Banii orfanilor, risipiți de trezorier pe femei ușoare. Scandalul care a zguduit Aradul la 1898
0O istorie veche din Arad arată că moravurile îndoielnice ale mai-marilor au existat dintotdeauna. La 1898, un scandal monstru zguduia orașul: Krivány János, casier al fondurilor orfanilor din Arad la anul 1898, irosise banii copiilor pe prostituate.
Un istoric din Aradul de azi, dr. Andrei Ando, spune că la finele anilor 1800 o sumă colosală, de 800.000 de franci, a fost furată de funcționarul Krivány János, casier al fondurilor orfanilor din Arad, care a dispărut cu banii. În prealabil, el și-a trimis familia la Băile Tușnad, planificându-și minuțios acțiunea. „Se întâmpla în vara anului 1898 că Aradul era zguduit de un mare scandal de delapidare“, relatează Ando.
„A dat pe prostituate banii orfanilor arădeni. Valul de demisii care a urmat: procurorul șef, vice-comitele Aradului și președintele societății orfanale din Arad. Krivány a dispărut fără urmă cu banii, lăsând însă să se înțeleagă că va emigra în Statele Unite, prin portul Hamburg. A aranjat în așa fel încât de la Hamburg cumnatul său, un oarecare Purman, secretar la Ministerul de Finanțe, să primească în numele său un plic cu 15.000 de franci și cu rugămintea de a trimite banii familiei lui Krivány, la Băile Tușnad. Purman, având o bănuială, a trimis banii comitelui suprem al Aradului, care, făcând o anchetă, descoperi proporțiile colosale ale fraudei. Poliția din Arad a înștiințat toate autoritățile polițienești, atât din Hamburg cât și din celelalte porturi ale Europei”, povestește Andrei Ando.
În scurt timp s-a dovedit că funcționarul arădean a dus detectivii pe o pistă falsă. Bărbatul a plecat, în realitate, la București, unde s-a cazat la un hotel de lux, «Hotelul Union», din strada Regală, și a spart o parte din bani cu două prostituate și cu petreceri. De aici a plecat mai departe la Istanbul, cu două zile mai devreme de ziua în care poliția a percheziționat hotelul, aflând de ascunzătoarea hoțului.
Și-au dat demisia
Vicecomitele Szathmáry, procurorul șef Vörös și președintele societății orfanale, Pecican, și-au dat demisia. Comisia administrativă a comitatului Arad a hotărât să nu primească demisiile și s-a adresat Ministerului de Interne cu solicitarea ca acești trei funcționari să fie repuși în oficiu.
Cazul funcționarului arădean a luat o amploare internațională.
La mijlocul lunii iulie 1898, Ministerul Afacerilor Străine din Regatul României a informat toate parchetele din țară că acest Krivány, casierul consiliului orfanilor din Arad, se presupunea a fi ascuns în România. Ministerul a comunicat semnalmentele transmise din Budapesta ale acestui „mare escroc”, cum îl numea presa română.
„În acelaș timp, ziarul suedez Stokholms Tidningen anunța că, pe de pe vaporul «Themis», o persoană ce pare, după semnalmente, faimosul hoț Krivány, s-a aruncat în mare în strâmtoarea Skagerak. Informația s-a dovedit falsă. În decembrie 1898, Kriványi, căutat deja în toate marile orașe europene, a fost arestat”, adaugă Andrei Ando.
La 4 mai 1899, ziarul Universul, de la București, informa că „în afacerea hoțiilor lui Krivány s-au făcut descoperiri noi, că în afară de defraudările constatate până acum, el a defraudat și prin chitanțe false”.