Povestea lui Constantin Diaconovici Loga, primul profesor de gramatică care a predat la prima școală pedagogică românească

0
Publicat:

Primul profesor de gramatică de la Preparandia Arad, prima școală pedagogică românească, a fost Constantin Diaconovici Loga (1770-1850). Acesta s-a dedicat timp de 18 ani pedagogiei.

Loga și Muzeul Preparandiei din Arad  FOTO Facebook Muzeul Preparandiei din Arad
Loga și Muzeul Preparandiei din Arad FOTO Facebook Muzeul Preparandiei din Arad

Loga a fost educator, pedagog și scriitor român. A urmat studiile gimnaziale în orașul Lugoj, pentru ca apoi să studieze Dreptul la Universitatea din Pesta.

În perioada când Constantin Diaconovici-Loga era la Pesta, românii au reușit, după multe încercări şi greutăţi, să înfiinţeze Preparandia la Arad. Aceasta avea nevoie profesori români, care şi aşa erau foarte puţini. Constantin Diaconovici-Loga, la chemarea şcolii din Arad, a părăsit Budapesta şi s-a instalat la catedra de „gramatică şi concept românesc”.

Este și un citat a lui Loga rămas în istorie: „Eu lucru pentru luminarea tuturor românilor, oriunde se află sub soare”, iar referindu-se la școală, Loga preciza că aceasta trebuie să urmărească „luminarea minții” și „îmbunătățirea inimii”.

Constantin Diaconovici-Loga a fost și profesor de tipic şi cântare bisericească.

La Arad s-a dedicat timp de 18 ani pedagogiei, dar şi luptei pentru drepturile culturale ale românilor.

Loga a scris „Ortografia sau Drépta scrisoare” şi „Gramatica românească”, ambele publicate la Buda, în 1818 şi 1822. Este autorul mai multor cărţi cu caracter religios, de mare folos, căci serveau cântăreţilor bisericilor. Concepția sa pedagogică, materializată și prin acțiuni practice, s-a axat pe ideea că românii au datoria de a organiza propriile școli deoarece devenirea națiunii nu se poate realiza fără învățământ.  

Conform datelor publicate pe pagina de Facebook Muzeul Preparandiei Arad, ilustrul cărturar s-a stins din viață în 1850, în orașul său natal, Caransebeș. Ca sursă de inspirație muzeul a folosit volumul scris de Aurel Cosma - „Bănăţeni de altă dată”, vol. I, Timişoara, 1933.

Istoricii arădeni spun că Preparandia nu a fost o simplă școală regională sau locală, ci mai degrabă o școală națională prin excelență, având un rol important în dezvoltarea vieții culturale din România.

Mai exact la data de 15 noiembrie 1812, la Arad, s-a înfiinţat prima şcoală destinată pregătirii cadrelor didactice: „Înalta şcoală pedagogică a naţiunii valahe“.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite