Semi-eşec al DIICOT într-un dosar de trafic internaţional de droguri cu inculpaţi din România, Olanda şi Belgia. Acuzaţiile grave, anulate în instanţă
0Cinci inculpaţi, printre care şi un olandez şi un belgian, au fost achitaţi pentru cele mai grave acuzaţii aduse de DIICOT (grup infracţional şi trafic de droguri de mare risc) şi condamnaţi doar pentru pentru punerea pe piaţă a substanţelor clasificate şi folosire de acte nereale. Un cetăţean român a fost achitat de toate acuzaţiile aduse de procurori
Cinci cetăţeni trimişi în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi comercializare de substanţe clasificate au fost achitaţi pentru cele mai grave infracţiuni, fiind, însă, condamnaţi pentru alte fapte. Doi dintre aceştia sunt din Olanda şi Belgia, iar trei sunt români, dintre care unul din oraşul Zlatna, judeţul Alba
Dosarul s-a judecat la Tribunalul Bihor unde a fost pronunţată o primă decizie în data de 6 aprilie 2020. Pe lista inculpaţilor se află oladezul Jonker Petrus Anthonius, cosiderat în 2012 - 2013 unul dintre cei mai preiculoşi traficanţi de droguri sintetice din Europa. Gruparea a fost descoperită în 2013, când au avut loc percheziţii la Alba Iulia şi Oradea.
Dosarul a fost trimis în judecată în 31 iulie 2015, cercetările fiind realizate de DIICOT Structura Centrală. Sunt judecaţi pentru mai multe infracţiuni belgianul Roos Emmanuel Martine Odiel, oladezul Jonker Petrus Anthonius (liderul grupării) şi trei cetăţeni români: Hulea Ovidiu Cristian, Buzdugan Dănuţ Gheorghe şi Suto Alexandru. Pe lista inculpaţilor mai apar două societăţi comerciale: Viper American Roos SRL Alba Iulia ce aparţine lui R. Emmanuel şi Ecostar Impex SRL Cluj Napoca, deţinută de Buzdugan Dănuţ Gheorghe, care are un punct de lucru şi în judeţul Bihor. Cei patru au fost arestaţi preventiv în decembrie 2013 până în februarie 2014. Achitările au fost pronunţate pentru că faptele nu există, nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege sau nu există probe că inculpaţii au săvârşit infracţiunile. Decizia poate fi contestată cu apel.
Gruparea infracţională organizată era specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată. Concret, membrii grupării achiziţionau precursorii pentru droguri sintetice din China şi îi aduceau în România, cu denumiri diferite şi “mascate” chimic. Din România, precursorii erau expediaţi în Olanda, pentru aprovizionarea laboratoarelor clandestine de droguri sintetice, unde, prin prelucrare, traficanţii obţineau amfetamine şi MDMA (ecstasy – în limbaj popular).
Acuzaţiile Parchetului
”Procurorii D.I.I.C.O.T , Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de un număr de cinci învinuiţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice. La această grupare infracţională, constituită de învinuitul R. E. M. O. cetăţean belgian şi coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alţii, şi învinuiţii S.A, H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, se ocupa în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor”, se afirmă într-un comunicat al DIICOT de la momentul efectuării percheziţiilor, în decembrie 2013.
În cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda. Procurorii mai susţin că, din probele administrate, rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (?-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (?-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc.
Totodată, se reţine faptul că învinuiţii din prezenta cauză, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau ”întăritor mat”, ”creatină” şi ”2-phenylbutyronitrile” – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril). Cantitatea totală de pre precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone. În drumul spre vestul Europei, substanţele erau depozitate la Alba Iulia. Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor era estimate la peste 60 de milioane de euro.
Hotărârea instanţei de judecată
În final, toţi cei cinci inculpaţi au fost achitaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi comercializare a substanţelor clasificate, fiind condamnaţi pentru alte infracţiuni. Astfel, Roos Emmanuel Martine Odiel a primit pedeaspa rezultantă de 4 ani şi 2 luni de închisoare pentru punera pe piaţă a substanţelor clasificate şi folosire de acte nereale (17 acte materiale). Olandezul Jonker Petrus Anthonius a fos condamnat la 2 ani de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de acte nereale (1 act material).
Societatea Viper American Roos SRL Alba Iulia a fost condamnată la plata unei amenzi penale în valoare de 38.000 de lei. În continuare, Suto Alexandru a primit pedeapsa de 2 ani şi 5 luni de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere. La fel, Hulea Ovidiu Cristian a scăpat tot cu o condamnare cu suspendare, respectiv 2 ani şi 2 luni. Inculpatul Buzdugan Dănuţ Gheorghe a fost achitat de toate acuzaţiile pe care i le-au adus procurorii DIICOT. La fel, s-a pronunţat o decizie de achitare şi în cazul societăţii acestuia, Ecostar Impex SRL Cluj Napoca.