Mănăstirea ” Sf. Pantelimon” de la Siliştea Gumeşti, lăcaşul în care 70 de icoane au plâns cu lacrimi de mir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonie Liţă, stareţul mănăstirii de la Siliştea Gumeşti

În comuna Siliştea Gumeşti,  locul de baştină a lui Marin Preda, există un lăcaş de cult înfiinţat pe locul unei foste cazarme militare. La Mănăstirea “ Sf. Panteliomon” au plâns 70 de icoane cu lacrimi de mir, iar credincioşii vin şi acum să vadă minunea.

Pe locul chiliilor de la Mănăstirea ” Sf Panteliomon” în care îşi duc viaţa monahală călugării, în urmă cu aproape 70 de ani a funcţionat o bază militară de aviaţie, făcută de ruşi în timpul celui de-al doilea război mondial. Baza militară a funcţionat până în 1960, după care a fost transformată  pentru o scurtă vreme în orfelinat funcţionând astfel până în 1988. După desfinţarea orfelinatului, clădirea a fost abandonată.

Mănăstirea situată la 35 de kilometri de municipiul Roşiorii de Vede,  s-a înfiinţat în 1998 într-una din clădirile fostei baze militare. Biserica în care se ţin slujbele este improvizată în fostul dormitor al soldaţilor, în vechile clădiri administrative sunt acum chiliile călugărilor. 

Jalea icoanelor

Mănăstirea este o oază de linişte şi un loc special, a cărui veste s-a dus în toată ţară după ce 70 de icoane au plâns cu lacrimi de mir. Minunea s-a întâmplat în 2004 şi este cunoscută în rândul credincioşilor drept ” Jalea icoanelor”.

Stareţul Antonie spune că în acel an s-a rugat la Dumnezeu pentru a înfăptui un miracol care să atragă lumea spre credinţă şi să o întoarcă spre Dumnezeu. „M-am rugat la Dumnezeu să ne dea un semn, să facă o minune pentru a-i îndrepta pe oameni către biserică. S-a întâmplat minunea cu icoanele. Într-o zi o icoană a început să plângă cu lacrimi de mir. Ne-am cutremurat. Lacrimile s-au scurs de pe 2 februarie până în sâmbăta dinainte de Învierea Domnului. Au început să plângă apoi toate celelalte 70 de icoane"a povestit stareţul despre minune.. Antonie Liţă spune că de la prima icoană care a plâns în mănăstirea din cazarmă s-au strâns 12 litri de mir, care a fost împărţit credincioşilor la slujba de Paşti. Minunile s-au ţinut lanţ la Sf Pantelimon în preajma sărbătorii pascale din 2004. Chiar în Săptămâna patimilor, a curs sânge din Sfânta Cruce,  a mai spus stareţul.

Putere vindecătoare

Lacrimile de mir încă se mai văd pe icoanele din mănăstire. Enoriaşii şi nu numai ei cred în puterea vindecătoare a icoanelor. Vestea despre minune a depăşit de mult graniţele judeţului.

La Mănăstirea din Siliştea Gumeşti ajung credincioşi din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării pentru a se închina la minunea de aici.Mănăstirea le oferă pelerinilor care doresc să rămână câteva zile pentru rugăciune cazare şi mâncare. Slujbele se ţin  zilnic.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite