Lavanda, o afacere cu mireasmă de profit. Într-o plantaţie care durează 25 de ani, se investeşte o singură dată, iar profitul apare după al treilea an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lavanda bragadiru

Doi apicultori din Teleorman au cultivat experimental lavandă în comuna Bragadiru, printre hectare acoperite cu porumb sau grâu. Afacerea cu flori mov miroase a profit după trei ani de la plantarea butaşilor. Planta nu necesită udare, suportă seceta şi îngheţul, iar o plantaţie odată înfiinţată durează 25 de ani.

Cultivarea lavandei este o activitate care a început să câştige tot mai mult teren şi în România, având în vedere investiţia relativ mică, raportată la profitul care se poate obţine de pe urma florilor mov. Doi teleormăneni apicultori , un medic şi un inginer,  au fost atraşi în urmă cu trei ani de afacerea cu lavandă şi au decis să experiementeze planta pe solul din Teleorman.

Într-o prima fază, cei doi apicultori, inginerul Victor Bozeanu şi medicul Vicenţiu Găvănescu, au cultivat levănţică pe o suprafaţă mică, de câteva zeci de ari, pentru a se familiariza cu modul de exploatare al  unei astfel de culturi, care poate fi valorificată în domeniul farmaceutic, cosmetic şi apicol. Lavanda plantată de cei doi în comuna Bragadiru a ajuns acum în al treilea an de exploatare şi concluzia întreprinzătorilor este că afacerea cu lavandă este categoric una de succes. Singura investiţie au făcut-o în urmă cu trei ani la achiziţionarea butaşilor.

Primele flori le-au cules deja în al doilea an, fără să mai investească nimic, iar în al treilea an pot considera investiţia acoperită. Bucata de pământ pe care au plantat aurul mov are  o durată de exploatare de 25 de ani în care lavanda va continua să înflorească de două ori pe an, primăvara şi toamna, fără să necesite udare sau alte tratamente.  

” Durata de explotare  este de aproximativ  25 de ani pentru  o cultură. Se recoltează inflorescenţele care pot fi utilizate pentru  extragerea uleiurilor volatile, fie în primele opt ore de la  recoltare, fie prin uscare. Inflorescenţele recoltate şi uleiurile volatile se utilizează în industria medicamentelor şi  în industria farmaceutică, dar şi în alte domenii de activitate”, explică inginer Victor Bozeanu, despre afacerea cu lavandă.

lavanda

Cât costă să înfiinţezi o afacere cu lavandă

Aproximativ 10.000 de euro este suma necesară înfiinţării unui hectar de lavandă. Aceasta este singura mare investiţie în afacerea care va dura 25 de ani şi în care profitul apare după al treilea an.  

Solul pe care se cultivă lavanda nu trebuie să fie unul deosebit.

 ”Pentru a  înfiinţa un hectar de cultură de lavandă sunt necesari aproximativ 10.000 de euro pentru procurarea butaşilor,plantat şi lucrările de întreţinere. În primii doi ani trebuie efectuare aceste lucrări de întreţinere, de curăţare a culturii, după care lucrările sunt sporadice” mai spune întreprinzătorul din Bragadiru. Ajunse la  maturitate,plantele de lavandă au rădăcina adânc înfiptă în pământ, până la  1-2 metri şi nu mai sunt afectate de buruieni.  În vreme ce lavanda se dezvoltă şi creşte, nicio altă plantă nu mai creşte la umbra ei. 

Primele flori de lavandă se culeg din al doilea an de producţie. Planta nu necesită irigat . ”E o plantă rezistentă la secetă, se pretează foarte bine în zona noastră unde vara avem caniculă. Iarna nu apar probleme. Pierderle sunt nesemnificative din cauza îngheţului. Planta rezistă la temperaturi extrem de scăzute, până la minus 35 de grade Celsius”, mai explică inginer Victor Bozeanu.

În al treilea an se acoperă investiţia şi apare profitul dacă se extrag uleiurile volatile. Inflorescenţele de lavandă se vând prospete sau uscate la preţul de aproximativ 8 lei pe kilogram. Uleiurile volatile însă ajung şi la 250 de euro pe litru. De pe un teren de un hectar de lavandă se pot obţine  40 de litri de ulei volatil.

Mierea de lavandă-8 euro pe kilogram

Visul celor doi apicultori din Teleorman este să obţină miere pură de lavandă,  o adevărată delicatesă care se vinde la preţ de producător cu 7-8 euro kilogramul.  ”Mierea de lavandă este o miere deosebită, cu o aromă secifică . Pentru a recolta miere de lavandă avem nevoie însă de suprafeţe mari pentru că încărcătura optimă de familii de albine la hectar este de patru familii de albine la hectar”, mai spune inginerul. Pentru a obţine miere de lavandă, cultura va trebui mărită.

Ca şi plan de viitor, cei doi apicultori teleormăneni intenţionează se extindă suprafaţa cultivată şi să achiziţioneze o staţie de distilare pentru a obţine ulei volatil de lavandă. Preţul unui litru de ulei volatil poate să depăşească 200 de euro, iar de pe un hectar cultivat se pot obţine până la 40 de litri.

lavanda

Lavanda are proprietăţi curative de excepţie

Lavanda este o plantă de origine mediteraneană, folosită intens  în industria farmaceutică şi cosmetică. Planta are proprietăţi curative recunoscute de medicină.  Florile sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor sau a tincturilor.Lavanda este bună pentru insomnie, reducerea stresului, reglarea tensiunii sau întărirea sistemului imunitar, epilepsie, migrene sau ameţeli. Uleiul de lavandă, bază pentru tincturi,  are proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatorii . 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite