Pateu de casă din ficat de curcan. Secretele rețetei dezvăluite de un medic pasionat al bucătăriei
0Un medic pasionat de bucătărie dezvăluie pentru „Adevărul” rețeta de pateu de casă din ficat de curcan. Despre acest preparat spune că este unul foarte căutat mai ales la evenimente, pentru aperitive.
Arădeanul Jekel Jozsef Frederik a devenit cunoscut și în lumea gastronomiei după ce a gătit pentru mai multe evenimente caritabile alături de alți pasionați ai bucătăriei din Arad.
El ne spune acum secretele rețetei de pateu de casă din ficat de curcan.
„Nu e o rețetă pretențioasă, dar e foarte consistentă. Dacă nu aveți meseni la masǎ, micșorați cantitățile”, este sfatul arădeanului Jekel Jozsef Frederik.
Ingrediente:
500 grame ficat de curcan
o lingură de ulei vegetal
o ceapă, nu mai mare decât un pumn de miner
1/2 linguriță de boia afumată
50 ml de coniac
100 g de unt, cu minim 80% grăsime
100 g cremă de brânză
o mandarină și nucșoară
sare și piper
Mod de preparare:
Ceapa o călim, dar nu o facem terci. Când devine sticloasă, adăugăm ficatul. Peste ficat, venim cu coniacul și cu boiaua afumată. Lăsăm la înnăbușit, deoarece ficatul se gătește în sucul propriu. Dimpreună cu untul, crema de brânză, nucșoara și nu în ultimul rând cu zeama de la o mandarină, amestecăm tot cu ajutorul unui mixer vertical.
Jekel Jozsef Frederik spune că, servit cu pâine prăjită, acest preparat este de vis.
Totodată puteți să faceți figurine pe felia unsă cu pate de ficat, din ardei gras roșu sau verde.
Proprietățile benefice ale ficatului
Proprietățile benefice ale ficatului de curcan sunt asigurate, în primul rând, de vitaminele A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E, K şi minerale, precum seleniu, fier, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, crom, zinc.
Consumul de ficat de curcan de către femeile însărcinate le asigură acestora o saturaţie a corpului cu acid folic, fier şi vitamine şi, de aici, beneficii directe asupra dezvoltării fătului.
Ficatul de curcan poate fi consumat sub diverse forme: fiert, prăjit, la cuptor, pate sau tocăniță.