Studiu de sănătate privind populaţia Sebeşului. Primăria va inventaria toţi poluatorii din oraş
0
Primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă şi şeful DSP Alba, Horea Timiş au convenit cu specialiştii de la Centrului Regional de Sănătate Publică (CRSP) Cluj Napoca realizarea studiului de impact asupra sănătăţii populaţiei din oraş, ţinând cont de activitatea tuturor poluatorilor din zonă. Atorităţile locale vor stabili o listă cu agenţii economici, zonele protejate, indicatori pentru zonele vulnerabile şi alte detalii.
Reprezentanţii Primăriei Sebeş au transmis într-un comunicat că, joi, primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, împreună cu directorul DSP Alba, Horea Timiş au avut o întâlnire cu conducerea în vederea efectuării unui studiu de impact pe starea de sănătate a populaţiei din Sebeş relaţionat cu expunerea la toţi posibilii poluatori industriali de pe raza unităţii administrativ teritoriale.
“Având în vedere că un asemenea studiu este de mare anvergură, fiind practic o premieră şi pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică (în arondarea căruia funcţionează CRSP Cluj) s-au stabilit paşi procedurali”, precizează reprezentanţii administraţiei locale.
Etapele de parcurs sunt următoarele:
1. Identificarea de către Primăria Sebeş a principalilor agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Municipiului Sebeş, cu impact asupra mediului
2. Stabilirea de către Primăria Sebeş a zonelor protejate (locuinţe, unităţi de educaţie, unităţi sanitare) vulnerabile
3. Analiza de către DSP, medici de familie sub coordonarea metodologică a CRSP Cluj a indicatorilor de sănătate în zonele vulnerabile identificate (prin studiile de mediu: analiza dispersiei)
4. Evaluarea impactului pe starea de sănătate în relaţie cu fiecare agent economic industrial identificat cu impact asupra mediului. (responsabilitatea va aparţine CRSP Cluj Napoca).
Reprezentanţii primăriei susţin că pentru toate etapele procedurale este necesară o colaborare permanentă între autorităţile publice locale (Primăria Sebeş, DSP Alba, APM Alba etc.) şi agenţii economici şi că “ne vom baza pe receptivitatea populaţiei şi pe ONG-urile interesate”. Între timp, la Sebeş, continuă protestele reprezentanţilor societăţii civile care solicită relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri de oraş, dar şi angajaţii Kronospan au ieşit în stradă, solicitând primarului să le apere locurile de muncă.
LIVE VIDEO Al patrulea protest la Sebeş faţă de poluarea de pe platforma industrială Kronospan
LIVE VIDEO Al treilea protest la Sebeş, împotriva fabricii de formaldehidă de pe platforma Kronospan