Cerbii lopătari „au invadat” străzile unui oraş din judeţul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii oraşului Pîncota din judeţul Arad s-au trezit pe stradă cu cinci cerbi lopătari, care se plimbau nestingheriţi. Animalele nu sunt la prima plimbare prin acest oraş, în toamna anului trecut ele au luat cu asalt cimitirul din localitate, după care au „atacat” viile oamenilor.

Nu toţi localnicii privesc însă cu simpatie şi admiraţie aceste animale. Când au fost în cimitir cei cinci cerbi lopătari au călcat în picioare mormintele localnicilor, iar florile au ajuns hrană pentru ei.

După ce marţi animalele au petrecut ceva timp pe străzile oraşului au fost gonite înapoi, în pădure pentru a nu fi lovite de vreo maşină sau capturate.

Cerbii lopătari provin din fondul de vânătoare din apropiere. Localnicii spun că animalele sunt foarte blânde.

Ele petrecând mult timp în grădinile oamenilor, apoi pe trotuar, în faţa caselor, dar şi pe şosea. „Unul dintre cerbii pe care i-am văzut a fost rănit la coarne, cred că s-a lovit în ceva gard”, spun Mihăiţă, unul dintre localnicii care s-au întâlnit cu cerbii.

Viceprimarul oraşului Pîncota, Dan Pocrişer, spune că situaţia de acum nu este una singulară. „Aceşti cerbi vin dintr-o rezervaţie care se află la aproximativ trei kilometri de Pîncota. Au mai fost văzuţi pe la noi“, a declarat viceprimarul.

Autorităţile locale spun că au mai luat legătura şi în trecut cu reprezentanţii fondului de vânătoare şi că o vor face din nou pentru a găsi o soluţie ca aceste animale să nu se mai plimbe prin oraş.

Reprezentanţii Asocaiţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bizon Bonasus  de unde provin cerbii spun că aceştia nu coboară în oraş pentru mâncare, ci pentru faptul că sunt obişnuiţi cu oamenii. „În anul 2011 am făcut o populare cu 34 de cerbi lopătari pe care i-am adus din judeţul Timiş. De atunci ei s-au tot înmulţit, dar au fost şi vânaţi. Adulţii sunt foarte prietenoşi cu oamenii, însă puii lor sunt sălbatici. Noi am luat măsuri pentru ca ei să nu mai ajungă în oraş. Le-am pus mâncare, mai exact concentrate din grâu şi porumb, dar tot degeaba. Ei sunt obişnuiţi cu oamenii”, a declarat Ioan Marciş, director al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bizon Bonasus.

Numărul cerbilor lopătari de la Pîncota se va înmulţi doarece în luna iunie vor fi fătaţi alţi pui. La momentul cumpărării un cerb lopătar a fost achiziţionat cu suma de aproximativ 300 de euro. De asemenea, cei de la fondul de vânătoare spun că 15 exemplare au fost împuşcate conform Legii.

Vă mai recomandăm: VIDEO FOTO Afacere inedită: fermă de cerbi

Vânătoare de cerbi în codrii Neamţului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite