Legenda Sfântului Alexie, omul Lui Dumnezeu. Ziua în care animalele ies din hibernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sfantul alexie

În calendarul creştin-ortodox, ziua de 17 martie marchează sărbătoarea Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu. Sărbătoarea mai este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de Ziua Şarpelui , fiind considerata ziua în care animalele care au hibernat pe perioada iernii, ies la lumină. Este ziua în care dacă va cânta broasca, vor urma zile călduroase

Legenda Sfântului Alexie se leagă de cetatea Romei şi tradiţiile  înaintaşilor poporului român. Sfântul Alexie s-a născut la Roma , fiind unicul fiu al unor nobili. La vârsta căsătoriei  a fost obligat de părinţi să se însoare cu  o fată bogată.  Se spune că în noaptea nuntii, Alexie şi-a părăsit proaspăta nevastă şi a luat calea bisericii, alegând să trăiască următorii 18 ani la o biserică îndepărtată. A propovăduit credinţa şi cuvântul lui Dumnezeu.  A dus o viaţă de austeră după regulile bisericeşti. Legenda spune că, în pelerinajele sale, Alexie a naufragiat în apropiere de Roma, locul naşterii sale. A revenit în casa părintească unde a trăit ca un străin, nefiind recunoscut de părinţi, după atâţia ani.  Şi-a trăit restul zilelor într-o colibă lângă casa părintească, luat în derâdere şi batjocorit de servitori, nerecunoscut de cei care i-au dat viaţă. A continuat să propovăduiască credinţa în Dumnezeu. Când a simţit să i se apropie sfârşitul şi-a scris povestea pe un petic de hărtie. A murit în ziua de 17 martie 411.  Abia după moarte a fost recunoscut de apropiaţi. A fost cinstit ca un  sfânt , trupul său fiind îngropat în Buserica Sfântului Apostol Pavel. Se spune că moastele sale au vindecat multi oameni bolnavi.

Alexie, patronul vieţuitoarelor care au hibernat iarna

În calendarul popular, Alexie serbat în ziua de 17 martie, este considerat a fi patronul tuturor vietuitoarelor care au hibernat pe perioada de iarnă şi se trezesc acum la viatã.  Tradiţia populară spune că Sfântul Alexie este cel care încuie Pământul  iarna, trimiţând animalele la hibernare,  iar în ziua de 17 martie îl redeschide , eliberând animalele din hibernare .

 O altă variantă a legendei spune că Dumnezeu a adunat toate vieţuitoarele care făceau rău oamenilor,  le-a închis într-o cutie si l-a chemat pe Alexie s-o arunce în apa mãrii. Curios, Alexie a deschis cutia, iar vieţuitoarele s-au întors pe pământ. Drept pedeapsă că nu l-a ascultat pe Dumnezeu, Alexie a fost transformat în cocostârc fiind obligat să adune toate insectele împrăşiate pe Pământ, de primăvara (17 martie), până toamna (14 septembrie).

Ziua Şarpelui

În tradiţia populară, Alexie este considerat stãpânul serpilor.  Se spune că, dacă întâlneşti în ziua de 17 martie, ziua lui Alexie,  un  sarpe, atunci acesta trebuia omorât. O altă superstiţie spune că şarpelui nu i se pronunta numele de ziua lui. Dacă  cineva rosteşte din gresealã cuvântul şarpe, atunci acesta trebuia sã spunã  un descântec. 

Superstiţii 

De Alexii, la ţară, gospodarii  aprind focurile prin livezi. Gestul simbolizează  curãtenia ritualã a gospodãriilor Focurile aprinse la primele ore ale zilei prin livezi sau prin grãdini au şi o altă semnificatie . Tradiţia spune că o astfel de gospodărie în care s-au aprins focuri de Alexii va fi păzitã de insecte . Tot astăzi, gospodinele de la ţară  obişnuiesc să afume curţile cu  cãrbuni aprinsi . De Alexii,  femeile nu aveau voie sã folosească foarfecele sau  acul sau furca de tors, ca să nu fie invadate de insecte.

Semne de Sfântul Alexie

Se zicea cã, de Alexii, încep sã cânte broastele. Dacã broastele cântã înainte de această zi, acesta este semn cã primãvara va fi lungã si rea. Dacã broaştele încep sã cânte de Alexii, acesta este semn că vor urma zile călduroase şi însorite.

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite