

Horaţiu vine de la „Horaţiu”, nume latin al cărui sens a fost pierdut. Horia vine de la „Heinrich”, nume germanic antic ce înseamnă „cap de familie”. Hortenzia din latinul „Hortensia” – „gradinăreasă”. Iacob vine de la vechiul prenume ebraic jakob şi are semnificaţie necunoscută.

Ileana vine de la expresia ebraică care înseamnă „răspunsul Domnului”. Ina este forma scurtă a multor prenume care se termină în „ina”. Ioana, Ion, Ioan vine de la „yochana”, nume evreiesc, care înseamnă „binecuvântarea Domnului”. Irina vine de la „Eirene”, nume grec care înseamnă paşnică.
Irma - de la „Irmen”, vechi nume germanic, care înseamnă universal. Isidor  - „darul zeiţei Isis”. Iulia,  Julieta sau Iuliu vin de la expresia latină care înseamnă „descendentul zeului Jupiter”. Iustina sau Iustin - de la „Justinus”, nume latin care înseamnă „cel care gândeşte corect”.

Laura, Lorena, Laurean sau Laurenşiu vine de la „Laurus”, care înseamnă  tufă de laur sau de la „originar din laurentum”, o localitate veche lânga Roma. Leonard vine de la „Leonhard”, cuvânt vechi germanic, care înseamnă puterea leului. Letiţia vine de la o expresie latină, care înseamnă bucurie. Liliana vine de la „lilium”, cuvânt latin, care înseamnă crin. Livia,  Liviu vine de la expresia latină, care înseamnă „albastru”.  Lucia, Luciana, Luca sau Lucian vine din latinul „lucire”, care însemană  luminoasă sau luminosul. Lucreţia sau Lucreţiu vine de la „lucror”, cuvânt latin ce înseamnă „a reuşi”.

CITEŞTE ŞI:  Prenumele pe care le purtăm au origini diferite. Unele dintre ele au semnificaţie religioasă

Urmăreşte site-ul nostru şi află şi originea celorlalte nume.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite