Milioane de euro pe credinţă de lux la mănăstirea catolică Maria-Radna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mecca” credincioşilor catolici din România, mănăstirea Maria-Radna din Lipova, este la un pas de renovare. Mănăstirea este cel mai însemnat loc de pelerinaj catolic din România, fiind cunoscută atât în ţară, cât şi peste hotare.

Slujitorii Domnului vor zece milioane de euro pentru mănăstirea de la Lipova. Cam atât ar fi nevoie ca fosta mănăstire franciscană din cartierul lipovan Radna să fie pusă pe picioare şi să atragă şi mai mulţi pelerini-turişti. Deşi „banul e ochiul dracului”, slujitorii Domnului se mai gândesc şi la cele lumeşti, adică fonduri europene.

„Avem un proiect pe fonduri europene şi sperăm ca în acest să începem lucrările, care probabil vor dura patru, cinci ani. În incinta fostei mănăstiri franciscane vrem să amenajăm un muzeu, mai multe săli de expoziţii. O altă aripă a clădirii va deservi programelor spiritual, diferite conferinţe”, a spus Andreas Reinholz, preotul paroh al lăcaşului.

Comoara franciscanilor

Biserica actuală a fost construită în 1756. Cu o lungime de 60 metri şi o înălţime de 21, turnurile bisericii urcând până la 67 metri şi dacă mai adăugăm şi poziţia bisericii, pe o culme, avem un tablou măiestuos al construcţiei monumentale.Ultima renovare a bisericii a fost făcută începând cu anii 1971, ocazie cu care s-a reînnoit tencuiala exterioară, picturile din interiorul bisericii fiind deasemenea renovate, inclusiv fresca de pe tavan, lucrare a fraţilor Millthaler din Arad. Acum în schimb, mănăstirea stă de un an pe lista de aşteptare.

„Proiectul nostru a fost acceptat, suntem pe o listă de rezervă, pe primul loc, de aprope un an Mare parte a banilor vor merge pe renovare, adică nouă, zece milioane de euro, fără a pune la considerare dotările.”, a mai spus Reinholz.

15% din pelerini sunt străini

După 1948, pelerinajele au fost interzise. Anul 1990 a adus un nou început pentru viaţa mănăstirească. Anual, mii de pelerini se calcă în picioare, veniţi atât din ţară, cât şi din toate cotloanele bătrânului continent. „În 2010 am avut grupuri care ne-au vizitat din 17 ţări. 15 procente din oamenii care vizitează mănăstirea, vin din străinătate”, a mai spus preotul paroh.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite