„La Muzi”, distracția de odinioară a românilor. Unde începea ritualul și cum se termina

0
Publicat:

Clădirea unui cinematograf din zona de vest a țării a rămas una impunătoare, însă într-o stare deplorabilă. Este vorba despre Cinematograful „Dacia”, din Pecica, înfiinţat în anul 1915.

Clădirea cinematografului FOTO Primăria Orașului Pecica
Clădirea cinematografului FOTO Primăria Orașului Pecica

A fost înfiinţat în perioada de urbanizare puternică, deci la scurtă vreme de la descoperirea celei de-a şaptea arte de către Dimitrie Cenădan.

Date despre clădirile orașului strâng Dacian Don și Camelia Chifor, doi arădeni care au luat la pas localitatea pentru a le transmite mai departe, astfel încât localnicii din Pecica să nu își uite trecutul.

Așa am aflat că Dimitrie Cenădan a fost o personalitate complexă şi reprezentativă în sânul comunităţii pecicane, care a desfăşurat afaceri şi activităţi diverse şi care a contribuit la dezvoltarea Pecicăi, atât în plan economic, cât şi cultural.

Un exemplu în aest sens este înfiinţarea, în anul 1886, a „Asociaţiei industriale” (preşedinţi fondatori fiind: János Garlati, Francisc Friezenhahn şi Dumitru Cenădan).

Cel mai longeviv operator, capabil să remedieze orice defecțiune

De-a lungul vremii, cinematograful a avut mai multe nume, printre care „Astra”, în anii 1930 şi „Béla Breiner”, în anii 1950.

Cel mai longeviv operator a fost Csaplea Ioan, mai priceput decât un inginer şi capabil să remedieze orice defecţiune. Când nu avea cu ce, improviza şi filmul curgea mai departe.  De asemenea, pecicanii şi-o amintesc, cu drag şi cu nostalgie, pe doamna Mărioara Sătmărean, plasatoare. Filmele se schimbau joia. La cele considerate bune se formau cozi. Duminica, fiind zi liberă, erau două proiecţii pe seară şi uneori şi matineuri, în general de la ora 10,00”, spune Camelia Chifor.

O localnică mărturiseşte: „Pecicani ziceau că merg „La Muzi”, mozi însemnând cinematograf în limba maghiară. În anii 1980 nu aveai ce să vezi la televizor. Erau doar două ore de program pe zi, ştiri despre uzine care au depăşit planul şi cântece dedicate partidului şi conducătorului. Nici vorbă de internet! Singura distracţie era să mergi La Muzi... Asta presupunea un adevărat ritual, care începea acasă cu alegerea hainelor, continua „La colţ la Cofe’” cu un suc şi o prăjitură şi se încheia la ieşirea din cinematograf, când se înfiripau discuţii despre filmul vizionat”.

După Revoluţie, a început sfârşitul bietului cinematograf, firesc într-o anumită măsură, datorită apariţiei televiziunii prin satelit. O vreme se mai proiectau ocazional filme aici, ca apoi să se închidă cu totul, clădirea fiind retrocedată parţial, urmaşilor de drept, aflaţi la Timişoara. După decenii, ușile sălii de proiecție au fost deschise și locația care trezește amintiri plăcute pecicanilor are șansa să revină la viață. În urma unor tratative îndelungate cu R.A.D.E.F. RomâniaFilm, Consiliul Local a aprobat protocolul de preluare în domeniul public al orașului cota parte lipsă din fostul Cinematograf  Dacia”, mărturisește Dacian Don.

Acoperișul necesită reparații urgente. Apa de ploaie s-a infiltrat mult timp, ceea ce a dus la degradarea tavanului antecamerei, dar sala de cinema este în stare bună.

Se vor proiecta filme

Se dorește readucerea cinematografului din Pecica la starea sa originală și proiectarea de câteva ori pe lună a unor filme clasice și românești.

În plus, vom dispune de încă o sală încăpătoare, pentru organizarea de evenimente culturale: conferinţe, simpozioane, lansări de carte etc. Va fi o lucrare amplă, dar sper să găsim cât mai repede finanțare europeană, lucrările de conservare urgente urmând să fie făcute din bugetul local, în perioada imediat următoare. După Revoluție, s-au mai făcut proiecții ocazional, de decenii întregi clădirea fiind abandonată din cauza problemelor juridice cu privire la drepturile de proprietate”, a declarat primarul Oraşului Pecica, Petru Antal.

Dacian Don mai spune că cinematograful din Pecica a făcut parte din viața multor generații de localnici.

Bătrânul cinematograf a făcut parte din viaţa multor generaţii de pecicani, pe care le-a reunit sub cupola sa, oferindu-le cele mai agreabile seri ale vremii. Faptul că, după decenii de paragină şi abandon, actuala administraţie locală a reuşit recuperarea lui şi faptul că el va fi redat în formulă modernizată comunităţii, este un mare câştig şi o mare victorie a întregului oraş”, spune Don.

Clădirea se află pe Strada 335, la numărul 5.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite