Tel Drum stârneşte discuţii în contradictoriu în Consiliul Judeţean Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judetean Teleorman
Consiliul Judetean Teleorman

Un proiect de hotărâre privind o solicitare a Tel Drum către Consiliul Judeţean Teleorman s-a aflat pe ordinea de zi a celei mai recente şedinţe a aleşilor. Fiind vorba de Tel Drum şi de Consiliul Judeţean Teleorman, unde majoritatea PSD decide, proiectul a fost aprobat, în ciuda discuţiilor în contradictoriu. Firma a solicitat dreptul de cesionare a unui contract încheiat cu CJ Teleorman, fără a menţiona cui vrea să cesioneze contractul.

Concret, Tel Drum a înaintat Consiliul Judeţean Teleorman o adresă prin care solicită dreptul de cesiune asupra unei suprafeţe de 290,768 mp, acoperită cu luciu de apă, situată în zona centrală a insulei Belina. Suprafaţa a intrat recent în patrimoniul judeţului, fiind transferată Consiliului Judeţean Teleorman de la Apele Române, cu care Tel Drum avea contract de închiriere pentru exploatarea piscicolă din zonă. Consilul Judeţean Teleorman a preluat suprafeţele prin hotărâre de guvern, preluând totodată şi contractul cu Tel Drum. Din motive pe care numai conducerea Tel Drum le ştie, firma vrea să cesioneze contractul altcuiva, iar consilierilor li s-a cerut să ridice mâna şi să aprobe solicitarea, fără niciun amănunt în plus. 

Se visează un aquapark în zonă 

Că se pregăteşte ceva în zona insulei Belina, s-a putut intui încă de la apariţia hotărârii de Guvern din decembrie 2013 prin care suprafeţele respective au trecut din administrarea Apelor Române, în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. O insulă şi un braţ de pe Dunăre au trecut  în decembrie 2013 prin semnătura premierului Victor Ponta, de la  Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman. Oficial, potrivit documentaţiei care a însoţit proiectul de hotărâre, trecerea s-a făcut în scopuri turistice, în zonă urmând să se construiască  un aquapark, un complex turistic şi sportiv, cu hotel, bazine de înot şi pensiuni, o tabără cu plajă . Totul, în funcţie de banii europeni, care vor veni sau nu vor veni, pentru că niciun proiect de acest gen nu a fost declarat eligibil.

Motivul invocat în nota de fundamentare care a însoţit hotărârea a fost  acela că autorităţile din Teleorman "sunt preocupate de existenţa la nivelul judeţului a unor proiecte de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural al judeţului". Demersul făcut în acest sens este o "fişă de proiect" depusă la ADR Muntenia, în pregătirea proiectelor care să fie înscrise în selecţia destinată finanţării europene în exerciţiul bugetar 2014-2020.

Cu ce s-a ales judeţul

Potrivit hotărârii de Guvern în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman au trecut :  Insula Belina (Suprafaţă teren -2.103.885 mp, Suprafaţă construită C1- dig şi parapet - 9.910 mp, Suprafaţă construită C2- parapet -403 mp, Suprafaţă construită C3 - dig şi parapet -18.411 mp) şi Braţul  Pavel (Lungime – 4.587 m, Suprafaţă teren-1.368.773 mp, Suprafaţă construită C1-dig -3.928 mp, Suprafaţă construită C2 - dig - 655 mp, Suprafaţă construită C3 - dig 3.629 mp).

 Ce nu s-a spus în hotărârea de GUvern este că o suprafaţă de teren de 290,768 mp, luciu de apă, este închiriată de Tel Drum de la Apele Române, încă din 2011. Consiliul Judeţean Teleorman a preluat suprafeţele respective cu chiriaş cu tot. Şi astfel, Consiliul Judeţean a încheiat cu Tel Drum un contract de închiriere la data de 16.01.2014, valabil până la data de 15.02.2021 .

Tel Drum are însă alte planuri cu luciul de apă pe care l-a exploatat până acum. La nici trei luni de la data la care a semnat contractul cu CJ , vine cu cerere de cesionare a acestuia. De ce şi cu ce scop, nu se ştie sau ştie cine trebuie să ştie şi asta este tot ce contează. Aşa a ajuns în mapele consilierilor judeţeni teleormăneni cererea de acordarea  a dreptului de cesionare. Tel Drum nu  a menţionat în cerere cui ar vrea să dea contractul care priveşte un bun din patriomoniul judeţului, iar consilierii locali de la PPDD şi PDL au ridicat semne de întrebare. ” Fiind vorba despre un contract care vizează un bun al judeţului nu este normal să ştim şi noi cui vor să îl cesioneze”, a întrebat consilierul judeţean PDL, Florin Neagu. Şi alesul PPDD, Ion Izină, a contestat cererea făcută de Tel Drum, cerând amânarea proiectului până la data la care firma va veni cu mai multe informaţii.

Adrian Gâdea, preşedintele CJ Teleorman, susţinut de majoritatea PSD, care ar fi ridicat mâna indiferent ce-ar fi solicitat Tel Drum, a încercat să liniştească spiritele, susţinând că  prin hotărâre de Guvern dată în 2013 se prevede subrogarea tuturor clauzelor din contractul încheiat între Apele Române şi Tel Drum.”Una dintre clauzele din contract prevedere posibilitatea pentru Tel Drum de a cesiona acest contract. Tel Drum ne cere acordul, noi dam acordul, dumnealor cesioneaza. Cesionarul se va subroga. În termen de cinci zile de la aprobarea  proiectului, Tel Drum are obligaţia de a prezenta contractul de cesiune ”, le-a spus Adrian Gâdea consilierilor. Şi în ciuda propunerilor de amânare a proiectului, şi în ciuda vocilor opoziţiei care au încercat să atragă atenţia asupra faptului că, la mijloc, este vorba despre un bun al judeţului , nu al Tel Drum, proiectul a trecut cu majoritatea voturilor date de consilierii PSD şi PNL.

Tel Drum expoatează zona din 2011

Zona care face obiectul contractului pe care Tel Drum vrea să îl cesioneze se află lângă localitatea Seaca, una dintre cele mai sărace comune din Teleorman. Seaca a fost comuna unde Ceauşescu a visat să construiască o hidrocentrală. O vreme şi vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit despre construirea unei hidrocentrale aici. Între timp, planurile s-au schimbat. Potrivit hotărârii de Guvern prin care suprafeţele repective trec în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman aici se visează construirea unui aqua-park.

Se vorbeşte acum despre un complex turistic, sportiv şi de agrement "Dunăre-Belina-Seaca" cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie pentru pictură şi sculptură, complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă.

Deocamdată, la Seaca,  s-au scos bani doar din exploatarea piscicolă. Iar singura firmă care a scos bani din zonă a fost chiriaşul Tel Drum. Cui vrea firma să cesioneze contractul pentru suprafaţa de 290.768 mp şi în ce scop nu se ştie deocamdată. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite