Casa lovită de 17 ghiulele acum mai bine de 150 de ani. Păstrează şi azi proiectilele în pereţii imobilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Beller este situată pe Calea Timişorii din Arad
Casa Beller este situată pe Calea Timişorii din Arad

O casă din municipiul Arad, cartierul Aradul Nou, a fost bombardată cu nu mai puţin de 17 ghiulele, în timpul Revoluţiei de la 1848-1849. Astăzi, bucăţi din aceste ghiulele pot fi văzute aşezate frumos, în formă de piramidă, într-unul din pereţii imobilului.

Casa poartă numele primului proprietar, Beller şi se află chiar pe strada principală din cartier, pe drumul care duce spre Timişoara.

Revoluţia de la 1848 reprezintă primul moment istoric major de care se leagă numele oraşului Arad. Sub asediul armatei revoluţionare maghiare, trupele imperiale ale garnizoanei din cetatea Aradului au bombardat oraşul zilnic, timp de nouă luni. Nu mai puţin de 17 ghiulele au nimerit acest imobil, iar bucăţi din acele proiectile au fost aranjate în formă de piramidă pe un perete al casei.

"În vara anului 1849 armata revoluţionară maghiară reuşeşte să ocupe fortăreaţa pentru 46 de zile înainte ca armatele imperiale ruse şi habsburgice să o împresoare şi să o reocupe. Trupele habsburgice încarcerează în cetate 500 de ofiţeri ai armatei revoluţionare, majoritatea lor fiind condamnaţi la moarte. Printre ei se aflau 13 generali ai armatei revoluţionare maghiare care au fost executaţi în 6 octombrie, 1849. Astfel, Aradul poate fi privit ca locul în care revoluţia maghiară de la 1848 a fost înfrântă", spune istoricul arădean Dan Popescu.

proiectile

Bucăţi din acele proiectile au fost aranjate în formă de piramidă pe un perete al casei 

Casa Beller păstrează elementele tipice ale caselor burghezilor şvabi înstăriţi din secolul XIX-lea: stilul baroc târziu, ornamentaţia ferestrelor, poarta mare cu boltă şi poarta de fier forjat. Casa mai e cunoscută şi sub denumirea de „Casa cu ghiulele” păstrând încastrate sub formă de piramidă ghiulelele din bombardamentul din 1848- 1849.

Chiar dacă acest aşezământ urban poartă numele de Aradul Nou, cartierul are cele mai vechi clădiri din Arad. Acest cartier îşi datorează independenţa culturală şi caracterul german şvabilor din zona Bavariei, care au adus aici cultura lor religioasă, muzicală, precum şi organizarea sau eficienţa caracteristice.

Arhitectura barocă este un stil arhitectural predominant al secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea, a derivat din renaşterea manieristă şi a evoluat ulterior în rococo, având o ultimă „zvâcnire” de orgoliu ca neo-baroc, înainte ca neoclasicismul să îl eclipseze aproape în totalitate. A mai cunoscut o renaştere târzie, la sfârşitul secolului al XIX-lea în Banat, Transilvania şi Rusia.

Vă mai recomandăm: Casa eco-inteligentă, pentru care factura la lumină şi căldură este zero. Secretele unui proiect românesc de locuinţă cu sistem unic de încălzire şi răcire

COMPARAŢIE Creditul imobiliar standard vs. „Prima Casă“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite