Cum îşi numeau românii animalele odinioară. Toate fiinţele din curte erau alintate de stăpâni, inclusiv găinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Arad, ca peste tot în ţară, cei care locuiau la sate şi comune se ocupau pe vremuri intensiv şi cu creşterea animalelor, pe lângă cultivarea pământului. Nu exista gospodărie fără animale care purtau şi nume, indiferet că ne referim la porci sau la găini.

În comuna arădeană Macea, caii erau folosiţi (rar, şi boii) la tractatul plugului. Măcenii erau buni crescători de animale, ei frecventau târgul din Pâncota sau cel din Chişineu-Criş. Fiecare gospodărie avea grajdul său, în care animalele erau bine întreţinute.

Igienizarea, de care de obicei se ocupa bărbatul, era anunţată de expresia: „mă duc să rânesc la porci“. Apa se punea în vălău, la fel ca şi mâncarea, care consta din urlău, resturi de mâncare (lături). Mulsul vacilor se făcea foarte de dimineaţa în şuştare, la fel ca şi al oilor. Acestea aveau locul de păşunat „La Siti”, înspre Sânmartin.

Măceanca Floare Ranta Cândea, cea care a şi scris o carte despre locurile în care s-a născut, spune că în comună se cunosc unele familii de crescători de oi, cum ar fi Otlăcan Ilie şi Pantilie (Brânza), David Ranta, Toderica, Cioieleştii (familia Tolan Mihai, Tolan Mihăiuţ, Măgurean). De asemenea, exista văcarul şi purcarul satului.

Un lucru interesant este că încă de pe vremuri animalele purtau nume. Nu exista gospodărie care să nu aibă încurte animale sau păsări „botezate”. 

image

Imagini din cartea: „Macea, vatră, chipuri, rândieli”

„În copilărie, şi nu numai, am întâlnit apelative adresate nu numai oamenilor, ci şi necuvântătoarelor. Am intrat în «lumea celor care nu cuvântă» ca într-un «rai» de popoare, strigându-le pe nume: Grăsuna, Măroaca (porci), Guşata, Concioşa (găini), Grasu, Suru, Mucedu, Murgu, Muru, Mura (cai), Alba, Vărgata, Bărnacea, Steaua, Tărcata (vaci), Albu, Crăcea (boi), Cufurita, Băla (oi), Cercelata, Cioampa (capre)”, spune Floare Ranta Cândea.

Cartea scrisă de Floare Ranta Cândea care cuprinde informaţii şi despre creşterea animalelor se intitulează „Macea, vatră, chipuri, rândieli”.

Vă mai recomandăm:

Pasiunea unui străin îndrăgostit de România: iranianul care creşte animale exotice şi de rasă în Prahova

Idei de afaceri 2015. Cinci proiecte de ferme pentru creşterea animalelor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite