Cuceritorul vârfurilor lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsolt se poate mândri cu locurile inedite pe care a apucat să le viziteze
Zsolt se poate mândri cu locurile inedite pe care a apucat să le viziteze

Alpinistul Zsolt Torok a bifat reuşite impresionante. Bărbatul a ajuns în locuri pe care puţini pământeni le-au vizitat. Întâlnirea lui Zsolt cu alpinismul s-a produs încă din copilărie.

Dacă toţi copiii ascultau basme, el asculta nemişcat poveştile despre alpinism la acea vreme, spuse de unchiul său şi de prietenii acestuia de escaladă. Aşa că nu a durat mult, iar prima expediţie a făcut-o la şapte ani, în Retezat.
„După poveştile unchiului meu şi ale prietenilor săi, aveam exemple de urmat. Prima tură am avut-o, de fapt, pe la şapte ani în Retezat şi îmi amintesc şi acum senzaţia pe care mi-a dat-o primul contact cu muntele, vara, plin de zăpadă“, spune alpinistul.


Deşi a iubit încă de mic muntele şi drumeţiile, Zsolt a ajuns să profeseze ca technician dentar. Chiar şi cu această profesie, Torok a reuşit să escaladeze vârfuri pe care mulţi şi-au pierdut viaţa şi să ajungă în locuri unde puţini se pot mândri că au făcut-o.


Împătimit al sportului


„De la 16 ani am o continuitate în alpinism, de la cinci ani schiez. De asemenea, din anii liceului practic atletism, ciclism, canotaj şi ciclism montan. Mă declar un iubitor împătimit al sportului“, a mai spus Zsolt. Bărbatul duce o viaţă disciplinată din toate punctele de vedere şi spune că acest lucru este necesar pentru performanţă. „Ca să fii alpinist trebuie să fii un bun sportiv. Antrenamentele sunt esenţiale, de orice tip, nu doar cele fizice, ci şi cele mentale“, a explicat alpinistul arădean.
Una dintre cele mai dure expediţii a avut-o anul trecut. Atunci s-a depăşit pe sine şi a încercat să cucerească „Vârful Morţii“, K2.  Chiar şi aşa, vremea nu a ţinut cu tabăra din care făcea parte alpinistul. „Când am plecat, am spus «şansa să fie cu noi», iar asta nu s-a întâmplat“, a mărturisit Zsolt Torok.


Recomandă mişcarea


Arădeanul a mai adăugat că, pentru o ascensiune reuşită, este nevoie şi de „o oarecare acceptare a riscului de care depinde pragul fiecăruia de suportabilitate“.
„Dincolo de tot ce s-a întâmplat, marşul de apropiere, ture de aclimatizare, încercări repetate, echiparea taberelor, pierderi mari de echipament, această expediţie a durat două luni şi jumătate. Am parcurs o mulţime de kilometri pe jos, am ajuns să văd cea mai sălbatică regiune muntoasă din lume, Karakorum, care este foarte diferită de Himalaya“, a mai spus Torok.
Alpinistul arădean consideră că a trăit experienţe unice, mai ales vizavi de oamenii din locurile pe unde a umblat, de situaţia lor, dar şi de modul lor de a trăi. Tocmai de aceea, le recomandă tinerilor care ar vrea să se apuce de alpinism să facă întâi cât mai multe ieşiri în natură, pe munte şi pe apă.

Îmi amintesc şi acum senzaţia pe care mi-a dat-o primul contact cu muntele plin de zăpadă.
Zsolt Torok, alpinist

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite