Digul lui Ponta de la Beiu a rămas în picioare. Satul a fost la un pas de inundare, după ce s-a deschis o stavilă de siguranţă
0Digul construit de Guvernul Ponta la Beiu a făcut faţă ultimului val de inundaţii venit peste Teleorman. Satul a fost însă la un pas de inundare, după ce o vană a digului s-a deschis şi apa râului a invadat terenurile de la marginea satului. Incidentul este privit diferit. Autorităţile susţin că a fost mâna unui sătean. Unii localnici cred că „vina“ e din construcţie şi vana a cedat singură. Cazul a fost preluat de poliţie pentru cercetări.
Sătenii din Beiu au scăpat neinundaţi după ultimul potop abătut peste Teleorman. Investiţia de 1.200.000 de lei, realizată cu bani de la Guvern, după inundaţiile din primăvară, a rămas în picioare, în ciuda cantităţilor uriaşe de apă acumulate în zona de confluenţă a râurilor Vedea şi Teleorman. Ultimul val de inundaţii nu a fost însă unul complet lipsit de emoţii pentru sătenii din Beiu.
O vană de pe dig a fost deschisă de unul sau mai mulţi localnici şi satul a fost la un pas de inundare. ” Nu ne aşteptam sub nicio formă să avem probleme aici. Am fost sesizaţi la un moment dat că s-a breşat digul. În sistem de maximă urgenţă am venit aici şi am constat că un cetăţean sau cetăţeni din localitate, nu ştiu din ce motive, este treaba poliţiei să verifice, au deschis o vană. Uterior s-au speriat s-au dus să închidă. Nu au reuşit să o închidă şi apa a trecut, dar nu în cantităţi foarte mari pentru că am intervenit de urgenţă şi am oprit singuri acea deschidere”, a povestit Daniela Carmen Dan, prefect de Teleorman.
„Mâna criminală“ sau inconştienţa săteanului care a deschis vana a provocat inundarea unor terenuri, dar apa nu a ajuns la casele sătenilor.
Vana „vinovată“ a fost acoperită cu pământ
Vana nu s-a mai putut închide din cauza debitului mare al apei de dincolo de dig şi atunci reprezentanţii de la Apele Române au luat decizia să o acopere cu pământ. ”Lucrările de subtraversare sunt echipate cu două elemente. Un clapet spre râu care funcţionează automat şi la nivelurile ridicate se închide şi o stavilă de sigurnaţă spre incintă. Cineva a încercat să deschidă stavila de siguranţă. Nu se mai poate să închizi ermetic, fiind apă. Şi atunci am fost nevoiţi să căptuşim cu pământ ca să nu mai intre apă de râu în incintă. Nu se pune problema de infiltraţii”, a declarat Ion Barbu, directorul SGA Teleorman.
Unii săteni dau vina pe constructor
Povestea vanei deschise din cauza căreia satul a fost la un pas de inundaţii este privită diferit de localnici. Unii împărtăşeşc părerea autorităţilor şi cred că greşeala aparţine unuia sau mai multor localnici care au deschis vana din greşeală. ” Au deschis vana ca să se ducă apa acumulată de la ploaie în partea cealaltă la râu, însă debitul a fost mare şi n-au mai putut să închidă. Bine că s-a rezolvat şi nu a venit apa peste noi”, ne-a spus un sătean.
Alţi localnici, mai cârcotaşi, spun că ”eroarea” care era cât pe aici să inunde satul aparţine de fapt constructorului. ” Vina e din construcţie. Au băgat tubulatura, după ce s-a întărit digul. Ar fi trebuit făcută asta înainte”, ne-a spus un alt sătean din Beiu, Ion Moldoveanu.
Uliţa pe care Ponta s-a plimbat cu barca nu a fost inundată
Uliţa pe care Ponta şi Dragnea s-au plimbat cu barca în aprilie nu a fost acoperită de ape , după ultimul val de inundaţii. Sătenii de aici, ceii care şi-au văzut casele sub ape în primăvară, se declară mulţumiţi de investiţie. „Decât în curte am apă de la ploaie. În casă am avut jumătate de metru la Paşte. Acum nicio problemă“, ne-a spus o localnică vizitată pe Ponta în aprilie.
”Acum nu mai am apă în casă. Doar la animale şi la păsări a intrat. Eu am stat toată noaptea pe dig marţi când a venit apa, de frică” spune Marian Totolan un alt sătean afectat de inundaţii în primăvară.
Victor Ponta şi Liviu Dragnea au vizitat ultima dată satul Beiu în august, când s-au finalizat lucrările la linia de apărare a digului. După inaugurarea de atunci, la investiţie au continuat lucrări adiacente. ”Pe 29 august am finalizat linia de apărare. Linia de apărare înseamnă corpul digului. Ce s-a executat ulterior datei de 29 august sunt lucrări adiacente, lucrări absolut necesare de consolidare a malurilor râului Vedea şi acolo în zona aceea a fost nevoie să lucrăm suplimentar şi proiectantul să gândească o strategie foarte bine pusă la punct pentru că este zona de confluenţă a râului Teeorman cu râul Vedea” a spus prefectul de Teleorman.
În opinia prefectului de Teleorman, digul a salvat de la inundare 100 de locuinţe: „La nivelul satului Beiu, aşa cum reiese şi din rapoartele operative, nu sunt afectate locuinţele oamenilor, râul Vedea şi precipitaţiile inundând 136 de ha de păşuni şi 239 ha de pădure. Construcţia realizată în vara aceasta a salvat un număr de peste 100 de locuinţe şi aproximativ 700 de suflete”.
Digul va fi păzit
După incidentul cu vana, autorităţile judeţene au luat decizia ca digul să fie supravegheat. „Nu numai în situaţii de urgenţă, ci şi în alte vremuri, pe acest dig întotdeauna să existe persone care să patruleze şi să supravegheze”, a mai spus prefectul de Teleorman.