„Trai cu Rost“ la Roşia Montană, proiectul unor tineri care vor să dezvolte turismul rural în comuna din Apuseni
0Un grup de tineri din Roşia Montană a iniţiat un proiect destinat dezvoltării turistice a zonei. „Trai cu Rost“ a început cu o campanie de strângere de fonduri, iar banii vor fi folosiţi pentru realizarea unor trasee montane şi de bicicletă, a unor puncte de belvedere şi pentru crearea unui website cu toate informaţiile necesare pentru turişti.
”După 15 ani de luptă împotriva celui mai mare proiect minier cu cianuri propus în Europa, comunităţile din această zonă se află într-o situaţie economică şi socială incertă. Compania minieră a contribuit la divizarea localnicilor, între cei ce si-au dorit exploatarea şi cei care s-au opus proiectului din considerente sociale, culturale şi ecologice. Opozanţii au primit un sprijin consistent din partea societăţii civile româneşti şi internaţionale, iar astăzi proiectul nu mai are şanse de reuşită”, astfel îşi motivează iniţiatorii proiectul ”Trai cu Rost”.
Localităţile Roşia Montană, Bucium şi Corna au o veche istorie de minerit aurifer ce datează din vremea romanilor şi care a lăsat în urmă un patrimoniu cultural unic în lume. La începutul lui 2016, Ministerul Culturii a început demersurile pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul universal UNESCO. După mulţi ani în care zona a fost declarată mono-industrială, astăzi ea este deschisă, legal, demarării de proiecte turistice, însă, în momentul de faţă, nu există un sistem de turism rural integrat de calitate care să ofere vizitatorilor o gamă complexă de activităţi şi servicii uşor accesibile.
Ce este Trai cu Rost?
Trai cu Rost este iniţiativa unor localnici din Roşia Montană şi Corna împreună cu tineri care îşi doresc modele alternative de dezvoltare pentru această zonă. Iniţiatorii propun trecerea de la un turism bazat exclusiv pe unităţi de cazare la un turism inovativ, care oferă activităţi specific montane şi contribuie la o mai bună înţelegere a contextului socio-economic şi cultural al zonei. Pentru aceasta, este nevoie de crearea infrastructurii necesare, implicând în acest proces comunitatea locală.
”Turismul poate deveni motorul economic al unei comunităţi prin oferirea unei game variate de activităţi şi implicarea turiştilor în acestea, punerea în valoare a atracţiilor turistice, promovarea valorilor ecologice şi împuternicirea comunităţii. Prin acest proiect vom crea trasee turistice de ciclism, drumeţii, schi de tură, alpinism şi vom centraliza toate informaţiilor referitoare la serviciile şi atracţiile turistice din zonă: acces, cazare şi patrimoniu. Aceste informaţii se vor găsi pe site-ul proiectului şi vor putea fi accesate prin hărţi interactive şi itinerarii GPS. Pe termen lung, platforma turistică va fi utilizată şi administrată de localnici”, afirmă reprezentanţii proiectului. Aceştia susţin că îşi doresc să colaboreze cu cât mai mulţi localnici şi să descopere împreună beneficiile pe termen lung pe care natura, patrimoniul şi activităţile alternative le pot oferi unei comunităţi.
Echipa proiectului
Din echipa proiectului fac parte tineri localnici, iniţiatori ai unor activităţi de turism în zonă (printre primele unităţi de cazare din Roşia Montană şi Corna, tururi ghidate) şi persoane care în ultimii ani au contribuit la menţinerea şi promovarea identităţii culturale a zonei.

Aceştia au participat la organizarea de campanii şi proiecte sociale şi de mediu (Fundaţia Culturală Roşia Montană, Campania Salvaţi Roşia Montană, Festivalul FânFest), organizare comunitară (Iniţiativa „La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăştur”, grădini urbane comunitare), protejarea patrimoniului (voluntariat în programul „Adoptă o Casă” al organizaţiei ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie.), forumuri internaţionale (Forumul Internaţional Împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse), amenajarea traseelor şi a refugiilor turistice montane, organizarea de evenimente sportive şi igienizarea zonelor turistice.
Primii paşi ai proiectului
Primele obiective ale proiectului propus se referă la:
- organizarea de prezentări şi dezbateri cu localnicii pe tema turismul rural integrat;
- recunoaşterea şi identificarea de trasee montane şi de bicicletă;
- omologarea şi realizarea de 5 trasee montane şi de bicicletă (marcare, curăţarea potecilor, crearea de puncte de odihnă în zonele de belvedere, amenajarea izvoarelor);
- cartarea GPS a acestor trasee;
- crearea website-ului şi a bazei de date (cazare, puncte de atracţie turistică, trasee).