De ce dispare romantismul în cuplurile cu vechime - sfaturi esenţiale de la psihologi pentru a învia pasiunea
0
Deşi se spune că romantismul devine istorie după mai mulţi ani de relaţie şi fluturii din stomac sunt alungaţi de rutină, specialiştii susţin că într-o relaţie de cuplu sănătoasă, romantismul se poate menţine chiar şi după zeci de ani de relaţie. Pentru menţinerea romantismului, partenerii trebuie să evite monotonia şi comunicarea disfuncţională.
Romantismul este asimilat, în general, etapei de îndrăgostire într-o relaţie. Monotonia, rutina, comunicarea disfuncţională, goana după traiul zilnic, apariţia copiilor şi schimbarea priorităţilor sunt factori care duc, în timp, la dispariţia fiorului într-o relaţie de cuplu.
Cât durează dragostea şi de ce se ajunge într-un cuplu de la fluturi în stomac la plictiseală şi rutină, fără urma de romantism, sunt întrebări care au făcut obiectul multor studii, de-a lungul anilor. Toate studiile efectuate pe aceste teme arată că nu există răspunsuri standard care să desluşească misterul duratei iubirii sau al dispariţiei romantismului. Există însă motive pentru care partenerii unui cuplu nu mai fac gesturi romantice şi, potrivit specialiştilor, ar exista şi soluţii pentru a păstra romantismul în relaţie. Specialiştii au stabilit că există trei faze ale iubirii: dorinţa, atracţia şi ataşamentul. Prima fază a dragostei, dorinţa, este cea dominată de hormoni.Faza de atracţie este momentul în care simţim cea mai mare atracţie faţă de partener. Pasiunea se domoleşte în momentul în care relaţia ajunge în faza de ataşament, în cazul relaţiilor de durată.
”Relatiile de cuplu sunt complexe. Fiecare partener aduce în relaţie propriul model al relaţiei, un set de credinţe despre rolul partenerilor, percepţii diferite despre satisfacţia maritală, aşteptări, sentimente, experienţe, stil de comunicare. Relaţia de cuplu este într-o dinamică şi trece prin mai multe etape”, explică psihoterapeut Adriana Neda, din Alexandria.
Potrivit specialistului, durata dragostei depinde de parteneri. ”Dragostea poate dura o viata. Îndrăgostirea, emoţia puternică, marea pasiune sunt temporare. Dragostea "matură" urmează îndrăgostelii. Cât durează depinde de disponibilitatea partenerilor, de nivelul de maturizare afectiva”, mai spune psihoterapeutul.

De ce dispare romantismul
De ce dispar fiorii dragostei şi romantismul specific primei faze a relaţiei, este o altă întrebare care preocupă partenerii unui cuplu şi la care s-a căutat răspuns prin intermediul multor studii.
”Monotonia, comunicarea disfuncţională, credinţa că celalalt este acolo, "că ştie că-l iubesc", nemenţinerea unui echilibru al rolurilor chiar ritmul alert şi graba de " acumulare" ," de dezoltare profesională”, comoditatea exprimată prin lipsa disponibilitatii de a afla ce nu funcţioneaza şi de a schimba ceva sunt printre inamicii relaţiilor de cuplu sanatoase”, spune specialistul.
De vină pentru dispariţia romantismului în cuplu, după primii ani de relaţie, este comunicarea defectuoasă. ”Nu comunicăm partenerului nevoile noastre emoţionale şi afective. În schimb, îl pedepsim pentru că nu ne "citeşte gândurile", ne transformam într-un "vânător" de greşeli, de aspecte negative”, mai spune psihoterapetul.
Romantismul poate exista şi în relaţiile de cuplu de lungă durată
Romantismul poate exista şi în relaţiile de cuplu de lungă durată, susţin specialiştii. ”Fiecare cuplu are romantismul lui. Relaţiile de cuplu se schimbă, de aceea este nevoie să le hrănim în fiecare etapă. Este nevoie de disponibilitate, creativitate, de momente trăite în doi de timp de calitate petrecut cu partenerul, de intimitate”, mai spune psihoterapeutul.
În relatiile de cuplu de lungă durată sănătoase, în care iubirea este exprimată verbal şi non verbal, romantismul poate exista până la adânci bătrâneţi: ” Depinde doar de cei doi parteneri de cum si cât de intens aleg să trăiască împreună”.