Caz de râie la un elev de liceu din Arad. Din cauza rușinii, se solicită alt diagnostic

0
0
Publicat:

Un elev dintr-un liceu din Vestul țării a fost confirmat cu scabie (râie). Deși există informații că sunt mai mulți adolescenți care prezintă această simptomatologie, un singur caz este raportat la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad

Reprezintă o erupție la nivel tegumentar însoțită de mâncărimi FOTO FOTO Freepik
Reprezintă o erupție la nivel tegumentar însoțită de mâncărimi FOTO FOTO Freepik

Nu sunt înregistrați cu scabie, deoarece unii ar fi primit diagnosticul de dermatită. Asta din cauza rușinii, deoarece este o boală a sărăciei și mizeriei, dar care se pare că își face prezența și în medii moderne din oraș.

Fiind vorba doar despre un singur caz, măsura luată a fost de a dezinfecta sala de clasă, iar elevul va sta o perioadă acasă.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad spun că nu există niciun un astfel de caz internat.

Ce este scabia

Scabia este o patologie care apare în urma infecției cu parazitul Sarcoptes. Aceasta apare cu precădere în grupurile mari de persoane și este foarte contagioasă. Din populatia globală, aproximativ 200 de milioane de pacienți au fost diagnosticați cu aceasta patologie.

Scabia reprezintă o erupție la nivel tegumentar însoțită de prurit (mâncărimi). În literatura de specialitate, boala se regăsește sub denumirea de râie sarcoptică.

Zonele predispuse pentru apariția scabiei sunt pliurile pielii și leziunile fine tegumentare. Cel mai adesea, râia se „instalează” între degetele de la mâini sau picioare, la nivelul cotului sau genunchiului, în zona genitală, sub unghii, în jurul mameloanelor sau sub accesoriile vestimentare (ceas, inel, brățară).

Printre semnele și simptomele specifice scabiei se regăsesc pruritul sever cu exacerbare pe timpul nopții și vezicule sau tumefacții la nivelul pielii, dispuse sub formă de linie ondulată.

Tratament

După stabilirea diagnosticului, medicul specialist recomandă folosirea unor medicamente scabicide sub formă de cremă sau loțiuni.

De asemenea, se poate recomanda aplicarea tratamentului pentru persoanele în compania cărora pacientul s-a aflat în ultima perioadă. Pacienților diagnosticați cu scabie le este recomandată spălarea hainelor în mod regulat și igienizarea obiectelor din locuință.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite