FOTO VIDEO Cum ar reacţiona serviciile de urgenţă din Teleorman în caz de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un exerciţiu complex al serviciilor de urgenţă din Teleorman a avut loc marţi, 23 octombrie, la Turnu Măgurele. Abilităţile şi rapiditatea salvatorilor au fost testate în urma simulării unui incendiu violent pe bacul ce leagă Turnu Măgurele de Nikopole, a unui accident rutier dintre o ambulanţă ce ducea victime de pe bac şi o autocisternă ce transporta amoniac, respectiv a descoperirii unui pachet suspect în vamă.

La Punctul de frontieră din Turnu Măgurele, Teleorman, a avut loc marţi, 23 octombrie, un exerciţiu complex prin care au fost testate abilităţile şi viteza salvatorilor.

Scenariul a cuprins un incendiu puternic la bacul ce transportă oameni la Nikopole, depistarea unui pachet suspect în vamă şi un impact rutier puternic între o ambulanţă şi o autocisternă cu amoniac. 

Potrivit reprezentanţilor ISU Teleorman, exerciţiul a urmărit şi „perfecţionarea deprinderilor membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman (CJSU) şi cei ai Comitetului Local Turnu Măgurele (CLSU) pentru organizarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie în caz de producere a unei situaţii de urgenţă pe fluviul Dunărea“.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor din Teleorman, Gelu Dragomir, detaliază, într-un comunicat, exerciţiul de la Turnu Măgurele:

„În prima etapă, la ora 10.00, a izbucnit un incendiu violent în sala motoarelor, pe Eurobacul care execută curse tur-retur Turnu Măgurele – Nikopol, rezultând mai multe victime. Ca mod de rezolvare, în această situaţie s-a urmărit dacă, după alertarea forţelor profesioniste pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, au fost puse în aplicare planurile şi procedurile care prevăd aceste situaţii, personalul ferry-boatului a asigurat primele măsuri de intervenţie şi a informat forţele specializate asupra situaţiei produse, precum şi modul de acţiune până la acel moment.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman s-au urmărit executarea alertării de către subofiţerul operativ din dispecerat, în urma primirii apelului de urgenţă prin Sistemul pentru Apel Unic 112, a Detaşamentului de Pompieri Turnu Măgurele şi raportarea despre eveniment comenzii unităţii, activarea Planului Roşu de Intervenţie, deplasarea la locul evenimentului a Grupei Operative, luarea măsurilor pentru deplasarea la locul producerii accidentului a forţelor şi mijloacelor necesare, realizarea legăturilor de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii privind gestionarea situaţiei de urgenţă produse, de la nivel local, pregătirea rezervelor de carburanţi, substanţe de stingere, echipament de protecţie şi informarea preşedintelui CJSU Teleorman (după caz) şi a IGSU despre situaţia creată şi măsurile luate.

În a doua etapă a exerciţiului, în jurul orei 10.20, primele forţe de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Turnu Măgurele au ajuns la locul evenimentului, iar după efectuarea recunoaşterii au constatat faptul că incendiul se manifesta în continuare la sala motoarelor, pe Eurobac se afla un microbuz cu 15 persoane, iar doi angajaţi de pe bac, care au intervenit în primă fază pentru stingerea focarului cu stingătoarele din dotare, au suferit arsuri la nivelul membrelor. Pentru rezolvarea acestor situaţii, concomitent cu primele măsuri luate pentru stingerea incendiului, s-au efectuat acţiuni de evacuare şi salvare a persoanelor de pe bac, cu ajutorul bărcii din cadrul subunităţii de intervenţie.

(...) În etapa a treia, în jurul orei 11.00, la punctul de trecere a frontierei, în zona de verificare a documentelor, un poliţist a sesizat un pachet suspect. Evenimentul a fost anunţat imediat la 112, concomitent cu luarea măsurilor de marcare şi izolare a zonei, până la sosirea echipei pirotehnice care are competenţe în executarea acestor misiuni. Pachetul suspect a fost distrus în condiţii de siguranţă, fără să fie înregistrate victime.

În etapa a patra a exerciţiului, în jurul orei 11.30, una dintre ambulanţele SAJ, care transporta o victimă din port către Spitalul Turnu Măgurele, a intrat în coliziune cu o autocisternă a unui operator economic din domeniul chimic, ce transporta amoniac, rezultând scurgeri pe sol. După alertarea evenimentului, la faţa locului s-au deplasat imediat echipa CBRN din cadrul Detaşamentului Alexandria, precum şi o ambulanţă SMURD şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Turnu Măgurele“.

La aceste simulări au participat repreznetanţi de la mai multe instituţii: CJSU Teleorman , CLSU Turnu Măgurele, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Teleorman, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Teleorman, Oficiul Judeţean de Transmisiuni Speciale Teleorman, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Teleorman, Direcţia Judeţeană de Informaţii Teleorman, Filiala de Cruce Roşie Teleorman, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Eurobac Turnu Măgurele, Direcţia Generală Logistică, Institutul Naţional de Cercetare-Dezoltare Aerospaţială din Bucureşti, o companie producătoare de tehnologie din capitală.

Mai puteţi citi: 

Incendiu la o mănăstire din Teleorman: un muncitor mort, pagube de circa 100.000 de lei. Focul a fost stins după 7 ore

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite