Sentinţă definitivă la ÎCCJ pentru fostul comandant al Poliţiei Teiuş: 8 luni de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Marius Pop a condus mai multe structuri de poliţie din IPJ Alba
Comisarul şef Marius Pop a condus mai multe structuri de poliţie din IPJ Alba

Fostul şef al Poliţiei Teiuş, comisarul şef (r) Marius Pop, a primit o pedeapsă mai mare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de corupţie în care este judecat din 2012. Instanţa supremă l-a condamnat la 8 luni de închisoare, după ce instanţele anterioare au stabilit pedeapsa de 5 luni, ambele cu suspendare

Decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost pronunţată miercuri, 11 decembrie 2013. Comisarul a fost condamnat anterior, la Curtea de Apel Alba Iulia, la 5 luni de închisoare şi interzicerea unor drepturi, cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 5 luni.

Poliţistul a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de omisiunea sesizării organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals şi instigare neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Marius Pop a fost trimis în judecată în aprilie 2012, perioadă în care a şi fost arestat preventiv timp de cinci zile la propunerea procurorilor DNA Alba Iulia.

Dosarul acestuia a plecat de la distrugerea, de către bun poliţist din cadrul Poliţiei Teiuş, a unui proces verbal de sancţionare a unui paznic de la o societate comercială prins că dormea în timpul serviciului. Poliţistul respectiv, agentul Ioan Popa, a fost condamnat la o pedeapsă mai blândă decât Marius Pop. A primit la Tribunalul Alba 4 luni de închisoare cu suspendare, sentinţă rămasă definitivă. Comisarul şef a aflat de distrugerea procesului verbal şi a încercat să îl ajute pe agent pentru a nu avea probleme. Demersul acestuia s-a întors împotriva lui, iar Marius Pop a ajuns să facă 5 zile de arest pentru acest lucru. Comisarul şef a condus mai multe structuri din IPJ Alba, printre care şi Serviciul Rutier. Imediat după trimiterea în judecată, poliţistul s-a pensionat.

Comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POP MARIUS-MIRCEA, ofiţer de poliţie, şeful Poliţiei oraşului Teiuş din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba la data producerii faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- favorizarea infractorului,

- omisiunea sesizării organelor judiciare,

- fals intelectual,

- uz de fals,

- instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu toate că avea această obligaţie în conformitate cu prevederile Statutului poliţistului.

În plus, în cursul lunii ianuarie 2012, după ce a aflat că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba îl cercetează pe subordonatul său pentru infracţiunea de abuz în serviciu, inculpatul Pop Marius – Mircea a făcut demersuri pentru a îngreuna tragerea acestuia la răspundere penală, urmărind denaturarea stării de fapt şi crearea voită a unei confuzii.

De asemenea, la data de 19 ianuarie 2012, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor dar acesta nu a dat curs solicitărilor şefului său.

Minuta sentinţei de la ICCJ:

Admite recursul declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Albă Iulia împotriva sentinţei penale nr.153 din 05 decembrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Albă Iulia - Secţia Penală. Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: 

1. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 5 luni închisoare aplicată recurentului intimat inculpat Pop Marius Mircea în pedepsele componente de: - 5 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 263 alin. 2 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. şi art. 76 lit. e teza ÎI C.pen - 5 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 289 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. şi art. 76 lit. e teza ÎI C.pen. - 2 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 291 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. şi art. 76 lit. e teza ÎI C.pen. - 5 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. art. 29 alin. 1 C. pen. rap. la art. 260 alin. 1 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. şi art. 76 lit. d C.pen., pe care le repune în individualitatea lor. Înlătura aplicarea dispoztitiilor art.74-76 Cod penal şi ale art.81, art.82, art.83, art.71 alin.5 din Codul penal, cu toate consecinţele.

2. Majorează pedepsele aplicate inculpatului: de la 5 luni închisoare la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 263 alin. 2 C. pen.; de la 5 luni închisoare la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 289 C. pen.; de la 2 luni închisoare la 3 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 291 C. pen.; de la 5 luni închisoare la 8 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. art. 29 alin. 1 C. pen. rap. la art. 260 alin. 1 C. pen. 

3. În baza art.17 lit.a din Legea nr.78/2000 rap la art.264 Cod penal condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 6 luni închisoare. 

În baza art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod penal, contopeşte pedepsele susmentionate şi dispune că inculpatul Pop Marius-Mircea să execute pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare. În baza art.861 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante aplicată inculpatului Pop Marius Mircea, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art.862 Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate care nu contravin prezenţei. 

Respinge că nefondat recursul declarat de inculpatul Pop Marius Mircea împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite