Aradul Nou, fostul cartier al nemţilor este acum într-o continuă schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul Aradul Nou, care înainte de primul război mondial era ocupat în proporţie foarte mare de nemţii veniţi din partea Bavariei este acum în continuă schimbare. În momentul de faţă o parte dintre străzi sunt adevărate şantiere, deoarece se lucrează de zor la modernizarea lor.

Acum, cei care locuiesc în cartierul Aradul Nou sunt veniţi din toate părţile, iar imaginea de altă dată a clădirilor a căpătat altă formă. Înainte de primul război existau în zonă circă 7.000 de svabi bănăţeni, care au învăţat cu greu să trăiască aici. Ei s-au împuţinat odată cu trecerea timpului.

Astfel, după al doliea război mondial au mai rămas doar 4.000 de oameni.  După relvoluţie, însă majoritatea svabilor nemţi a început să emigreze în Germania împreună cu familiile lor.

Acum, în cartierul respectiv au mai rămas în jur de 350 nemţi, majoritatea bătrani care s-au legat sufleteşte de aceste locuri. Unde locuiesc aceştia este mare curăţenie, deoarece ei aşa sunt obişnuiţi. Casele lor sunt mari şi lungi, iar curtea este plină de flori şi legume. „Stau în acest cartier de când m-am născut.

Biserica din Aradul Noua

image

Am cumpărat o casă veche pe care am amenajat-o” spune Liviu Wagner. Toţi arădenii ştiu de tradiţiile şi sărbătorile religioase ale comunităţii din Aradul Nou. Tinerii nemţi păstrează porturile de odinioară a svabilor.

Kirchweih-ul, sărbătoarea populară


Astfel, portul colorat este îmbrăcat cu mândrie de orice tânăr. Sărbătoarea cea mai populară a svabilor bănăţeni era Kirchweih-ul, care se ţine şi astăzi. Tineri îmbrăcaţi în port popular merg în alai vesel la biserică, iar apoi prin oraş la degustare de vin.

Urmează licitarea pomului, ornat cu diferite panglici colorate. De câţiva ani încoace de  organizarea acestei sărbători se ocupă reprezentanţii Forumului Germanilor şi ai Asociaţiei Banat-Ja. Toţi se întâlnesc la Biserica Catolică din zonă.

Podul Traian care face legătura cu Aradul Nou


Franz Friedrich, a fost una dintre cele mai marcante personalitaţi din Aradul Nou. El a renunţat la avere, familie şi tot ce inseamnă altceva în afară de religie şi Dumnezeu. De asemenea, casa parohială din Aradul Nou reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, ea este cea mai veche casa din municipiul Arad, construită în anul 1821.

image

Totodată, Biserica Ortodoxă situată în cartierul Aradul Nou a fost ridicată în 1928 – 1935. În anul 1936 a fost pictată în tempera şi în anul 2001 pictura a fost refacută de către pictorul Matei Gheorghe din Arad sub păstorirea peasfinţitului Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, în tehnică frescă.

Obiceiuri şi datini

Tăierea porcului reprezenta unul dintre evenimentele cele mai aşteptate de către ţăranii bănăţeni, indiferent de etnie, în Aradul Nou. La eveniment participa întreaga familie, dar şi persoane specializate în abatorizare, din cadrul comunităţii. Românii şi sârbii pârleau porcul, la un foc de paie numit bârdzău, în timp ce şvabii opăreau animalul într-o albie din lemn. Acum, multe dintre obiceiuri s-au pierdut.

Şantier pe Calea Timişorii

Cei care locuiesc în Aradul Nou au parte acum de schimbări. Pe Calea Timişorii este un adevărat şantier, la fel şi Podul Traian, care face legătură cu centrul Aradului. Tramvaiele nu mai cirulă în zonă, încă de anul trecut, iar cei care nu au maşină fac în momentul de faţă naveta cu autobuzele. Preţul apartamentelor a scăzut şi el în ultima perioadă, la fel ca şi cel al chirilor. 

Obiceiuri și tradiții

image
Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite