Conservarea speciilor şi habitatelor în Pădurea Neudorfului şi pe Râul Mureş între Lipova şi Păuliş se face cu ajutorul unui proiect European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei ”Excelsior” din Arad a derulat un proiect care a urmărit îmbunătăţirea stării de conservare a habitatelor şi a speciilor de importanţă comunitară şi naţională din Pădurea Neudorfului şi Râul Mureş între Lipova şi Păuliş.

Acest lucru s-a realizat prin elaborarea planurilor de management, conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea şi importanţa elaborării şi implementării planului de management, precum şi prin creşterea capacităţii de management a ariilor naturale protejate.

Totul s-a derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial ”Mediu” – Axa 4, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Guvernul României.

Proiectul, în valoare de 726450,00 lei, s-a desfăşurat pe o durată de 24 luni. 

Reprezentanţii Asociaţiei spun că prezentarea rezultatelor proiectului a marcat succesul implementării unui nou proiect de referinţă pentru protecţia naturii în judeţul Arad, iar acţiunile desfăşurate în cadrul proiectului au consolidat practic poziţia de custode al ariilor naturale protejate desfăşurate în jurul Oraşului Lipova, pe o suprafaţă de peste 5100 hectare.

În cadrul conferinţei, care a avut loc miercuri, au fost prezentate cele mai importante rezultate ale proiectului. Astfel, au fost menţionate studiile de inventariere a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din lunca râului Mureş şi Pădurea Neudorfului. Elaborarea Planurilor de management pentru siturile Natura 2000 Pădurea Neudorfului şi Râul Mureş între Lipova şi Păuliş a reprezentat obiectivul central al proiectului. 

„Aprobarea acestor planuri de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va conduce la o reglementare eficientă a activităţilor cu potenţial impact negativ asupra naturii, precum şi la utilizarea durabilă a resurselor naturale în zona ţintă. Acţiunile de informare, conştientizare şi consultare a comunităţilor locale au reprezentat un factor esenţial în desfăşurarea proiectului. Poziţia localnicilor, a proprietarilor şi administratorilor terenurilor din ariile naturale protejate este esenţială în luarea deciziilor referitoare la conservarea populaţiilor speciilor şi habitatelor. Astfel informarea şi conştientizarea comunităţilor locale au reprezentat paşi inevitabili în demersul de aprobare a planurilor de management”, spune Mihai Sorin Pascu, preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei ”Excelsior” din Arad.

Vă mai recomandăm: FOTO Voluntarii din Irlanda au ajuns pe şantierul habitat din Oradea. O tânără se va bucura de propria locuinţă

1.000 de puieţi de salcăm plantaţi la Izvin prin proiectul „O pădure din hârtie”
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite