Crește numărul infecțiilor căpătate în spitale. Ce se întâmplă într-un județ din vestul României
0Infecția nosocomială, căpătată în spital, a devenit o spaimă mai mare decât boala în sine pentru care te internezi. Unul din zece pacienți face o astfel de infecție, iar anual circa 50.000 decese sunt atribuite acestor infecții în țările UE.

Infecţia asociată asistenței medicale (nosocomială) este infecţia contractată în spital sau în alte unităţi sanitare şi se referă la orice boală datorată micro-organismelor, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic, care afectează bolnavul, datorită internării lui în spital sau îngrijirilor primite, fie ca pacient spitalizat sau în tratament ambulatoriu, fie personalul sanitar datorită activităţii sale, indiferent dacă simptomele apar, sau nu, în timp ce persoana respectivă se afla în spital.
Rata acestor infecții în patologia infecțioasă generală este de 5-20% (incidența maximă de 28-30% în serviciile de reanimare) fiind responsabile de cele mai multe decese înregistrate în serviciile de chirurgie generală.
Aceste infecții determină consecințe importante în plan medical, cât și în plan economic: infecții respiratorii grave la bolnavii intubați mai multe zile, complicații postoperatorii (peritonite, abcese intraperitoneale), posibile intervenții chirurgicale ulterioare, prelungire a duratei de spitalizare, incapacitate temporară, prelungită sau definitivă.
Statistica unui județ de graniță
De exemplu, în județul Arad situația infecțiilor asociate asistenței medicale, pe perioada ultimilor cinci ani este următoarea:
– În anul 2018 au fost raportate (pentru că numărul lor real este cu mult mai mare) 398, toate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Nu au fost raportate din celelalte unități spitalicești.
– În anul 2019 au fost raportate 437 infecții nosocomiale, din care 434 la Spitalul Județean, una la Mocrea și două la Căpâlnaș.
– În anul 2020 au fost raportate 205 infecții raportate – 197 la Spitalul Județean, patru la Mocrea și patru la Ineu;
– În anul 2021 au fost raportate 635: 589 la Spitalul Județean; patru la Mocrea; 23 la Ineu; 11 la Spitalul Sfântul Gheorghe din Chișineu-Criș.
– În anul 2022 au fost raportate 955: 902 la Spitalul Județean; 37 la Ineu; câte patru la Sebiș și Lipova; două la Dezna și șase la Chișineu-Criș.
Majoritatea cazurilor raportate din județul Arad sunt internate în ATI și pe secțiile medicale. Cele mai multe din infecții au fost infecții respiratorii asociate asistenței medicale (bronhopneumonii, infecții cu coronavirus), urmate de enterocolite acute și infecții urinare.
Factorii de risc identificați: dispozitive invazive, tratament antibiotic în antecedente, vârsta peste 60 de ani, dar și numărul foarte mare de pacienți internați pe anumite secții.
Bebelușii au fost afectați
În ultimii ani au fost câteva cazuri în România pentru care s-a și ieșit în stradă. Unul dintre cazuri este cel al bebelușilor morți de la maternitatea din Cluj, iar altul - cel petrecut la Piatra Neamț. Era vorba despre o mamă care a născut prematur, la 34 de săptămâni, copii gemeni, la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Neamţ. Aceasta a pierdut unul din bebeluşi după nouă zile de la naştere, iar celălalt copil a fost transferat la o clinică din Iaşi. Abia la această a doua clinică medicii au constatat că al doilea copil este infectat cu bacteria „Klebsiella pneumonia“, considerată o infecţie nosocomială.