Soluţie pentru depozitarea deşeurilor din Alba: platformă temporară la Războieni. PNL acuză implicarea politică a PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile colectate în Alba nu mai pot fi depozitate la Cristian în judeţul Sibiu
Deşeurile colectate în Alba nu mai pot fi depozitate la Cristian în judeţul Sibiu

Autorităţile din Alba caută soluţii pentru depozitarea gunoaielor menajere din judeţ. Soluţia cea mai plauzibilă va fi depozitarea temporară pentru un an de zile pe o platformă betonată acoperită din localitatea Războieni, oraşul Ocna Mureş. Pentru aceasta, însă, este nevoie de acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Criza gunoaielor din Alba a fost determinată de decizia Gărzii de Mediu Sibiu de a interzice depozitarea în halda de la Cristian a deşeurilor provenite din alte judeţe.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, miercuri, că Cristian este spaţiu suficient de depozitare şi că garda de mediu din Sibiu nu a procedat corect în momentul în care a interzis firmei Tracon SRL Brăila, administratorul rampei, să mai primească deşeuri din alte judeţe. El a mai spus că există şi alte variante pentru depozitarea deşeurilor, iar una ar fi chiar la Ocna Mureş. Până la reglementarea situaţiei, deşeurile din Alba Iulia sunt transportate la Târgu Jiu.

„Mi se pare abuziv să vii să întrerupi un contract fără să dai un termen, mai ales că nu este vorba despre napolitane sau foi de hârtie ci este vorba de deşeuri menajere, o problemă teribilă în România. Cu lucrurile astea nu se joacă nimeni şi mai ales că este un serviciu public care nu se poate întrerupe când vrea cineva. Firma spune şi în adresa trimisă că are spaţiu suficient de depozitare. În acestă situaţie l-am anunţat pe perfect, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu, că îl rog să se implice. Mi-a promis că o va face. Domnul prefect a fost astăzi la depozit şi mi-a comunicat că am dreptate şi că este loc de depozitare”, a spus primarul. Acesta a mai spus că prefectul va discuta cu ministrul care va trebui să ia o decizie şi poate se va relua contractul cu depozitul privat al firmei Tracon.

Interdicţia privind depozitarea deşeurilor din alte judeţe la Cristian a fost determinată de faptul că administratorul rampei de gunoi nu ar fi notificat Garda de Mediu şi APM Sibiu în legătură cu această situaţie, respectiv despre încheierea unor noi contracte cu firme care colectează din Alba şi alte judeţe. În Alba, situaţia nu este similară la nivelul întregului judeţ. Firma de salubritate din Zlatna, de exemplu, poate depozita în continuare la Sibiu pentru că există notificare la APM şi Garda de Mediu.

Ocna Mureş, o posibilă alternativă de depozitare temporară

Primarul a spus că la Ocna Mureş există o societate care a cerut avizele pentru un depozit temporar.

„La ora asta, cei de la Consiliul Judeţean, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu caută o soluţie să putem depozita acolo. Eu am zis că şase luni de zile este suficient. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că vine iarna, deci nu mai avem autoaprindere şi nu se mai umflă. Sunt 3.500 mp acoperiţi, poate mai trebuie ceva lucrări să se poată depozita acolo şi după ce se va finaliza halda de la Galda, deşeurile se vor duce acolo”, a explicat primarul.

În cazul în care se va putea depozita la Ocna Mureş, acesta a spus că va rămâne principala variantă până la terminarea Centrului de management al deşeurilor de la Galda de Jos. Asta va însemna o scădere a tarifelor de colectare. În cazul în care cele două variante nu se vor putea rezolva, primarul a precizat că mai există şi alte soluţii, doar că preţul va creşte din nou.

Florin Roman, vicepreşedinte Consiliul Judeţean, consideră că decizia de sistare a depozitării deşeurilor provenite din alte judeţe la rampa de la Cristian, în judeţul Sibiu, este politică. „Comisariatul de Mediu din Sibiu, condus de PSD, a decis, fără să ţină seama de implicaţiile practice ale deciziei sale dar, luând în calcul implicaţiile politice, că depozitul din Cristian, Sibiu, nu mai poate primi deşeuri din alte judeţe. Asta, în condiţiile în care depozitul de la Cristian avea capacitatea de a primi deşeuri din alte judeţe şi populaţia judeţului Sibiu nu era afectată în niciun fel. Din punct de vedere politic însă, această decizie loveşte exact în adversarii PSD, judeţele limitrofe Sibiului – Alba, Hunedoara, Mureş, Vâlcea – fiind toate conduse de reprezentanţii PNL”, a declarat Florin Roman.

PSD Alba a anunţat pentru joi un protest în faţa Primăriei Alba şi Consiliului Judeţean, respectiv Instituţiei Prefectului, pe tema creşterii preţului la colectarea deşeurilor.

Criza gunoaielor din Alba: Consiliul Judeţean finalizează noua rampă ecologică în 2016

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Peste 1.000 de participanţi la întâlnirile de promovare a proiectului  de management al deşeurilor în Alba

Au început lucrările la depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos, în Alba. Investiţia este de 19 milioane de euro

 

Undă verde pentru lucrările de închidere la şase depozite de deşeuri din Alba: investiţii de aproape 16 milioane de lei

 

Contracte în valoare de 17 milioane de lei încheiate pentru proiectul de management al deşeurilor în Alba 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite