Clădirea din România care te ajută să te conectezi cu trecutul. Unde se află „casa cu lacăt” și ce are ea cu totul special FOTO

0
Publicat:

Un trunchi de copac aflat într-o nișă înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt atrage turiștii care vin în Arad, mai ales că este legat de o legendă a orașului de pe Mureș.

Casa cu Lacăt se află într-o stare de degradare FOTO Claudia Untaru
Casa cu Lacăt se află într-o stare de degradare FOTO Claudia Untaru

Clădirea în care se află cele descrise mai sus poartă denumirea de „Casa cu lacăt”. Este construită în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovată în 1851. Nișa se află în colțul clădirii pe strada Plevnei, iar cealaltă parte a clădirii este pe strada Tribunul Dobra, la numărul 7.

 „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) aşezat în nişă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timişorean Moritz Heim. Astfel de butuci se găseau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea, Timişoara.

Legenda lacătului

Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraş în oraş pentru a-şi desăvârşi cunoştinţele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-şi astfel trecerea prin acele locuri. Astăzi nu se mai bat cuie, deoarece butucul nu se mai găseşte în nişă, după ce a fost furat în 1994 şi recuperat. El a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad), pentru a nu mai fi furat din nou.

Mulți turiști de uită după cheie când ajung lângă casă, deoarece există şi o legendă, potrivit căreia, cel care reuşesea să deschidă acel lacăt va primi întreaga casa. Este legendă fiindcă se pare că acest lacăt nu are şi mecanismul de deschidere, deci este imposibil să fie deschis.

Locuiesc în zonă de foarte mulți ani și văd mulți oameni care se opresc și fotografiază casa, dar în special zona unde se aflaă butucul”, spune Florentina.

Pivnița folosită ca închisoare

O vreme casa a fost reședinţă a poliţiei secrete imperiale austriece. Se pare că pivniţa casei a fost folosită ca închisoare pentru mai mulţi revoluţionari.

Există credinţa că sub clădire ar fi mai multe canale (catacombe ce ar duce spre zona numită Subcetate) care ar fi fost folosite de armată pe vremuri, dar această idee nu a fost nici demonstrată, dar nici demontată. Acum intrarea în subsol e blocată, fiindcă mai ieşea apa pe acolo.

„Casa cu lacăt” este o clădire veche care nu a mai fost reabilitată și care se află în stare de degradare. Există și anumite spații din ea care sunt închiriate.

Arădeanul Vlad Pantin spunea despre Casa cu lacăt că:

Este un exemplu de clădire istorică importantă care amintește de evenimentele revoluționare din anii 1848-1849 și care ar putea fi un obiectiv turistic important al orașului Arad. Aceasta a fost construită în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler și a aparținut meșteșugarilor din Arad. În opinia mea, clădirile istorice sunt importante pentru orice oraș deoarece acestea ne ajută să înțelegem mai bine trecutul și cultura orașului. Ele sunt mărturii ale istoriei și ne pot ajuta să ne conectăm cu trecutul nostru. De asemenea, clădirile istorice pot fi atracții turistice importante și pot aduce beneficii economice orașului prin turism. De acest loc mă leagă multe amintiri frumoase și mă doare să o văd în ce hal a ajuns. Această clădire este importantă pentru mine deoarece am petrecut mult timp aici în copilărie și adolescență. Este trist să o văd într-o stare atât de proastă și sper că autoritățile vor face ceva pentru a o conserva și a o restaura. Iubesc Aradul și străzile lui și îmi doresc să devină un oraș mai frumos și mai atractiv”.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite