VIDEO Planurile de investiţii ale Primăriei Alba Iulia în 2018. Milioane de euro pentru zona în care se va amplasa monumentul Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Unirii din Alba Iulia va fi remodelat după amplasarea Monumentului Marii Uniri
Parcul Unirii din Alba Iulia va fi remodelat după amplasarea Monumentului Marii Uniri

Pregătirile pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia, au intrat în ”linie dreaptă”. Administraţia locală va investi mai multe milioane de euro în modernizarea zonei Parcului Unirii unde va fi amplasat şi Monumentul Unirii.

Primarul Mircea Hava a dezvăluit joi, în cardul unei conferinţe de presă, modificările care vor fi făcute în zonă pentru a integra Monumentul Unirii, dar şi pentru a pregăti Alba Iulia pentru Centenar. Proiectul este spre finalizare şi se doreşte ca lucrările să înceapă în luna aprilie. „Dorim să reconstruim Parcul Unirii, cu monumentul, cu tot ce se află acolo, pentru încă 100 de ani. Tot ce se va pune acolo poate să reziste minim 100 de ani”, spune primarul Mircea Hava.

Edilul a explicat că tot ce înseamnă acest ansamblu este împărţit în două. Monumentul Unirii, care este finanţat de la Guvren şi parcul, de care se va ocupa strict administraţia locală. „Cea mai mare problemă este legată de monument. I-am spus, dacă nu vei termina monumentul, vei avea o mare problemă, nu te va înţelege nimeni că ăia nu ţi-au tăiat piatra la timp etc. Se aduc blocuri de 22-25 tone, pe tir, tăiate, macara, cheltuieli şi activităţi un pic altlfel decât în mod curent. Am avut o condiţie de a crea o legătură între monument şi clopotniţă, un fel de ax al unirii, de-aia au desfăcut blocurile, deschidere la catedrala – o punte construită din lemn industrial, marginile din sticlă, iluminat, voi avea imagini 3D, poate va fi mai interesantă ca monumentul, mai ales seara. Va fi ca o rază de lumină”, a spus Hava. Piatra din care se va realiza monumentul va fi adusă din Bulgaria.

monument unire

Reprezentare grafică a monumentului Marii Uniri şi a zonei în care va fi amplasat

Podul va fi construit din metal, partea de călcare va fi din lemn tehnic, iar pe margini va avea două culoare de sticlă. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber. De asemenea, podul, care va fi cel mai spectaculos element al parcului, va avea o grosime de 50 de centimetri şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri, potrivit sursei citate. Totodată, în jurul monumentului va fi amenajată o piaţetă, unde vor avea loc ceremonii. Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei.

Printre modificările importante care se vor face în Parcul Unirii este preluarea pasajului de către primărie şi redarea accesului către public. Pasajul din Cetate va fi răscumpărat de Primăria Alba Iulia, iar pe sub Bulevardul 1 Decembrie 1918 va fi făcută o cale de acces, a anunţat, joi, primarul Mircea Hava, în cadrul unei conferinţe de presă. ”O să răscumpărăm pasajul din Cetate. Dacă nu o să ne înţelegem la preţ, vom expropria. Legea ne dă voie, este o cale de acces, ca să deschiem această circulaţie pe acolo pentru că pe acolo trebuia să fie făcută. Ce s-a întâmplat imediat după 1990 sunt alte lucruri. Vom răscumpăra, există un preţ cu care s-a vândut acum 20 de ani, dar nu asta este marea problemă. Vom face o cale de acces, ştiţi că acolo erau grupuri sociale, le vom repara şi le facem aşa cum trebuie să arate”, a spus Mircea Hava. În zona pasajului, în prezent, există un restaurant. Astfel, după expropriere, cetăţenii şi turiştii vor putea să ajungă de pe Bulevardul Transilvaniei, în Parcul Unirii, prin acest pasaj, aşa cum se întâmpla în urmă cu mulţi ani.

Legat de reamenajearea parcului, primarul spune că tot ce înseamnă alee va fi desfiinţat, corpurile de iluminat vor rămâne, însă vor fi şi ele „modernizate”. „Corpurile de iluminat încercăm să rămânem cu cele care sunt, de fontă, dar schimbă deasupra corpul. În sensul că, dacă cineva se apropie, corpul va lumina mai puternic, se va lumina şi coronamentul pomilor”, a explicat primarul. „Aceste lucrări sunt mai mult lucrări de desfaceri, de întins pavaje. Sunt firme care sunt în stare să facă lucrurile astea atât cât trebuie de repede şi de calitate”, a declarat Mircea

proiect parcul unirii alba iulia

Hava. Referitor la pomii din Parcul Unirii, primarul a explicat că 80% dintre aceştia vor rămâne. De asemenea, parcul va fi eliberat şi însămânţat cu iarbă sau pus covor. „Tot ce este copac mare rămâne. Între ei vor fi plantaţi copaci care vor crea grupurile de plante care să îţi facă plăcerea să rămâi acolo. Avem un stejar, lângă el avem un pin austriac (…) La 1 Decembrie, totul se va călca în picioare. Va trebui să revenim anul următor să discutăm de iarbă, să refacem, dar nu este o problemă, important este să vină oameni la Alba Iulia”, a spus Mircea Hava.

Monument al fostului preşedinte american Woodrow Wilson

În zona Pasajului Cetate, arcadele vor fi iluminate cu spoturi de lumină. Tot în zona respectivă se vor amplasa mai multe busturi ale oamenilor care „s-au ocupat de Unire”. ”Va şi un bust al fostului preşedinte al Americii Woodrow Wilson care, de fapt, a fost unul dintre cei care au întors evenimentele să se întâmple ceea ce se întâmplă pentru că ştiţi prea bine cum a fost şi care a fost adevărata istorie (…) Este bine să marcăm locul acesta cu cineva care deşi era peste mări şi ţări, peste oceane, l-a preocupat foarte mult soarta ţărilor din Europa, dar în special soarta României. Nu ştiu de ce pentru că nu am ajuns până acolo”, a mai spus Mircea Hava. Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia speră că lucrările pentru Monumentul Unităţii Naţionale şi la Parcul Unirii vor începe în aprilie, astfel încât să fie finalizate înaintea zilei de 1 decembrie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Primarul a spus că emoţiile sunt mari deoarece încep contestaţiile, însă este optimist în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor până la termenul limită.

monument unire

Întrebat de Monumentul Unrii, primarul a spus că este un proiect câştigat încă din 1993, aprobat şi finanţat de Ministerul Culturii. „În 93, cei care erau la conducere au hotărât că trebuie un Monument al Unirii. A fost o comisie făcută de ministerul culturii, care a făcut jurizarea. Prima întâlnire s-a soldat cu nimic, la a doua a ieşit câştigător Buculei (n.r. – sculptorul Mihai Buculei). Ei au ales locul şi au decis că trebuie să se facă la Alba Iulia”, a mai spus primarul.

Citiţi şi:

Oraşul din afara zidurilor Cetăţii Alba Carolina. Cum s-a dezvoltat comunitatea urbană influenţată de factori politici, militari şi economici

„Ministrul-cărămidă“: a instituit examenul de Bacalaureat în România şi a construit peste 10.000 de şcoli

Urmăritul general care se ascunde în Apuseni şi postează pe Facebook. A fost condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune

Gabriel Resources, acţionar majoritar la Roşia Montană Gold Corporation, şi-a transferat acţiunile pe o platformă bursieră mai puţin transparentă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite