Un elev din Teleorman, creatorul unui prototip de robot care salvează oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cristian neacsu

Cristian Alin Neacşu, un licean de 18 ani din Teleorman, a creat un prototip de robot de explorare ale cărui funcţii pot fi folosite pentru salvarea vieţilor oamenilor în caz de dezastre. Tânărul, pasionat de electronică şi robotică, este un autodidact care a ajuns la performanţă muncind mult de unul singur, deoarece nu studiază aceste discipline la şcoală.

Cristian Alin Neaşcu este elev în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria, la profilul matematică-informatică. Deşi electronica nu se regăseşte pe lista disciplinelor învăţate la şcoală, tânărul a reuşit să facă performanţă îmbinând cele două pasiuni: informatică şi electronică.

De mic copil a fost atras de electronică, pasiunea fiindu-i inspirată de tatăl său. La opt ani, Cristian a început să se implice şi el în tainele acestui domeniu. ”Mi-a plăcut de mic copil să lucrez în electronică şi informatică. Am început cu programe Pascal. Când am făcut primul program în Pascal am crezut că am descoperit America. La şcoală nu studiez electronică, dar am lucrat acasă”, povesteşte Cristian. 

De la primul program în Pascal făcut la opt ani, până la crearea primului prototip de robot premiat, Cristian a avut mai multe încercări acasă de a crea sisteme şi roboţi. ”Acesta este primul robot complet. Au existat încercări. Prima dată am realizat un sistem audio de la zero. Apoi am realizat mai mulţi roboţei pentru distracţie”, mai spune liceanul.

Anul acesta, pasiunea pentru informatică şi electronică s-a transformat într-un prototip de robot pe care Cristian l-a prezentat la concursul InfoEducaţia unde a obţinut premiul al II-lea. ”Robotul se numeşte Explorator PI, este un robot explorator care explorează locuri necunoscute, medii ostile pentru om. Are funcţia de a filma, de a prinde obiecte, un giroscop pentru a a afla poziţia lui în orice moment. Are două moduri: modul  turbo şi modul simplu. În cazul în care rămâne blocat se activează modul turbo şi va avea o puterea de două ori mai mare. Este cel mai interesant tip de robt şi se pot crea multe lucruri din el”, mai spune Cristian.

În viziunea tânărului, Explorator PI poate fi folosit la salvarea de vieţi omeneşti, la găsirea victimelor din incendii sau catastrofe naturale. Pe lângă funcţiile motrice, robotul este dotat cu numeroişi senzori care măsoară cantitatea de oxigen şi dioxid de carbon din aer. ”În caz de incendii o să facem o variantă mai mare şi putem adauga extinctor şi alte utilităţi. Acesta este prototip pe care se pot obţine îmbunătăţiri”, mai spune Cristian.

robot

Sprijinit de profesorul de informatică

Întrucât în liceul în care învaţă nu există cursuri de automatică ce l-ar putea ajuta, Cristian Neacşu a fost întotdeauna un autodidact în ceea ce priveşte pasiunea sa şi a ajuns la aceste performanţe prin foarte mult studiu individual. Cadrele didactice au fost însă întotdeauna alături de el şi l-au îndrumat pentru a găsi cele mai bune moduri de a-şi devolta talentul. Astfel, ajuns să participe la competiţii, unde a fost premiat.

”Este unul din elevii pasionaţi de ceea ce înseamnă nu numai domeniul informatic, parte de electronică, este pasionat de a inventa, de a aduce ceva nou pe piaţa de proiecte IT în românia. Anul acesta a câştigat două premii importante, la două concursuri de proiecte IT, Infomatrix organizat de universitatea Lumina unde a obţinut locul întâi, medalie de argint şi în perioada 1-8 august ne-am aflat în tabăra de informatică de la Gălăciu, unde a câştigat locul al doilea ” spune Eliza Sotirescu, profesorul de informatică care l-a sprijinit pe Cristian.

Loc asigurat la facultate

Rezultatele de la concursurile de informatică şi electronică i-au asigurat lui Cristian Alin Neacşu un loc la facultate. După promovarea examenului de bacalaureat de anul viitor, liceanul va putea merge la o facultate din cadrul Universităţii Politehnice. Se gândeşte să urmeze cursurile Facultăţii de Automatică, visează să ajungă un mare programator şi să aibă propria sa companie. Nu ia în calcul varianta de a pleca din ţară pentru că în opinia lui îşi poate dezvolta o afacere şi în România.

robot3

Câştigă bani din realizarea de site-uri

Elevul de 18 ani a început deja să câştige primii bani de pe urma pasiunii sale încă din clasa a X-a. Specialist în crearea de pagini web şi-a făcut un portofoliu pe care l-a postat pe un site de profil în căutarea clienţilor. Iar aceştia nu au întârziat să apară. ”Am făcut site-uri pentru firme din Israel , Brazilia, Germania. M-au contactat după ce au văzut portofoliul meu cu ceea ce realizasem, au fost mulţumiţi de rezultat”, spune tânărul. Banii pe care îi câştigă îi investeşte tot în pasiunea sa, cumpărând materiale pentru a crea sisteme informatice sau alte prototipuri de roboţi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite