Trei medici noi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Niciun candidat pentru postul vacant pe secţia de nou-născuţi
0
Aceştia au ocupat posturile scoase la concurs pe secţia de ATI, ortopedie şi neurochirurgie. Niciun candidat nu s-a înscris pentru postul vacant pe secţia de neonatologie. Unitatea medicală are un deficit de personal de 180 de posturi.
Trei noi medici s-au alăturat, începând de ieri, echipei care tratează zi de zi cazurile care ajung la Spitalul judeţean de Urgenţă Alba. Este vorba despre un medic specialist ortoped, un medic rezident la neurochirurgie şi unul ATI (Anestezie – Terapie Intensivă).
Deşi a fost scos la concurs şi un post de medic rezident în ultimul an la secţia de neonatologie (nou-născuţi) nu s-a prezentat niciun candidat. „Este foarte important că avem trei medici în plus, înseamnă o îmbunătăţire a actului medical. Am fi fost bucuroşi dacă am fi avut şi pe secţia de neonatologie un medic, deoarece este o secţie deficitară. avem doar doi medici, iar unul dintre acesta se apropie de vârsta de pensionare“, a spus Doru Drăgan, managerul spitalului.
Studii multe, bani puţini
„Examenul a fost unul complex, zece subiecte plus o probă practică. Nu am întâmpinat nicio dificultate în rezolvarea subiectelor deoarece tematica a fost cea de la examenul de specialitate pe care l-am susţinut la Târgu-Mureş în urmă cu doi ani şi jumătate“, a spus Călin Truţă, de 35 de ani, care a ocupat în urma concursului postul de medic specialist ortoped.
Acesta lucrează la Spitalul judeţean din luna aprilie a acestui an, când a fost angajat pe perioadă determinată, până la ocuparea postului vacant. Deşi acum este titular pe postul său, nu exclude varianta unui loc de muncă în străinătate. „Dacă va fi să am o ofertă bună, bineînţeles că o voi lua în considerare, mai ales că dotările din sistemul de sănătate din străinătate sunt cu mult peste ceea ce avem aici. Sistemul nostru este deficitar la toate capitolele“, a completat medicul ortoped.
Călin Truţă a urmat facultatea de medicină de la Târgu-Mureş. „După facultate am reuşit la concursul de rezidenţiat naţional de la Bucureşti. Timp de cinci ani mi-am făcut specializarea la mai multe clinici din capitală, iar în ultimul an m-am întors la Târgu-Mureş. E o meserie frumoasă dacă ai cu ce să o practici. Anul acesta, concediul mi l-am petrecut într-o clinică din Franţa unde am muncit de plăcere, fără nici un beneficiu, doar pentru a mă documenta şi informa“, a mai spus Călin Truţă, de loc din Teiuş.
Postul de medic rezident pe secţia ATI a fost ocupat de Ovidiu Ţuhaşu, iar cel de neurochirurg de Bogdan Ioan Suciu. Salariul de încadrare pentru un medic rezident se situează între 1.000 şi 1.500 lei, iar pentru un medic specialist începe de la 1.500 lei.
Deficit mare de personal
Ministerul Sănătăţii a deblocat în toamna acestui an zece posturi la Spitalul Judeţean Alba, pentru medici, cinci asistenţi medicali şi un post de infirmier-îngrijitor.
Cel mai mare spital din Alba are un deficit de 35 de medici, 45 de asistente medicale şi cel puţin 100 de posturi de infirmiere.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia are în prezent, 763 de paturi şi o structură de personal cu 1.047 de angajaţi, din care 120 sunt medici.