Cum îţi poate salva viaţa o simplă vizită la stomatolog. Dentiştii pot identifica nu doar afecţiunile dinţilor, ci pot observa şi semnale de alarmă date de alte boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinţii trebuie îngrijiţi FOTO arhivă
Dinţii trebuie îngrijiţi FOTO arhivă

Stomatologii spun că oglinda sănătaţii noastre este gura. Pentru a evita diverse boli, nu doar de natură dentară, este nevoie şi de vizite regulate la stomatolog.

Printre cei care susţin acest lucru se numără şi medicul arădean Dan Merişca. El afirmă că printr-un simplu control stomatologic se pot identifica cele mai evidente simptomatologii.

„Multe din afecţiunile noastre au ca punct de plecare o infecţie sau o leziune din cavitatea bucală. De exemplu, cele mai frecvente afecţiuni sunt reprezentate de infecţiile dentare. Este cunoscut faptul că endocarditele au ca punct de plecare o infecţie dentară. Totodată, multe alte afecţiuni dureroase şi nu numai au acelaşi punct de plecare: un granulom sau un chist dentar. Precizez faptul că endocarditele survenite la vârste fragede pot deveni fatale”, spune stomatologul Dan Merişca. 

Acesta mai afirmă că uneori organismul reuseşte să se lupte cu afecţiunea respectivă, dar de multe ori este îngreunat procesul de autoapărare, implicit scade imunitatea.

Merişca mai susţine că tot în cavitatea bucală se identifică diverse alte afecţiuni, unele venerice precum sifilisul bucal sau SIDA. „Totodată în ultimul timp se pot identifica foarte multe formaţiuni benigne şi nu numai. Pot fi identificate boli ce ţin de tractul intestinal prin galena specifică. De aceea este foarte important consultul stomatologic. Foarte important e să eliminăm toate focarele de infecţie care nu fac altceva decât să scadă imunitatea”, mai spune medicul arădean.

Acesta spune că sifilisul bucal arată ca un semn roşu pe cerul gurii ca un bănuţ de 50, mai în spate către omuleţ. Medicul mai spune că liniile roşii apărute de-a lungul gingiei pot fi semne de întrebare pentru boli extrem de grave, inclusiv SIDA. „Şi cancerul îl putem identifica. E treaba noastră să identificăm şi să-i trimitem pe pacienţi la specialişti”, încheie Dan Merişca.

Vă mai recomandăm: 

Greşeli frecvente făcute atunci când ne spălăm pe dinţi

Cinci lucruri pe care să le facem zilnic ca să nu ajungem la stomatolog

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite