Cetatea lui Iancu de Hunedoara și Mihai Viteazul va intra în circuit turistic FOTO

0
Publicat:

Lucrările de reabilitare la Cetatea Ineului din județul Arad, deținută de Iancu de Hunedoara și Mihai Viteazul, înaintează în fiecare zi, edificiul urmând fiind gata la finalul acestui an.

Se lucrează zilnic FOTO Primăria Ineu
Se lucrează zilnic FOTO Primăria Ineu

Primarul Călin Abrudan din Ineu (Arad) a anunțat că în urma descărcării arheologice, în partea sudică, s-au găsit urme de palisadă - zid de protecție format din lemn și pământ.

La Cetatea Ineului, în urma descărcării arheologice, în partea sudică, s-au găsit urme de palisadă - zid de protecție format din lemn și pământ. S-au montat geamurile, s-a bătut scândura pe tavan, s-a izolat podul. Acum se lucrează la finisajele din turnuri și se finalizează acoperișul în partea de sud-est! După un timp atâta de îndelungat și după un efort susținut, Cetatea Ineului prinde contur”, anunță primarul Abrudan.

Primăria Orașului Ineu a semnat în 2020 proiectul de reabilitare a vechii cetăți, însă lucrările propriu-zise au început cu întârziere (iulie 2022), deoarece atunci au fost primite avizele necesare.

În luna aprilie 2023, Călin Abrudan a declarat că lucrările de restaurare au ajuns la 50%, la fața locului lucrând 80 de muncitori.

Lucrările de restaurare au ajuns la 50%. În acest ritm ne încadrăm ca până în noiembrie-decembrie 2023 să finalizăm complet această etapă de restaurare efectivă și punere în siguranță a Cetății. Urmează să depunem proiect pe fonduri europene, pe Programul Operațional Regional, pentru a aborda dotările din cetate și celelalte obiective mai mici: moscheea din fața cetății, care a fost demolată în anul 1946, și bastionul vechi, de pe aripa sudică a cetății, care este aproape de Crișul Alb”, a spus atunci primarul.

În cetate vor fi amenajate săli de conferințe, săli de exponate, apartamente tematice, o cramă, un muzeu și ateliere de meșteșuguri tradiționale.

Firma care a câștigat contractul pentru realizarea proiectului tehnic este Graphic Space SRL din Timișoara, iar cea care a câștigat efectuarea lucrărilor este Tehnodomus SRL, valoarea totală a contractului, incluzând plata ambelor firme, ridicându-se la 18.972.671.13 lei.

Istoricul Cetății

Originala cetate a Ineului a fost construită în 1387, pentru o scurtă perioadă de timp a fost deținută de Iancu de Hunedoara, iar în secolul al XIV-lea a fost cucerită de otomani. După victoria de la Șelimbăr, a intrat în posesia lui Mihai Viteazul (1599) și a fost ocupată de o garnizoană. Prin luptele dintre otomani și generalul Basta (1601-1604) o parte din teritoriu a scăpat de sub jugul otoman, iar cetatea a fost cedată pașnic Principatului Transilvaniei.

Actuala cetate a fost construită însă pe locul celei vechi, între 1645-1652, în stilul Renașterii târzii. În perioada în care a fost recucerită de otomani s-a construit și o moschee. Perioada de stăpânire otomană s-a terminat o dată cu intrarea armatelor imperiale habsburgice în cetate (1693).

Ultima reabilitare a avut loc în anii 1975-1976, când s-au construit și anexe, fiind transformată pe atunci într-o școală.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite