A început lupta cu Amorfa, o plantă invazivă. Salcâmul pitic a fost adus la noi din America de Nord
0A fost adusă în România din America de Nord pentru a fi folosită ca specie ornamentală sau pentru fixarea malurilor, însă a scăpat de sub control şi a invadat toată ţara. Vorbim despre Amorfă (Amorpha fruticosa - salcâmul pitic ), o plantă care a invadat păşunile oamenilor.
Pentru ţara noastră, Amorfa a devenit specie invazivă, răspândindu-se cu ajutorul apelor de la inundaţii. Aşa a ajuns şi la Arad, iar printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 400.000 euro se doreşte stârpirea speciei pe o suprafaţă de 100 de hectare de teren.
Acest teren aparţine locuitorilor din zona Pecica şi se află în aria protejată. Proiectul „SESIL” a fost demarat de Administraţia Parcului Lunca Mureşului, pentru a lupta împotriva speciilor invazive de plante precum: amorfa – salcâmul pitic, arţarul american sau falopia. Proiectul intitulat „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în parcul Natural Lunca Mureşului – SESIL”, a vizat zonele din parc de pe raza localităţilor: Arad, Pecica, Semlac, Şeitin, Nădlac, Zădăreni, Felnac, Secusigiu, Periam, Saravale, Sânnicolau Mare şi Cenad.
Este primul proiect de o aşa mare anvergură din ţară prin care se doreşte eliminarea acestor plante. Procedeul de scoatere al lor este destul de greoi şi de costisitor, iar proprietarii terenurilor nu îşi permit să facă singuri acest lucru.
Acest proiect face parte din Programul RO 02”Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor” şi are ca promotor Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, iar ca parteneri Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad şi AsociaţiaCentrul de Dezvoltare Arad.
Obiectivele proiectului au fost: evaluarea cantitativă şi calitativă a efectelor negative asupra ecosistemelor agro-silvice şi a habitatelor de interes comunitar generate de extinderea speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului; reabilitarea unor agro-ecosisteme din Parcul Natural Lunca Mureşului afectate de extinderea îngrijorătoare a speciilor invazive de plante, în special Amorpha fruticosa (salcâmul pitic); conştientizarea publicului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive de plante şi practicarea agriculturii intensive, în detrimentul celei durabile.

Trebuie scoase toate rădăcinile din pământ FOTO Claudia Untaru
Terenul agricol a fost reabilitat şi eliberat de specia invazivă Amorpha fruticosa. Terenul a fost redat circuitului agricol şi, printr-o exploatare sustenabilă, îşi va reface potenţialul ecosistemic. În cadrul proiectului s-au achiziţionat un tractor şi utilajele agricole necesare executării lucrărilor de combatere şi prevenire a instalării speciilor invazive de plante (freză forestieră, scarificator, plug, disc, cositoare mecanică).
„Această specie invazivă împiedică folosirea terenurilor ca păşune, fâneaţă sau arabil, producând astfel şi daune economice. La Arad au început lucrările pentru a putea fi eliminată de pe o suprafaţă de o sută de hectare de teren. Aceste lucrări se vor fi finalizate până la sfârşitul lunii aprilie”, spune Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureşului” Arad.
Frunzele acestei specii sunt compuse şi se aseamănă cu cele de salcâm. Florile sunt mov, iar înflorirea lor are loc în lunile mai-iunie. Fructele sunt păstăi mici, în care se găsesc seminţele, iar fructificaţia se produce în lunile iulie-august.
În parcul Natural Lunca Mureşului este cea mai răspândită şi periculoasă specie invazivă de plante.
Vă mai recomandăm: Invazie de melci uriaşi africani în Miami. Târâtoarele pot distruge recolte şi sunt purtători de viruşi periculoşi