VIDEO Proiectul autostrăzii Sebeş – Turda prinde contur: al doilea nod de legătură pentru Alba Iulia şi pierderi colaterale minime pentru proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii localităţilor ce vor fi traversate de autostradă s-au întâlnit luni la Aiud pentru a discuta despre problemele apărute înainte de demararea proiectului. Nodurile de legătură şi viitoarele demolări de locuinţe aflate pe traseu au reprezentat principalele punct de discuţie între participanţi.

Nodul de perspectivă pentru Ocna Mureş, locuinţele afectate din zona Teiuş şi Sântimbru Fabrică, terenuri pe care se derulează proiecte europene, societăţi comerciale active în zonă, nodurile rutiere ale oraşului Alba Iulia sunt câteva dintre problemele ridicate de primarii prezenţi la dezbatere. Reprezentanţii Search Corporation, firma care realizează proiectul autostrăzii Sebeş-Turda, au prezentat hărţile detaliate ale traseului, explicând soluţiile posibile la problemele ridicate de primari. Proiectantul a precizat că traseul autostrăzii nu se va modifica.

Primarul oraşului Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, a solicitat includerea în proiect a unui nod în zona Decea-Inoc, care să facă legătura cu Ocna Mureş: „Oraşul are perspectivă economică, iar construirea unui nod reprezintă un avantaj pentru 40.000 de persoane”, a spus Vinţeler. Primarul se bazează pe viitoarele investiţii care ar urma să fie demarcate în parcul industrial de pe platforma Upsom. 

Locuinţe demolate la Alba Iulia şi Sîntimbru

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava a solicitat aprobarea a încă unui record la autostradă, la ieşirea spre Teiuş. De asemenea, a pus problema situaţiei din localitatea Oarda, unde a solicitat ca locuinţele ce vor fi demolate să fie reduse la maxim. „Problema pe care o avem noi este cea din partea de nod, care am înţeles că e rezolvată, însă în partea de sud dorim un racord natural şi normal la autostradă. Legat de Oarda, problema este ca pierderile colaterale să fie cât mai mici. Văd că este mai important un cimitir decât o comunitate. Nicăieri în lumea asta o autostradă nu taie în două o comunitate. Vreau să vă rog să nu lăsăm nicio problemă pentru mai târziu”, a spus Mircea Hava.

La Sântimbru, potrivit primarului Ioan Iancu Popa, traseul autostrăzii se suprapune cu 18 locuinţe în care stau 56 de persoane în localitatea Sântimbru Fabrică.  În cursul zilelor de luni şi marţi, reprezentanţii firmei care realizează proiectul autostrăzii, alături de autorităţile locale, se vor deplasa în teren, în fiecare localitate, pentru a vedea cum ar putea fi rezolvate problemele expuse de primari. 

„La sfârşitul săptămânii viitoare, vreau să trimitem la ANRMAP lansarea licitaţiei. Paşii sunt foarte rapizi, scurţi, făcuţi în aşa fel încât să începem cât mai repede. Sunt şanse să o pornim foarte repede”, a explicat Mircea Pop, directorul CNADNR.  Cu o zi înainte de întâlnirea de la Aiud, peste 700 de locuitori din Oarda au semnat un memoriu prin care susţin că nu sunt de accord ca autostrada să le traverseze localitatea, parte componentă a oraşului Alba Iulia. Proiectul presupune demolarea a două locuinţe în Oarda, dintre care una locuită, dar mulţi locuitori sunt nemulţumiţi de faptul că viitoarea autostradă va fi la câteva zeci de metri de locuinţe. Autostrada va avea 70 de kilometri şi va costa aproximativ 1 miliard de euro, bani alocaţi în procent de 85 la sută de Uniunea Europeană. Va traversa zona administrativă a localităţilor: Sebeş, Ciugud, Alba Iulia, Sîntimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Rădeşti, Mirăslău şi Unirea.

Traseul autostrăzii

Autostrada pleacă din zona Râpa Roşie, din centura municipiului Sebeş, traversează sensul giratoriu care se contruieşte acum, trece prin spatele localităţii Lancrăm, până la km 1. La km 1, se face traversarea peste drumul naţional. La km 3, se face traversarea peste râul Sebeş, la km 4 + 700m va fi o parcare de scurtă durată pe partea dreaptă.

După km 5 este traversarea între Oarda de Sus şi Oarda de Jos, aliniamentul inişial a fost mutat

 cu 200 m pentru a se evita demolarea a 8 case, astfel încât doar o casă să fie demolată, la Oarda de Sus. La km 7, are loc traversarea peste râul Mureş. La km 8, în zona „lacului fără fund”, are loc coborârea şi intrarea pe autostradă în Alba Iulia. După aceea, drumul continuă în paralel cu drumul de centură şi urmează să treacă prin zona agenţilor economici, peste râul Mureş. Aici a fost stabilit un nod rutier de perspectivă, inelul care închide circulaţia în Alba Iulia. Acest drum, inel al oraşului. trece peste vii, şi între Miceşti şi Şard se intersectează cu DN 74. Trece prin spatele străzii Lalelelor, unde este Agenţia de Protecţia Mediului, iar lângă Dealul Furcilor, din nou în autostradă. Coborârea este prevăzută pe drumul deja făcut de Consiliul Judeţean, acel drum paralel cu drumul care vine prin zona firmelor Supremia, Tobimar.

La ieşire din Alba Iulia, în zona sensului giratoriu, în zona pârâul Iovului, la km 16, autostrada trece pe partea stângă, în direcţia spre Turda, iar după aceea mai intersectează o dată drumul naţional, în zona Oiejdea, în zona societăţii Transavia. Aici se face din nou intersectarea cu drumul naţional şi are loc trecerea pe partea dreaptă, la km 21. La Teiuş, la km 25-26 are loc coborârea şi urcarea pe autostradă, în zona gării, la intersecţia cu DN 14 B. La Aiud, pentru a evita „gâtuirea” în zona motelului, traseul a fost modificat, este traversat râul Mureş în zona localităţii Rădeşti.

Mai traversează odată râul Mureş şi drumul judeţean în zona Sâncrai. Se ocoleşte municipiul Aiud şi continuă pe partea dreaptă, în paralel cu drumul naţional. După Miraslău, la km 50, este următoarea trecere pe partea stângă. Autostrada trece prin stânga localităţii Unirea. La km 70+200, va fi legătura cu autostrada Câmpia Turzii-Turda.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite